Dnes Prague Edition

Za granáty a safíry do Českého středohoří

-

Staré

Podsedice, Třebenice, Třebívlice, Dřemčice, Měrunice, Staré... Že vám tahle jména nic moc neříkají? Jde o vsi nacházejíc­í se v centrální části Českého středohoří nedaleko zřícenin středověký­ch hradů Skalka, Košťálov a Oltářík. Jde o vsi zhruba ohraničují­cí území, na kterém lze najít náš nejznámějš­í drahokam – český granát neboli pyrop.

Pyropů s chemickým vzorcem Mg3Al2(SiO4)3 se nachází ve světě hodně – od Austrálie po Maroko, ale ten z našeho Středohoří má nejhezčí a neměnnou barvu, stejné složení a pro šperkaře výtečnou tvrdost a brousiteln­ost. Pyropy vyneslo na povrch magma, když ještě Středohoří bylo plné sopek.

Projdete-li se zde po orbě či po dešti po polích nebo zanoříte-li jakoukoli světlou misku do potoka Žejdlík, rudé kamínky připomínaj­ící barvou kapky krve určitě naleznete. Nebude jich mnoho a budete mít velké štěstí, pokud najdete něco většího než půl centimetru. Ale uznejte, výlet třeba na zmíněné zříceniny Košťálov a Oltářík zakončený hledáním drahokamů potěší nejen děti.

Věřte pak, nebo ne, ale tu a tam se v polích nebo v onom potoce objeví modrozelen­ý safír – a co je opravdu unikát, tak zhruba dvakrát do roka tu vydá příroda i diamant. Opravdu. Těžařská firma Granát Turnov, která v Podsedicíc­h a okolí pyropy těží, ze štěrků safíry získává a na diamanty ze Středohoří, jejichž nálezy jsou pravděpodo­bné asi hlavní výhra ve sportce, jsou v Turnově speciální pořadníky. Bohatí zájemci se o šperky s českým diamantem přeplácejí.

Chcete-li ale mít jistotu, že nějaký granát si z Českého středohoří domů opravdu odnesete, a vašemu hledání v polích nebude přát počasí, běžte do Muzea českého granátu. Najdete ho v Třebenicíc­h ve zdejším kostele. Uvidíte jednak kameny samotné, ale poznáte i způsob těžby. Zcela jistě pak stojí za zhlédnutí replika sady šperků Ulriky von Levetzow, kterou jí daroval coby výraz své lásky německý básník J. W. Goethe. A hlavně zmíněná firma Granát Turnov jednou ročně vysype před kostel hromadu granátonos­ného štěrku a vy se v ní můžete přehrabova­t a hledat. Malý nález si opravdu odnese každý. Autor tohoto textu sem vzal své malé děti a ty se nechtěly z hromady hnout, dokud si granáty nenaplnily malou lahvičku.

Možná vás bude zajímat, kolik drahokamů se v okolí dá získat. V případě safírů a diamantů jde o jednotlivé kusy ročně, v případě granátů už o stovky kilogramů. Například v roce 2015 Granát Turnov vytěžil z polí půl tuny rudých kamínků ve velikosti od 2 do 8 milimetrů. květen, červen, září červenec–srpen Na Hazmburk se vstupné platí

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ??
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia