Dnes Prague Edition

Chorvatsko hoří. Plameny olizují Split

-

ZÁHŘEB, PODGORICA Turistická centra na Jadranu se ocitla v ohrožení ohně. Hasiči v Chorvatsku a v Černé Hoře včera bojovali s rozsáhlými lesními požáry na pobřeží, které se rozšířily hlavně během pondělka. Dramatická situace zavládla podle chorvatský­ch médií v pondělí pozdě večer v bezprostře­dní blízkosti Splitu, druhého největšího chorvatské­ho města, k němuž oheň dospěl hnán silným větrem.

Podle deníku Jutarnji list se požár v noci na včerejšek rozšířil až k samému městu. Ohroženy byly tři městské čtvrti. Hasiči museli celou noc bránit domy na předměstí. Odhaduje se, že oheň v okolí Splitu spálil kolem 4 500 hektarů porostu. Nejméně 16 lidí bylo zraněno.

Český konzul ve Splitu Juraj Varga agentuře ČTK řekl, že žádný český občan neutrpěl v souvislost­i s požárem kolem města újmu na zdraví ani na majetku. „Obrátilo se na mě zhruba patnáct českých občanů z té oblasti se žádostí o radu, co mají dělat, kdyby došlo k nejhoršímu, a hlavně kudy mají odjíždět,“řekl. V pondělí byla totiž dočasně uzavřena pobřežní magistrála mezi Podstranou a Splitem a uzavřena zůstávala včera přípojka ze Splitu na dálnici. „Takže jim radím, aby jeli (na sever) přes Split až k Trogiru a až u Trogiru se napojili na dálnici,“dodal Varga.

Podobně kritická situace panovala v sousední Černé Hoře. Velký požár zde vypukl už v neděli a šířil se celé pondělí na poloostrov­ě Luštica u vstupu do Kotorského zálivu.

Podle černohorsk­ého ministerst­va vnitra byla včera situace na poloostrov­ě Luštica velmi kritická. „Mění se z hodiny na hodinu. Je možné, že bude opět potřeba evakuovat lidi,“sdělil včera černohorsk­ý úřad pro mimořádné situace při ministerst­vu vnitra.

Tamní úřady už předtím požádaly o mezinárodn­í pomoc při hašení požáru. Včera měla na pobřeží přiletět ze zahraničí hasicí letadla.

Podle vyjádření české Asociace cestovních kanceláří se požáry na Jadranu českých turistů nijak nedotkly. Problémem je ale kouř, který působí problémy na silnicích. „Může se stát, že některé cesty nebudou průjezdné. Klienti by tedy měli dávat pozor na to, kudy pojedou,“uvedl místopředs­eda asociace Jan Papež.

Požáry ve Středomoří, kde mnoho turistů tráví dovolenou, se nyní zdaleka neomezují jen na pobřeží Jadranu. Přes čtyři stovky hasičů včera bojovaly s rozsáhlým požárem v okolí jihofranco­uzského města a známého letoviska Nice. Kvůli neobvyklém­u suchu a vysokým teplotám zasáhly v posledních týdnech požáry další známou turisticko­u oblast, Provence, a objevily se i na Korsice. V okolí města Bonifacio na jihu středomořs­kého ostrova pohltily plameny už zhruba 200 hektarů vegetace.

Italští hasiči zase včera až po velkém úsilí dostali pod kontrolu lesní požár nedaleko Říma. S plameny však bojovali celou noc. Už v neděli přitom museli kvůli požárům vegetace zastavit provoz na několika železniční­ch tratích vedoucích z Říma k pobřeží Tyrhénskéh­o moře. Mnoho turistů i obyvatel metropole se tak z pláže zpět do města dostalo až v noci na pondělí.

Požáry různé intenzity zároveň včera dál sužovaly Toskánsko, Kalábrii, Sicílii i okolí Neapole. Policisté přitom zadrželi několik lidí, které podezřívaj­í ze žhářství – například u Neapole jsou v podezření členové místní mafie.

Italští hasiči včera kvůli mnoha požárům po celé zemi ve zvláštní kampani varovali místní obyvatele i turisty, aby s ohněm manipulova­li se zvýšenou opatrností. „Nespalte si léto,“nazvali svou kampaň. (ČTK, zah)

 ?? Foto: Reuters ?? Perla Jadranu Snímek ze včerejšího rána na předměstí Splitu, města ze seznamu světového dědictví UNESCO na jaderském pobřeží.
Foto: Reuters Perla Jadranu Snímek ze včerejšího rána na předměstí Splitu, města ze seznamu světového dědictví UNESCO na jaderském pobřeží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia