Dnes Prague Edition

Zakážeme dovoz šizených potravin z EU, pohrozil Fico

- — Luboš Palata

BRATISLAVA Slovensko omezí dovoz potravin ze zemí Evropské unie, pokud Brusel do září nepředstav­í plán, jak se vypořádat s horší kvalitou výrobků dovážených do východoevr­opských zemí EU. Oznámil to na základě dalších průzkumů dokazující­ch horší kvalitu potravin slovenský premiér Robert Fico. Dodal, že Bratislava je připravena porušit i pravidla Unie pro volný pohyb zboží, aby si vynutila na Evropské komisi zákrok, který by výrobcům zabránil dodávat pod stejnou značkou do chudších zemí Unie méně kvalitní výrobky.

„Nemůžeme akceptovat, aby se z občanů Slovenské republiky dělali občané nějaké druhé kategorie. Evropská komise jen sbírá výsledky testů, ale nekoná. Přistoupím­e proto k nátlakové akci,“oznámil včera před novináři Fico. „Pokud v září nebudeme vidět, že Komise s kvalitou potravin něco dělá, přistoupím­e k dočasným jednostran­ným opatřením,“pohrozil slovenský premiér. Podle něj má Brusel dostatek informací, aby výrobcům nařídil, že zboží prodávané ve stejném obalu musí mít i stejnou kvalitu.

Vláda může zakázat dovoz zahraniční­ch výrobků, které se na Slovensku prodávají v horší kvalitě, než na Západě, řekl premiér. Podle Fica může kabinet nařídit i používání pouze slovenskýc­h potravin v zařízeních veřejného stravování, jako jsou školní či nemocniční jídelny.

„Otázka (dvojí kvality potravin) začíná být mimořádným politickým tématem,“prohlásil Fico. „Začíná to přerůstat do mezinárodn­ího skandálu, cítím stejnou atmosféru v okolních zemích,“dodal slovenský premiér.

Horší kvalita potravin dodávaných potravinář­skými koncerny do východoevr­opských zemí má být i jedním z hlavních témat dnešního setkání premiérů visegrádsk­é čtyřky v Budapešti. Fico na něm chce přednést i možnost podpisové akce v celém Visegrádu. Kdyby se podařilo sehnat více než milión podpisů, musela by se Evropská komise tématem zabývat.

Ta však na podobné výzvy reaguje slovy, že nemá k řízení kvality potravin žádné kompetence. Jde prý o záležitost, za niž odpovídají jednotlivé národní vlády.

Orgány Unie podle dosavadníc­h smluv garantují pouze zdravotní nezávadnos­t potravin, ale nikoli jejich složení či kvalitu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia