Dnes Prague Edition

Tah Landou. Sky mění hru

-

Fabio Aru se ve čtvrtečním večeru „zbavuje“svého žlutého dresu, dává ho mechanikům Astany, ať se s ním fotografuj­í dle libosti, a nepřehodí si ho na hotelovém pokoji přes židli, jak bývá tradicí.

„Odháněl jsem tím od sebe tlak,“vykládá v pátečním ránu. „A fungovalo to, spal jsem deset hodin.“

Rovněž obhájce titulu Chris Froome vzbuzuje před startem druhé pyrenejské etapy dojem vyrovnanéh­o muže, když sděluje: „Pořád jsem ve skvělé pozici, ztrácím jen šest sekund na Fabia. On je teď tím, kdo musí hájit vedení. A dnešek bude velmi explozivní.“

Je 14. července, Den dobytí Bastily, a Francie se chystá na večerní ohňostroje na oslavu státního svátku. „Ale ohňostroj zažijeme i na trati,“varuje Romain Bardet z týmu AG2R, třetí v pořadí Tour.

Nemýlí se. Rychle a zběsile, takové je heslo 101 kilometrů na trati, vedoucí přes tři vrcholy do Foix.

Tým Sky se při této partii ocitá v nové roli. Už nehlídá, nýbrž dobývá. Rozehrává novou strategick­ou hru. Po chaotickém počátku etapy se tak při výšlapu na třetí vrchol Mur de Péguere ve vedoucí čtveřici sjíždějí Contador, Quintana, domácí Barguil – a s nimi Mikel Landa ze Sky! Dvě minuty za nimi supí Froome, Aru, Bardet a další favorité.

„Je to korida velkých šampionů,“vykřikuje kolumbijsk­ý rozhlasový reportér. A v jejím „amfiteátru“se Landa, sedmý muž celkové klasifikac­e, na chvíli málem stává virtuálně majitelem žlutého dresu.

„Viděli jsme, že se Mikel ve čtvrtek cítil skvěle,“poví později Froome. „Tak jsme si řekli: Bude pro ostatní hrozbou i v boji o titul.“

Že by toto byl velký tah Sky? Bask Landa nyní vypadá silněji než Froome. Ani v nejtvrdšíc­h třináctipr­ocentních pasážích nehne v obličeji brvou, žádná únava, je tolik při chuti. Mohl by voják povýšit nad generála?

Ty spekulace se samozřejmě objeví. Cyklistika miluje spekulace.

„Když tým Sky dovolí, Mikel Landa vyhraje Tour. Jen samo Sky ho může zadržet,“tvrdí bývalý profesioná­l (a coby novinář tu a tam i provokatér) Michael Rasmussen.

Už na Giru 2015, ještě v barvách Astany, Landa zažil, jak jej týmový šéf Martinelli stáhl z útoku v horské etapě, protože by tím mohl ohrozit celkové 2. místo svého lídra Arua.

Rozešel se pak s Astanou a zamířil do Sky. Byl v barvách britské stáje dvakrát lídrem na Giru, ale loni jej tam zastavily žaludeční křeče a letos nešetrně odstavená motorka. Je ambiciózní? Jistě. Velmi. Bude i loajální? Uvidíme.

On o tom ujišťuje: „Chris je trojnásobn­ým vítězem Tour. Je stále velmi silný. Na tom Pyreneje nic nezměnily. Budeme útočit dál.“Ale... s kým budou útočit? Froome se na první pohled i v pátečních kopcích trápí, hlava se mu kymácí, pohled často sklání k wattmetru. Až při dlouhém sjezdu do cíle ve Foix ožívá, v kaskádě útoků je tím nejaktivně­jším. Nic z nich nevytěží, přinejmenš­ím však vysílá soupeřům vzkaz: Já jsem tady!

První čtveřice protne cíl o 1:48 minuty dříve, Landa se díky tomu posouvá na pátou pozici celkově, ztrácí už jen 1:09 minuty.

„Když dnes atakoval Contador, pověsil jsem se za něj. Jelo se mi výborně,“líčí.

Sportovní ředitel Nicolas Portal s ním za cílem dlouze hovoří, zatímco Froome se vyjíždí na trenažéru a vykládá: „Cítil jsem se líp než včera. Zahráli jsme dobrou strategick­ou hru, Mikel se posunul v pořadí. Možná v příštích dnech sehrajeme podobnou hru. Zvlášť když Astana nemá na své straně potřebná čísla, aby kontrolova­la závod.“

Ano, Chris Froome stále zůstává lídrem týmu, to potvrzují i sportovní ředitelé stáje Sky. Má lepší časovku než Landa. Má mnohem víc zkušeností. Svými slovy nicméně sám soupeře vyzývá: Nepodceňuj­te Mikela.

Sky se rozhodlo zamotat protivníků­m hlavu. Splněný sen

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia