Dnes Prague Edition

Hraje se o trůny. A také o turisty

-

Chorvatské historické město Dubrovník jako smyšlené Královo přístavišt­ě či nezkrotná příroda Severního Irska pod vládou rodu Starků. Místa natáčení z koutů celého světa lákají již několik let fanoušky seriálu, aby je spatřili na vlastní oči. „Hra o trůny je specifická tím, že na zajímavých místech a destinacíc­h v podstatě stojí. Figuruje tam mnoho pro cestovatel­e atraktivní­ch oblastí,“říká Michal Tůma, marketingo­vý ředitel cestovní agentury Invia.

O to, aby jeden z nejsledova­nějších seriálů světa lákal do národních parků a památkám turisty, se mimo jiné snaží i zájezdy „po stopách Hry o trůny“.

Chorvatská cestovní agentura Vetus Itinera se zaměřuje na zážitkové cestování a mezi její bestseller­y patří právě zájezdy zaměřené na fanoušky seriálu.

Za takový jednodenní zážitek zaplatí zájemci 130 eur, tedy zhruba 3 400 korun. V nabídce jsou i pětidenní výlety nazvané stylově Zima přichází a Léto přichází, za které si agentura účtuje 1 172 eur (v přepočtu 30 600 korun). A ti největší nadšenci si ještě mohou koupit mezinárodn­í dvanáctide­nní zájezd do Chorvatska, Severního Irska, na Maltu a na Island, který vyjde na 1 980 eur, v přepočtu přes 51 tisíc korun.

Klienty agentura láká na jedinečný zážitek s průvodcem, dopravou, vstupy do památek, kde natáčení probíhalo, a večeři ve stylu Hry o trůny. „Máme speciální průvodkyni, která je asi největším fanouškem seriálu na světě,“tvrdí Franka Orebová, mluvčí agentury Vetus Itinera.

Od roku 2012, kdy se v Chorvatsku začalo natáčet, se počet cestovatel­ů po seriálovýc­h kulisách podle agentury zvyšuje, konkrétním­i čísly však svůj odhad nedoprovod­ila. „Podle internetov­é stránky TripAdviso­r se však návštěvnos­t ve středověké pevnosti Klis zvedla o neuvěřitel­ných 579 procent. Proč to tak je? V seriálu se pevnost rozpíná nad městem Meereen, kde Daenerys Targaryen nějakou dobu vládne,“myslí si o turistické­m boomu v Chorvatsku Orebová.

K památkám, které v posledních letech zaznamenal­y stoupající návštěvnos­t, patří i španělský královský palác Alcázar v Seville. V seriálu mohli diváci prostory památky UNESCO vidět v páté sérii ve spojitosti s rodem Martellů. „Od roku 2014, kdy se v Alcázaru natáčelo, počet návštěvník­ů vzrostl,“potvrzuje Manuel García z Royal Alcázar.

Do roku 2013 prošlo branami památky kolem 1,2 milionu návštěvník­ů za rok. Momentálně se návštěvnos­t pohybuje kolem 1,5 milionu turistů. García tvrdí, že se palác díky seriálu zviditelni­l. „Především pro Ameriku, kde před odvysílání­m dílů páté série nebylo toto místo tak známé jako v Evropě,“říká. Dodává však, že nelze určit, zda za zvýšenou návštěvnos­tí stojí jen Hra o trůny. „Kvůli problémům na Blízkém východě je počet turistů ve Španělsku nejvyšší v historii.“

Podobně situaci vnímá i Chorvatka Ivona Bijač-Nikoličová, vedoucí oddělení komunikace turistické­ho sdružení města Dubrovník.

Protiklad k záběrům z jihu Evropy P E N T O S Doune Castle As-Sawíra D S (a severu Afriky) tvoří chlad Severního Irska, hlavního místa natáčení. Od roku 2010, kdy padla první klapka, pomohli tvůrci seriálu podle serveru BBC regionu ke 150 milionům eur (necelé čtyři miliardy korun).

Turistické centrály zaznamenal­y také proměnu věkové skladby turistů. „Jezdí sem o mnoho více mladých lidí než dříve,“zdůrazňuje za Dubrovník Bijač-Nikoličová.

Diváckou základnu Hry o trůny totiž A D ) tvoří mladší ročníky. „Z fanouškovs­ké stránky na facebookov­ém profilu víme, že nejdominan­tnější skupinou jsou muži ve věku 18 až 24 let, těch je přibližně 30 procent, hned za nimi muži ve věku 25 až 34 let a ženy 18 a 24 let,“vysvětluje Pavla Brožková, mluvčí televizní stanice HBO, která seriál vysílá.

České turisty zatím podle vyjádření cestovních kanceláří Hra o trůny k výjezdu za hranice nepřiměla. Podle marketingo­vého ředitele cestovky Alexandria se dá zájem spočítat

na prstech jedné ruky. „Na našem trhu ještě tento fenomén příliš nefunguje. Je to spíše velmi okrajová záležitost. Na českou klientelu mají spíše vliv dokumentár­ní filmy z destinací, popřípadě snímky typu Mamma Mia! a podobně,“zmiňuje i Jan Papež, místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří ČR.

Vzhledem k tomu, že HBO slibuje už jen poslední řadu příběhu, budou si zřejmě muset Češi kvůli objevení fenoménu filmové turistiky počkat na jiný seriál.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia