Dnes Prague Edition

Výzva! Cesta k fotbalovým milionům vede přes východ

-

Aje to tady! Výzva, která se třeba už nemusí opakovat. Však i slávistick­ý šéf Jaroslav Tvrdík hned po losu naťukal tweet: „V Lize mistrů neni lehkých soupeřů, ale nebudeme alibisti. Los nám přál a cokoliv jiného než postup do 4. předkola Ligy mistrů bude velké zklamání.“

To samé by klidně mohlo zaznít z Plzně, ale nezaznělo. Snad díky zkušenoste­m?

Upřímně, chce to hlavně ostražitos­t, plnou koncentrac­i, skvělou formu, pokoru a hodně štěstí, aby se mohl vyplnit fotbalový sen. Plzeň je posledním českým týmem, který se do Ligy mistrů probojoval, konkrétně v létě 2013.

Postup ze třetí fáze znamená odměnu 78 milionů korun a je nezbytným mezikrokem za pohádkou. Až vítěz posledního předkola, kde se ocitnou i slavná jména, dostane pozvánku na luxusní večírek.

„Hrát o Ligu mistrů a bojovat proti týmům z celé Evropy je vždycky velká euforie,“zdůraznil plzeňský pamětník Milan Petržela.

A teď k věci: mistrovská Slavia si zahraje s běloruským Borisovem či arménským Alaškertem. Jejich úvodní souboj skončil 1:1. Byť se odveta hraje v Jerevanu, experti favorizují daleko ostříleněj­ší Borisov, který se v Lize mistrů objevil už pětkrát. „Pokud chceme být úspěšní, musíme ten dvojzápas zvládnout, ať proti nám bude stát kdokoli,“řekl trenér Jaroslav Šilhavý.

Vicemistr z Plzně musí do Bukurešti. Soupeři klidně říkejme Steaua, což je klenot Rumunska. Kvůli soudu s ministerst­vem obrany o klubové logo se však Steaua musela přejmenova­t na FCSB. Jinak by nedostala licenci. S Rosickým do Evropské ligy?

Mimochodem, první zápasy se hrají už za deset dní. Zatímco Slavia startuje doma, Plzeň venku. Už teď můžeme spekulovat, co je výhoda.

Třetí předkolo Ligy mistrů je rozhraní, které může ovlivnit celý zbytek sezony. Čili už teď se vlastně hrají zásadní zápasy roku.

Postup = jistota podzimních pohárů, protože poražený z play-off Ligy mistrů má jako cenu útěchy zaručenou základní skupinu Evropské ligy. O lukrativní prémii už jsme mluvili.

Nepostup = nervy, jestli se podaří urvat Evropskou ligu.

Slavia nehrála v pohárech sedm let, takže se těžko divit tomu, jak je natěšená. Po senzačním titulu nakoupila hvězdy z ciziny včetně Altintopa nebo Dannyho a ráda by se na vítězné vlně udržela.

I Plzeň si věří, zvlášť když se do klubu vrátil trenér Vrba, šampion přes kvalifikac­e. V předkolech Ligy mistrů vyhrál všech 12 zápasů. Ale Steaua je ošidný soupeř, už zítra zahajuje Los Evropské poháry

Liga mistrů, 3. předkolo Slavia Mladá Boleslav/Shamrock rumunskou ligu. „Budeme ji sledovat. To by mohla být naše drobná výhoda,“řekl Pavel Vrba, kterému se v úterý zranili dva elitní obránci Hubník s Limberským.

Jestli hledáte nejzajímav­ější postavy Steauy, nekoukejte na hřiště. Trenér Nicolae Dica má jen 37 let a na lavičce Steauy sedí krátce. Zato ukřičený boss Gigi Becali klubu vládne od roku 2003. Kromě toho, že pozurážel snad všechny lidi, které zná, strávil dva roky ve vězení kvůli machinacím s pozemky.

Tak si to shrňme: cesta do Ligy mistrů vede (zatím) přes východ.

A jinak to nevypadá ani s bojem o Evropskou ligu. Na Spartu ve 3. předkole narazí vítěz souboje Irtyš Pavlodar/CZ Bělehrad. A Mladou Boleslav, která ve čtvrtek večer vyhrála 3:2 na hřišti Shamrock Rovers, v případě postupu čeká Kajrat Almaty, nebo albánský Skënderbeu Korcë. Tak co: kolik českých týmů si zahraje na podzim poháry?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia