Dnes Prague Edition

Město s úchvatnou architektu­rou i přírodou

-

Trúba Moravský Betlém, jak se Štramberku také přezdívá, oplývá jedinečnou atmosférou. Můžou za to nejen tamější křivolaké uličky s dřevěnými domky, ale také okolní malebná příroda.

Když se řekne Štramberk, všem se asi vybaví Trúba, která městu dominuje snad odnepaměti. Kamenná věž vysoká 35 metrů je součástí hradní zříceniny, jejíž původ ale není znám. Pověst dokonce praví, že měl hrad stát na protějším vrchu Kotouči, ale stavbu překazili trpaslíci z jeskyně Čertova díra. Ať už to bylo jakkoliv, každopádně je dnes z vrcholku Trúby, na nějž vede rovných 180 schodů, nádherný výhled do širokého okolí. U Trúby se pak nachází i chata Dr. Hrstky, kde se můžete občerstvit, či Jaroňkova útulna.

Určitě nevynechej­te ani návštěvu světoznámé archeologi­cké lokality – jeskyně Šipka, kterou najdete na severním svahu Kotouče a která je volně přístupná. Minulost tam na vás dýchne jako nikde. První obyvatelé se v ní ukrývali už před více než 30 000 lety, i tak ale nález čelisti neandrtáls­kého dítěte v roce 1880 všechny překvapil. Dnes tam nález připomíná pamětní deska věnovaná novojičíns­kému učiteli Karlu Jaroslavu Maškovi, který čelist objevil.

V prostorách starého vápencovéh­o lomu zvaného Dolní Kamenárka se rozprostír­á botanická zahrada, kde žije mimo jiné i kriticky ohrožený motýl jasoň červenooký. A ještě jednu přírodní památku ve Štramberku určitě nemiňte. Národní sad na hoře Kotouč totiž představuj­e unikátní galerii v přírodě. Při procházce tam narazíte na busty slavných, třeba Leoše Janáčka, Bedřicha Smetany, Aloise Jiráska nebo T. G. Masaryka.

Navštivte rovněž Muzeum Zdeňka Buriana, slavného malíře a ilustrátor­a, který se narodil v nedaleké Kopřivnici a jehož dílo je asi navěky spjato s pravěkem. V současnost­i se pak v muzeu konají výstavy Zdeněk Burian a jeho svět – Pod dobrodružn­ou vlajkou, věnovaná 25. výročí otevření muzea i 110. výročí narození Jaroslava Foglara, či výstava o cestovatel­ích Hanzelkovi a Zikmundovi. Kromě muzea se vám bude zajisté líbit také v minizoo Aqua Terra, kterou najdete na náměstí a kde chovají tropické ryby, hady i ještěry.

 ?? Foto: Jaroslav Ožana, MAFRA ??
Foto: Jaroslav Ožana, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia