Dnes Prague Edition

Jak mohl ubodat malého kluka? Tragédie u pěstounů

-

Mírová. Jak příznačný název pro nepříliš dlouhou ulici v Budišově nad Budišovkou, lemovanou rodinnými domky se zahradami.

V úterý kolem poledne je téměř celá liduprázdn­á. Vládne v ní tichá letní pohoda. Slyšet je jen cvrlikajíc­í ptáky a vidět poletující motýly. Nic nenasvědču­je tomu, že právě tady se v neděli odpoledne odehrála děsivá tragédie v rodině policisty, který je dokonce zástupcem velitele jednoho obvodního oddělení v regionu.

Martin, který teprve nedávno dospěl (až v prosinci oslaví devatenáct­é narozeniny), zaútočil doma nožem na svého mladšího nevlastníh­o bratra, kterého si rodiče vzali do pěstounské péče i s jeho sestrou dvojčetem. Teprve osmiletý chlapec útoku na místě podlehl.

Lékařka záchranné služby přivolaná po patnácté hodině už neměla žádnou šanci dítě oživit. „Mohla jen konstatova­t jeho smrt a přivolat koronera,“říká mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl.

Martin vzal údajně do rukou nůž po sourozenec­ké hádce. Případ je však natolik výjimečný, že se snažíme zjistit víc – o motivu, o rodině...

Nejdříve zkoušíme zvonit na domovní zvonky v ulici, ale nikdo neotvírá.

Tichý je i domek, ve kterém do neděle žila poměrně početná a podle sousedů zřejmě i pohodová rodina. Místní o ní mluví jako o bezproblém­ové. Ale také přiznávají, že ji vlastně příliš neznají. Vyplývá to alespoň z vyprávění nejbližšíc­h sousedů, které jsme zastihli na jejich zahradách.

„Bydlím tady šest let, rodinu sice potkávám, ale neznám. Nevím ani, jaké mají příjmení,“říká žena, která bydlí hned vedle dvojdomku, jehož část patří rodině policisty. Co přesně se stalo a proč, žena netuší.

Podobně mluví také sousedé z domu naproti. „Nevíme, co přesně se tam stalo. Rodinu sice známe, ale nenavštěvu­jeme se. Můžeme jen říci, že rodiče jsou strašně hodní lidé, bezproblém­oví,“tvrdí manželé.

Podle kusých informací i profilu na Facebooku je Martin spíš uzavřený chlapec, kterého Místo neštěstí

baví počítač, ale s vrstevníky (alespoň doma) se moc nebaví. „I když jsem jen o necelý rok mladší a bydlíme kousek od sebe, moc jsem ho nepoznal. Nejsme kamarádi. Myslím, že tady ani žádné nemá. Na místní základce byl šikanovaný, proto přestoupil do Vítkova,“vypráví o Martinovi Lukáš.

O tragédii se místní mladík dozvěděl v neděli večer po návratu z bazénu. „Viděl jsem páskami ohrazenou horní část ulice a zásahovku. Lidé se venku dohadovali o tom, co se stalo. Ještě nevěděli nic konkrétníh­o, mluvili proto o vraždě i sebevraždě. To, co Martin udělal, jsem se poprvé dozvěděl od lidí až druhý den. Nikdo z nás nechápe, jak se mohl v osmnácti pohádat s tak malým klukem a ještě ho ubodat. Nerozumíme tomu. Nevíme, co se stalo. Musel to být nějaký náraz,“míní Lukáš a dodává, že rodina byla v pohodě, ale téměř ji nepotkával.

Kvůli Martinovi přišli rodiče čtyř dětí v jediné chvíli o dvě z nich. Teď navíc není jisté, zda s nimi bude žít alespoň jedno. Nejstarší vlastní dcera, čerstvá inženýrka, už podle sousedů doma nebydlí. Martin čeká od neděle za mřížemi na vazbu – soud o ní rozhodne dnes. Hoch v pěstounské péči zemřel. Co bude dál s jeho sestrou, není jasné. Pěstounské rodiny eviduje krajský úřad. Jeho mluvčí Petra Špornová ale odmítla případ komentovat. „Nejsme oprávněni poskytovat informace,“uvedla jen.

Skoupá na informace je také policie. „Obětí zvlášť závažného zločinu se stalo dítě, proto i s ohledem na pozůstalé a aktuální stav řízení více zveřejnit nelze,“vysvětluje policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Dodala pouze, že ze zločinu již obvinili podezřeléh­o mladíka. Tomu hrozí až výjimečný trest, tedy i více než 20 let za vraždu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia