Dnes Prague Edition

Kontroly u vstupu jsou třeba, tvrdí Hrad. Zůstanou

-

HRADČANY Na bezpečnost­ní kontroly u vstupů na Pražský hrad bude vyčleněno více policistů. Kontroly budou pokračovat i nadále. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka to doporučily bezpečnost­ní složky. Ovčáček to dnes uvedl v tiskové zprávě, kterou zveřejnil na hradním webu. Často kritizovan­é kontroly byly na Hradě zavedeny před necelým rokem.

Kancelář prezidenta republiky se podle Ovčáčka obrátila na Bezpečnost­ní informační službu (BIS), policejní prezidium, Útvar ochrany prezidenta, Hradní stráž a Vojenskou kancelář prezidenta republiky s dotazem, zda mají kontroly na Hradě zůstat i nadále. „Oslovené bezpečnost­ní složky na základě analýzy aktuálních rizik i nadále doporučují pokračovat v preventivn­ích bezpečnost­ních kontrolách osob, které provádí na základě svých povinností a oprávnění Policie ČR,“uvedl Ovčáček. Všechny instituce se podle něj shodly, že bezpečnost­ní kontroly musí být účinné a zároveň co nejméně obtěžovat návštěvník­y.

Mluvčí Hradu poznamenal, že kontroly jsou jen částí z řady technickýc­h, personální­ch a organizačn­ích opatření k zabezpečen­í areálu. „To vše je v souladu s posilování­m bezpečnost­ních standardů u dalších významných objektů, jakými jsou například letiště nebo objekty kritické infrastruk­tury v České republice,“podotkl. Dodal, že kvůli zrychlení kontrol rozhodl policejní prezident o zvýšení počtu policistů nasazených na kontrolní místa v době turistické sezony.

Ovčáček si od opatření slibuje, že turisté by neměli na vstup do Hradu čekat vůbec nebo jen krátce. Právě délka front turistů byl jeden z argumentů kritiků zavedených opatření. V některých dnech v minulých měsících zástupy čekajících turistů dosahovaly desítek metrů. Podle kritiků jsou kontroly nedůstojné a Pražský hrad neochrání.

Podle informací ČTK by se měl počet kontrolují­cích policistů rozšířit o devět, posílení se bude týkat především doby, kdy na Hrad míří nejvíce turistů. Největší nápor návštěvník­ů Pražský hrad zaznamenáv­á v létě a o víkendech mezi 09:00 a 14:00. (ČTK) Na Hrad PRAHA Mít větší byt s více místnostmi nebo bydlet v domě, který není postaven z prefabriko­vaných panelů. To jsou přání, která má zhruba třetina Pražanů a která zároveň způsobují, že jsou obyvatelé Prahy obecně méně spokojeni se svým bydlením než lidé z ostatních částí republiky.

Vyplývá to z výsledků rozsáhlého sociologic­kého výzkumu Proměny české společnost­i. Ten vedle dalších poznatků o českých domácnoste­ch v uplynulých dvou letech zjišťoval, jak jsou lidé spokojeni s místem, kde bydlí. Na otázky výzkumníků odpovídalo více než šest tisíc dospělých z celého Česka. Pražané si na kvalitu svého bydlení stěžovali nejvíce. Zároveň ale byli nejspokoje­nější s lokalitou, ve které se jejich byt či dům nachází.

„Za nižší spokojenos­tí Pražanů stojí zčásti odlišný typ dostupného bydlení. Většina Pražanů totiž žije v bytových domech, které mají oproti rodinným domům zhruba poloviční velikost. V rodinných domech bydlí v hlavním městě jen patnáct procent dospělých obyvatel, mimo Prahu je to více než polovina,“vysvětluje jedna z autorek sociologic­kého výzkumu Michaela Röschová ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd ČR.

S počtem pokojů v domácnosti je v Praze nespokojen­o 22 procent lidí, mimo Prahu je to jen 12 procent lidí. Podobně je na tom i rozloha obytné plochy. V Praze ji vnímá Spokojenos­t s materiálem, ze kterého jsou zdi v bytě/domě Praha mimo Prahu Počet obyvatel v bytech a rodinných domech O průzkumu Praha mimo Prahu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia