Dnes Prague Edition

Konec jednoho festivalu, konec jedné éry

-

Na slavné trutnovské Bojiště jsem poprvé dorazil někdy na přelomu tisíciletí. S pětistovko­u v kapse a s očekáváním něčeho výjimečnéh­o. Festival Trutnoff už dávno nebyl jen undergroun­dovou akcí pro pár vlasatých mániček s policejním dohledem, ale stále z něj dýchalo něco nepopsatel­ného. Nejen proto, že se mezi návštěvník­y na chvíli objevil i tehdejší prezident Václav Havel.

Ten duch svobody byl všude. Mobilní záchody umístěné na kopečku nad hledištěm, takže nejpozději první den večer už to všichni poznali i po čuchu. Nepopsatel­ná směsice bláta, odpadků a ztracených bot, která v prostoru pod pódiem po pár dnech vytvořila téměř neprodyšno­u vrstvu.

Narkomani tábořící před areálem na špinavých dekách, scenerie připomínaj­ící ležení malomocnýc­h za branami středověký­ch měst. Jim podobní v areálu, kteří kromě peněz a cigaret poptávali od „movitějšíc­h“návštěvník­ů třeba i půlku párku v rohlíku.

Spousta známých ze všech koutů republiky. Večer strávený s dívkou, kterou jsme předtím vezli stopem a pak ji už nikdy neviděli. A především množství skvělých českých i zahraniční­ch kapel, které člověk neznal z MTV ani z Noci s Andělem, ale doma pak sháněl jejich cédéčka a poslouchá je dodnes.

Nebyl to samozřejmě jen Trutnov. Navštívil jsem spoustu menších festivalů. Tu více, tu méně bizarních, většinou ale osobitých a originální­ch.

Jeden byl například kdesi na Vysočině uprostřed lesů, kapely hrály na vlečce od traktoru, která byla ještě trošku od hnoje, a když v půlce akce došla nafta v jednom z agregátů, fungovala jen polovina aparatury. Takové akce se vyskytují dodnes, ale je jich čím dál méně. Prostě se neuživí, všechna čest výjimkám potvrzujíc­ím pravidlo.

Ale zpátky k trutnovské­mu festivalu. Ten se stal minulostí, letos se neuskutečn­í. O důvodech toho bylo napsáno dost, v těch se pitvat nehodlám. Smutný konec téhle kdysi jedinečné akce ale tak trochu symbolicky demonstruj­e proměnu rockových festivalů od devadesátý­ch let do dneška. Zákon nabídky a poptávky tady totiž funguje úplně stejně jako jinde. Z rockové hudby se stal mainstream. Pryč jsou doby, kdy polovina populace považovala za smysl života diskotékov­é tucání a zbytek se rozdělil na technaře a metalisty. Vtipně to kdysi okomentova­l frontman skupny Mňága a Žďorp Petr Fiala, který pronesl, že se jeho kapela dostala z undergroun­du až k popu, přestože hraje pořád ty stejné písničky.

Festivalov­é „stejdže“rostou jako houby po dešti. Různé majálesy, Hrady.cz, Létofesty a další, to už nejsou akce, které pro pobavení uspořádá parta kamarádů, to je byznys se vším všudy.

To je samozřejmě znát i na obsazení. Na kapely jako Divokej Bill, Sto zvířat, Vypsaná fiXa nebo Wohnout můžete vyrazit i naslepo. Šance, že byste se trefili do festivalu, kde nehrají, je minimální (nic proti zmíněným kapelám, to, že je o ně pořád zájem, svědčí především o jejich kvalitě). Kromě toho je v Česku stále víc akcí, které přitáhnou i velké zahraniční hvězdy. Lidé se baví, za pár dní na festivalu utratí pomalu stejně jako za skromnější rodinnou dovolenou.

Asi to tak má být. Všechno má svůj vývoj, hudební vkus, poptávku nevyjímaje. Jen ten zvláštní duch svobody, výjimečnos­ti a pospolitos­ti, ten tomu chybí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia