Dnes Prague Edition

ČEZ smí tajit informace, rozhodl soud

Poskytován­í informací veřejnosti by prý polostátní firmy poškodilo na trhu. O miliardách se tak nikdo nedozví

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Přes polostátní skupinu ČEZ každý rok proteče 200 miliard korun. Odpovědi na otázku, kam přesně, se však od včerejška bude možné domáhat jen marně. Ústavní soud totiž rozhodl, že po polostátní­ch firmách nejde požadovat informace na základě zákona o svobodném přístupu k nim.

Spokojený tak může být advokát Radek Pokorný, mimo jiné blízký přítel premiéra Bohuslava Sobotky, který elektráren­ský gigant před soudem zastupoval. Rozsudek podle něj znamená, že obchodní společnost­i už jednou provždy nejsou veřejnými institucem­i, které by musely informace o svém podnikání poskytnout komukoli, kdo si je vyžádá.

Naopak protikorup­ční organizace se obávají, že rozsudek soudu usnadní snahu dostat státní peníze mimo veřejný dohled. Rozsudek totiž neuvolní ruce jen firmě ČEZ, ale také dalším státním firmám, v nichž byť jen jedno procento z celkového podílu vlastní nějaký soukromník.

Ustavní soud svým včerejším rozhodnutí­m zrušil rozsudek Nejvyššího správní soudu, podle nějž by společnost­i s většinovým podílem státu informace naopak poskytovat měly.

„Společnost ČEZ, a. s., není veřejnou institucí, tedy povinným subjektem,“odpovídala většinou firma na žádosti o informace. „Toto právní stanovisko společnost zastává i přes právní názor Nejvyššího správního soudu.“A teď jí dal Ústavní soud za pravdu.

ČEZ má podle něj právo na soudní ochranu, právo vlastnit majetek a právo podnikat. Právě podnikání a dosahování zisku je totiž podle soudu podstata existence firmy a povinnost poskytovat informace by negativně ovlivňoval­a její postavení na trhu.

„Jsem rád, že Ústavní soud v tomto přelomovém nálezu podpořil námi dlouhodobě zastávaný názor, že ČEZ nepodléhá zákonu o svobodném přístupu k informacím,“reagoval na včerejší rozhodnutí Pokorný. Zákon podle něj totiž nikdy nepočítal s tím, že by se měl vztahovat také na obchodní společnost­i.

Žádná kontrola

Toho se však obává Adam Rut z organizace Otevřená společnost, která pomáhá se získáváním informací od státu a jeho firem. „Bude to mít velký dopad na transparen­tní hospodařen­í státu,“říká. Teď totiž prý bude stačit, aby ve firmě jen jedno procento nepatřilo státu nebo městu, ale soukromník­ovi, a na informace o něm nikdo nedohlédne.

Další miliardy však mohou zmizet z veřejného dohledu i ve firmách, v nichž mají částečný podíl města. To znamená třeba Pražská energetika, Brněnské vodárny a kanalizace a desítky dalších.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia