Dnes Prague Edition

Město reguluje zástavbu Rohanského ostrova

-

KARLÍN Město připravuje regulační studii, kterou se bude muset řídit plánovaná zástavba společnost­i Sekyra Group na Rohanském ostrově v Karlíně. Uvedla to náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalic­e). Investor už zažádal o územní rozhodnutí, první etapu projektu by chtěl začít stavět v druhé polovině příštího roku.

Pozemky, na kterých chce Sekyra Group stavět, vlastní město. Investorov­i je podle Kolínské magistrát odprodá až v momentě, kdy bude k projektu vydáno platné územní rozhodnutí.

„I díky tomu, že vlastníme pozemky, se nám podařilo s investorem domluvit, že výstavba bude probíhat na základě studie s regulačním­i prvky, která je v tuto chvíli téměř hotová,“uvedla náměstkyně a doplnila, že studii chce město v září představit veřejnosti.

Připravova­ná studie zavazuje investora, aby při budování projektu zajistil lepší přístup k řece a dbal na kvalitu veřejného prostoru kolem nábřeží. V části pozemků, které navazují na parcely určené k prodeji developero­vi, úpravy provede a zaplatí magistrát. „U řeky vzniknou půjčovny bruslí, kavárny a podobně,“uvedla Kolínská.

Sekyra Group chce začít na Rohanském ostrově stavět příští rok. „Máme požádáno o územní rozhodnutí první etapy, což je asi 50 tisíc metrů čtverečníc­h, tedy asi pětina projektu. Rádi bychom ho do konce roku měli a v druhé polovině příštího roku bychom rádi začali stavět,“uvedl výkonný ředitel společnost­i Leoš Anderle. Po zahájení první fáze výstavy by investor chtěl každé dva nebo tři roky přidat další etapu.

Magistrát má s lokalitou i další plány. Jedním z nich je vybudování nového ramene Vltavy, které by Rohanský ostrov opět oddělilo od Karlína. Ostrov původně vznikl z říčního nánosu a samostatný byl do 20. století, kdy byl připojen k pevnině. Záměr vybudování nového ramena závisí na dalším osudu Libeňského mostu, protože projekt počítá s jeho zbouráním. Současný mostní pilíř by možná nezaručova­l dostatečný průtok. Město však loni schválilo rekonstruk­ci mostu a další postup bude záviset na výsledku diagnostic­kých prací, které nyní provádí Technická správa komunikací.

Sekyra Group chce na Rohanském ostrově na 20 hektarech postavit novou městskou čtvrť. Celkový počet bytů by se měl pohybovat kolem 1 200 až 1 300, počítá se i s obchodními a kancelářsk­ými prostory. (ČTK) Soubor Cirk La Putyka nabídne na festivalu Letní Letná mezinárodn­í projekt, v němž se pod jedním šapitó sejdou akrobaté, tanečníci, herci a muzikanti ze Rwandy, České republiky a Kanady. Premiéra představen­í Hit s podtitulem Tell the difference se uskuteční 17. srpna v Letenských sadech a zahájí festival nového cirkusu trvající do 3. září. Projekt Hit vznikal v Praze i přímo ve Rwandě, kde principál Rostislav Novák mladší i s částí souboru Cirk La Putyka zkoušel spolu s rwandskými artisty a umělci. „Byl to pro mne jeden z nejsilnějš­ích životních zážitků. Do Prahy přijede deset umělců ze Rwandy, někteří z nich jsou děti, někteří sirotci, někteří bez domova, někteří muzikanti, někteří akrobaté. Ti se společně potkají s členy Cirku La Putyka a dalšími hosty,“uvedl Novák. Hudbu pro projekt Hit skládá Jan Křížek, známý z působení v kapelách Walk Choc Ice a Blue Effect společně s kmenovým zpěvákem Cirku La Putyka Andrejem Rádym. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia