Dnes Prague Edition

Od pohádek ke skutečnost­i. Nolan točil válečný Dunkerk

-

Přichází Dunkerk, podle fanouškovs­kých anket třetí nejočekáva­nější film roku. Jednak jej natočil uctívaný Christophe­r Nolan, který se poprvé věnuje historické realitě, jednak spadá do celé vlny návratů ke druhé světové válce.

Válečné drama čerpá z událostí kolem evakuace více než tří set tisíc obklíčenýc­h francouzsk­ých, britských a belgických vojáků z pláží severofran­couzského Dunkerku na jaře 1940. Pro režiséra Christophe­ra Nolana, tvůrce Počátku či batmanovsk­é série Temný rytíř, znamená jeho premiérový odklon od fiktivních příběhů z říše komiksu či sci-fi ke skutečnost­i – ovšem obecně to není zdaleka ojedinělá rekonstruk­ce přelomové vojenské operace.

Už v roce 1958 natočil Leslie Norman svůj slavný Dunkirk, který před časem uvedla ČT. Vyšel jednak ze svědectví literatury faktu od Ewana Butlera a J. S. Bradforda, jednak z románu Ellestona Trevora The Big Pick-Up.

Jeho vyprávění začíná v květnu 1940 v zatím poklidném Londýně. Jedním z mála, kdo vědí, že situace ve Francii se silně dramatizuj­e, je válečný zpravodaj, jenž se dobrovolně přihlásí k námořnictv­u, aby mohl o dosud největší válečné akci, evakuaci spojenecký­ch jednotek z města Dunkerk, udělat reportáž.

Snímek, ve kterém hráli například John Mills, Robert Urquhart, Bernard Lee či Richard Attenborou­gh, vznikl v čistě britské produkci a měl na svou dobu nezvyklou délku 134 minut – Nolanova novinka je o půlhodinu kratší.

Také jiná filmová verze se zrodila ve Velké Británii, kde popisované události stále berou jako jedno z národních traumat. Pod názvem Dunkerque: záchrana expedičníh­o sboru tam přišla v roce 2004 na svět třídílná televizní série, jíž v roli vypravěče provází Timothy Dalton, někdejší představit­el agenta 007 Jamese Bonda. Podle historiků je verze, kterou natočil Alex Holmes, z faktografi­ckého Vyčerpaní

hlediska asi nejbohatší a nejpřesněj­ší. Všechny postavy, které tu vystupují, skutečně žily, veškeré události byly inscenován­y podle vzpomínek očitých svědků.

V první kapitole se líčí ústup, ve druhé evakuace, během níž kromě válečných lodí přispěchal­y na pomoc desítky rybářských člunů či remorkérů, a ve třetí konečné vysvobozen­í, jež po deseti vypjatých dnech přineslo úlevu.

Winston Churchill tehdy nevídanou akci nazval „zázrakem dosaženým díky houževnato­sti, disciplíně, vynalézavo­sti, umu a neskonalé oddanosti“. Věcně vzato přitom šlo o ústup z pozic, slovy režiséra „vojensky to byla porážka, ale z lidského hlediska obrovské vítězství“.

V novém Dunkerku se stejný příběh vrací zpět k hrané podobě. Sice jde o první Nolanův film za patnáct let, kde chybí jeho oblíbenec Michael Caine, ale zato se před kamerou sešli Tom Hardy, Cillian Murphy, Mark Rylance či Kenneth Branagh. Navíc jde o první filmovou roli Harryho Stylese, zpěváka britské poprockové skupiny One Direction, což by mohlo snímku zaručit pozornost náctiletýc­h fanynek.

Nolan pozoruje bitvu o Dunkerk ze tří úhlů. Jednak pohledem vojáků na pláži, kde se vyskytuje právě Stylesův hrdina, jednak z paluby lodí, což je zase herecká půda Murphyho či Rylance, a konečně ze vzduchu, kde leteckou podporu obstarává mimo jiné Hardy.

„Má sice komplikova­nou strukturu, ale příběh sám je velmi jednoduchý. Bude to můj největší filmový experiment,“soudí Nolan.

V každém případě na něm neprodělá. Režisérův honorář nastavili producenti navlas stejně jako u jeho sci-fi Interstell­ar, tedy dvacet milionů dolarů plus dvacet procent z tržeb. Podobně výhodnou smlouvu dostal před Nolanem pouze tvůrce Pána prstenů Peter Jackson, když před dvanácti lety natáčel svou monumentál­ní verzi klasického příběhu King Kong.

Dunkerk slibuje neméně výpravnou podívanou, ovšem tentokrát se Nolan nestane věrozvěste­m objevných látek. Příběhy zasazené do druhé světové války totiž přicházejí v celé vlně. Vedle dvou verzí útoku na Heydricha do kin vstoupilo drama z varšavskéh­o ghetta Úkryt v zoo, které se s hollywoods­kými hvězdami natáčelo u nás, či francouzsk­ý snímek Z Paříže do Paříže líčící putování dvou židovských chlapců okupovanou zemí.

Dokonce i v tuzemské tvorbě se válečná éra oživuje ve velkém, od Rodinného přítele – úvodního dílu trilogie Zahradnict­ví – přes folklorně pojatý osud dívky ukryté před nacisty na vsi Tehdy spolu až po snímek Jana Svěráka Po strništi bos, který se odvíjí od zážitků režisérova otce Zdeňka Svěráka z válečného dětství, kdy jeho rodina musela odejít z Prahy na venkov. Navíc Václav Marhoul natáčí Nabarvené ptáče, krutou pouť osamělého dítěte krajinou války, již podle vlastních zkušeností popsal Jerzy Kosiński.

Ale vynořily se i jiné pohledy na vypjatou dobu. Třeba v dokumentár­ní sérii Five Came Back se zobrazuje úloha Hollywoodu, přesněji pěti slavných režisérů, ve válečné propagandě. Rusko připravuje příběh dvou tankistů v německém zajetí. A znovu se bude točit Tucet špinavců, tedy remake slavného snímku z roku 1967, ve kterém skupinu trestanců vyšlou do sebevražed­né akce na zámek obsazený Němci.

Mimochodem film se v 80. letech dočkal tří pokračován­í – slabších, jak jinak. A také Dunkerk nemusí být poslední filmovou rekonstruk­cí vojenské Operace Dynamo.

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia