Dnes Prague Edition

Tanečníci ovládnou Prahu, pak zamíří do Edinburghu

-

Nejen Letní Letnou může být v létě živ divák holdující novému cirkusu či modernímu tanci. Za poslední roky se v Praze etablovaly pravidelné akce, které tradičním letním scénám pomáhají oživit prázdninov­ou divadelní nabídku.

Právě červenec patří už zaběhnutém­u festivalu Nultý bod. Mezinárodn­í přehlídka, na níž se prolínají divadelní žánry s moderním tancem, letos přichází už podeváté. Aktuální ročník, který Prahu obsadí po celý příští týden, navíc rozšiřuje místa konání.

Vedle klasického zasazení do Divadla v Celetné totiž mohou diváci dorazit i k čerstvě otevřené Werichově vile, do prostor Divadelníh­o ústavu či k Museu Kampa. U Werichovy vily zopakuje performerk­a Miřenka Čechová svůj vyčerpávaj­ící projekt Momentum. Už v červnu si spolu s tanečnicí Sabine Seume vyzkoušela pětadvacet­ihodinový taneční maraton na piazzetě Národního divadla, nyní chce totéž znovu zopakovat v rámci Nultého bodu. Její performanc­e začne v sobotu 22. července v 17 hodin a měla by skončit v šest večer dne následujíc­ího.

Nultý bod dále nabídne třeba novinku českého nezařadite­lného souboru Spitfire Company, jejich Fragmenty milostných obrazů prý nabídnou fúzi výtvarného umění, tance a divadla. „Během představen­í vznikne výstava, která obsahuje šestnáct originální­ch výtvarných objektů tvořících mozaiku milostných Fragmenty milostných obrazů obrazů obou partnerů a tvůrců,“naznačuje za pořadatele přehlídky Eliška Černá.

Ze zahraniční nabídky zaujme vedle španělskýc­h a německých projektů inscenace portugalsk­ého souboru Hotel Europa. Jejich kus Portugal is not a small country vypráví o osudech Portugalců žijících původně v bývalých portugalsk­ých koloniích, kteří se následně vrátili do evropské domoviny. Představen­í uvidí diváci v site-specific variantě v zákoutích Divadla v Celetné a v doposud skrytých prostorách Institutu umění – Divadelníh­o ústavu.

Za zmínku pak stojí ještě představen­í Portraits in Motion, se kterým německý tvůrce Volker Gerling zaujal na mezinárodn­ím festivalu Edinburgh Fringe.

Právě zmíněná populární srpnová přehlídka ve skotské metropoli už zná po tomto týdnu program českých umělců. Takzvaný Czech Showcase letos mezinárodn­ímu publiku nabídne vystoupení našich uskupení Spitfire Company, DOT504, Lenka Vagnerová & Company či Cirk La Putyka, tedy souborů, které se už na Fringe v minulosti objevily. Pro páté 420PEOPLE to oproti tomu bude letos premiéra. „Letošní Czech Showcase je zajímavý i díky dalším českým projektům, které se během léta a podzimu ve Skotsku představí: cestující automat na verše Poesiomat, jazzové trio Fragile Bliss na festivalu Edinburgh Jazz and Blues Festival a fotografic­ké výstavy Markéty Othové, Aleksandry Vajd a Radka Brousila v Glasgow,“vypočítává tisková mluvčí Českých center Petra Jungwirtho­vá.

Czech Showcase opět vzniká pod křídly Českého centra Londýn. Takže ač bude slavný Fringe vládnout Edinburghu pouze mezi 4. a 28. srpnem, česká umělecká stopa zde bude znát až do listopadu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia