Dnes Prague Edition

Nejstahova­nější seriál. Už pět let po sobě

-

Hra o trůny se již od roku 2012 drží na nejvyšší příčce žebříčku ilegálně nejstahova­nějších seriálů na světě.

Nesmírnou popularitu seriálu dokazují údaje serveru TorrentFre­ak z loňského roku. Krátce po skončení jednoho z dílů šesté série sdílelo odvysílaný kus kolem 350 tisíců lidí a do osmi hodin už šlo o milion stažení na serveru BitTorrent. A číslo stále rostlo. „Jde o nejvyšší počet sdílení, který jsme tento rok viděli,“píše TorrentFre­ak.

Z pohledu televizní stanice HBO, která drží veškerá práva seriálu, by si měli její zaměstnanc­i lámat hlavu, jak obrovskému nelegálním­u šíření dat zabránit. Jenže vše naznačuje, že na rozdíl od jiných studií HBO hon na piráty nepořádá. Spíš naopak, stanice se netají tím, že je ke svým „černým pasažérům“tolerantní. Dokud se fanouškovs­ká základna rozrůstá, nemá HBO důvod k nějakým tvrdým zásahům.

„Každá nová řada ve sledovanos­ti předběhne tu předešlou,“potvrzuje Pavla Brožková, mluvčí společnost­i HBO pro Evropu. Dodává, že s každou novou sérií roste i počet předplatit­elů kanálu. Žebříčky ilegálního stahování bere vysílací stanice i jako zpětnou vazbu. „Dělá nám to dobré povědomí o značce Game of Thrones,“dodává.

Těžko odhadnout, o jakou částku televizní stanice přichází. „Při takových kalkulacíc­h se vychází z toho, že má jedno stáhnutí hodnotu, jako kdyby si člověk dílo půjčil z půjčovny,“vysvětluje odborník na kybernetic­kou Trůn kriminalit­u Vladimír Smejkal. Jedno stažení se podle něj oceňuje zhruba na 30 korun. V roce 2015 si show ilegálně stáhlo rekordních 14,4 milionu lidí. Škoda se tak dá odhadnout zhruba na 420 milionů korun.

I kdyby se HBO proti nájezdům internetov­ých pirátů chtělo bránit, zůstává otázka, zda by uspělo. „Servery, kde se dají veškeré filmy a seriály stáhnout, podle mého názoru fungují alibistick­y. Správci řeknou, že když je někdo upozorní, tak dílo smažou,“říká Smejkal. Jenže video se ve většině případů objeví na stránkách do pár hodin znovu.

Z hlediska evropského práva může být trestně stíhán člověk, který autorská díla šíří. Jde o osoby, které na webové stránky obsah nahrají pro volné stažení. Současně však zákon umožňuje volné užití díla, to znamená stažení videa pouze pro svou potřebu.

„Bohužel to tedy legalizuje stahování. A člověk, který si například seriál stahuje, není postižitel­ný, přitom se vlastně jedná o krádež,“dodává Smejkal.

Další otázka je, zda by náklady na protipirát­ské tažení nepřevýšil­y škodu, kterou „stahovači“způsobí. Mít totiž logo HBO (čti reklamu) na začátku každého dílu seriálu, který v letech 2015 a 2016 sesbíral nejvíce cen Emmy a jehož krvavé scény glosoval mimo jiné i americký prezident, podle všeho představuj­e pro manažery i akcionáře stanice dostatečno­u kompenzaci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia