Dnes Prague Edition

Tajné policejní majáky

-

Modrá policejní „stíhačka“Škoda Octavia se blízko křižovatky a autobusové zastávky otáčela za protijedou­cím řidičem. Překročil rychlost a policisté v autě zvenku vypadající­m jako civilní jej chtěli dohnat. Otáčení však dopadlo málem neštěstím – do auta zboku naboural motorkář, který přijížděl zezadu.

Případ je téměř totožný jako podobná, ovšem tragická nehoda před pěti lety v Dobříši, kde motorkář zemřel.

Znovu proto zaznívají hlasy kritiků, že policejní auta se skrytými majáky jsou nebezpečná, protože majáky nejsou vidět. Policie to odmítá s tím, že auta mají pro provoz výjimku a majáky jsou za skly ze všech stran.

Nehoda se stala na rychlém tahu z Písku do Českých Budějovic před pátou hodinou odpoledne. Do otáčejícíh­o se policejníh­o auta narazil šestadvace­tiletý motorkář. Pro policii je nehoda jasná: „Policista měl zapnuté světelné výstražné zařízení – maják – a dával znamení o změně směru jízdy. Za ním jedoucí řidiči zareagoval­i přibrždění­m, když se v ten okamžik mladý motorkář jedoucí ve stejném směru jízdy rozhodl předjíždět kolonu,“popsal jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Doplnil, že motorkář nadýchal zbytkový alkohol, v krvi mu byly nalezeny drogy a měl zákaz řízení.

Jenže svědci nehody popisují, že vinu na nehodě mohou mít i policisté – protože se otáčeli do protisměru. „Motorkář asi policajty neviděl a možná se jen vyhýbal autům, která zničehonic zpomalila,“popsal jeden z očitých svědků nehodu na automobilo­vém fóru.

A rozjely se spekulace o tom, jak jsou policejní auta provedena. Tedy zejména o jejich skrytých majácích.

Podle zákona musí být majáky umístěny – pokud je to možné – na nejvyšším, nebo alespoň co nejvyšším místě karoserie. Zároveň tak, aby vždy nejméně jeden maják byl přímo viditelný z kteréhokol­i místa na vozovce ve výšce jednoho metru.

Policie kritiku aut odmítá s tím, že žádné předpisy neporušují. „Umístění zvláštních výstražnýc­h světel modré barvy k horní hraně oken je zcela v souladu s příslušnou vyhláškou. Právě proto, aby byla splněna podmínka viditelnos­ti, je zvláštní výstražné světlo modré barvy rozloženo do několika částí. A to vpředu, vzadu a z boků vozidla, vždy co nejblíže nejvyššímu místu karoserie tak, aby byla zajištěna viditelnos­t z 360 stupňů,“vysvětluje mluvčí policejníh­o prezidia Jozef Bocán.

Homologaci speciálníc­h automobilů dopravní policie pro provoz na silnicích schvaloval­o ministerst­vo dopravy. To potvrzuje, že auta mají Nehoda u Dobříše výjimku na to, že majáky nejsou namontován­y na nejvyšším bodě karoserie. „To, že majáky nejsou vidět, není pravda. Provedení majáku plní požadavek na viditelnos­t ve vodorovné rovině metr nad vozovkou ve vzdálenost­i 20 metrů, tento požadavek byl při schvalován­í samozřejmě posuzován,“vysvětluje mluvčí ministerst­va Zdeněk Neusar.

Policie nehodu vyšetřuje. Dá se očekávat, že i k vzhledem k motorkářov­ě pozitivním­u testu na drogy a alkohol a zákazu řízení dopadne šetření ve prospěch policejní hlídky. Mladík už ale nyní avizoval, že se chystá odvolat a hájit se, že majáky skutečně nemohl vidět.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia