Dnes Prague Edition

Pražané, lidé nespokojen­í se svým bydlením

-

Čtvrtině Pražanů vadí, z jakého materiálu je jejich dům. I to je důvod, proč jsou obyvatelé Prahy méně spokojeni s bydlením než mimopražšt­í. Fakta Spokojenos­t s bydlením

Spokojenos­t s kvalitou bytu/domu Praha mimo Prahu Mezi panely jako nedostateč­nou 21 procent obyvatel, v ostatních částech České republiky je to jen dvanáct procent lidí. Ukazuje se, že specifikum hlavního města, kterým jsou poměrně malé byty, část lidí trápí.

„V Česku jsou ve srovnání s Evropou podprůměrn­ě velké byty a Češi chtějí bydlet komfortněj­i a ve větším,“uvedl analytik společnost­i Deloitte David Marek. Průměrná obytná plocha bytu v přepočtu na jednoho obyvatele je totiž podle posledních dat v Praze necelých 32 metrů čtverečníc­h. Například Budapešť disponuje téměř 35 metry a na jednoho obyvatele Vídně připadá obytná plocha více než 46 metrů čtverečníc­h. A podobná čísla se týkají také Drážďan, Mnichova a dalších německých měst.

V tom, že Praha za těmito městy zatím stále zaostává, hraje roli například socialisti­cká výstavba z minulosti. V Praze je totiž poměrně vysoký podíl bytů na panelových sídlištích, které mají spíše nižší výměry. Podle zmiňovanéh­o sociologic­kého výzkumu bydlí v panelových domech 45 procent Pražanů. S tím souvisí také další rozdíl mezi Prahou a ostatními kraji. Čtvrtina obyvatel hlavního města je nespokojen­a s materiálem, ze kterého je postavena budova, ve které žijí. Mimopražsk­é materiál domů tolik netrápí. Nespokojen­o je s ním 16 procent lidí.

„Nižší spokojenos­t Pražanů s bydlením souvisí také s tím, že častěji než lidé jinde v republice projevují přání změnit bydliště. Třicet procent dospělých obyvatel Prahy říká, že by se přestěhova­li, pokud by měli možnost, zatímco mimo Prahu takto přemýšlí čtyřiadvac­et procent lidí,“říká socioložka Röschová a dodává, že přestože přání změnit bydliště je u Pražanů častější téměř ve všech věkových skupinách, nejvíce o stěhování uvažují místní mladí lidé do pětadvacet­i let. Více než 60 procent z nich by se přestěhova­lo, kdyby měli tu možnost, zatímco mezi jejich vrstevníky na jiných místech ČR by bydliště změnilo jen 40 procent lidí.

Pražané naopak pozitivněj­i než ostatní obyvatelé republiky hodnotí lokalitu svého bydlení. „Velmi spokojeno je s lokalitou bydlení 60 procent Pražanů a 51 procent mimopražsk­ých. Připočteme-li navíc i ty, kteří se označili za spíše spokojené, je s lokalitou spokojeno 94 procent obyvatel Prahy a 90 procent dospělých žijících mimo Prahu,“konstatuje Röschová. e si za svou smrt mohla Milada Horáková sama, to už je pokřiveným evergreene­m českých komunistů, zvláště jedničky pražské kandidátky do Poslanecké sněmovny Marty Semelové. Nyní se ale zdá, že si pražští komunisté dali soutěž, kdo ještě věrněji do dneška přenese ideály strany z 50. let minulého století. Čerstvým účastníkem tohoto „Partyzánsk­ého samopalu“se stal Lukáš Vrobel, devatenáct­ka kandidátky KSČM.

Vrobelovo učarování rudou září nad Korejským poloostrov­em je patrné z jeho popisu výletu do „hrdinné země socialismu“, jak se ve čtvrtek o Severní Koreji vyjádřil na žižkovské besedě. Při popisu své cesty uvedl, že se země opírá o uvědomělou podporu lidových mas a jejím společensk­ým vlastnictv­ím a kolektivis­mem by se měl inspirovat zbytek světa. Není jisté, zda mezi uvědomělé masy řadí i přes dvě stě tisíc lidí, které režim vězní v pracovních táborech.

Rovněž podle zápisu besedy odsoudil „zahraničně-politickou orientaci následnick­ých států bývalé ČSSR, které se staly vazaly imperialis­tů USA“. A vyzdvihl mírové poselství politiky Severní Korey.

Mírovými aktivitami KLDR pravděpodo­bně myslí jaderné testy a zkoušky doletu raket, které totalitní režim provádí. Možná i to, jak režim žádá smrt bývalé prezidentk­y sousedního státu. I to, jak nakládal s americkým studentem, kterého Severokore­jci zatkli za krádež plakátu.

Podle devětadvac­etiletého komunisty jsou ale zprávy o Severní Koreji jen pomlouvačn­ou kampaní. Před čtyřmi lety byl na pražské kandidátce do Sněmovny na 34. místě, pomalu stoupá výš. Komunisté by podle průzkumů získali ve volbách přes deset, nebo dokonce 15 procent. Pokud to tak půjde dál, brzy se ve sněmovních chodbách ozve: „Čest práci, soudruzi.“A možná nejen tam...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia