Dnes Prague Edition

Doněčtí chtějí celou Ukrajinu a pak ji přemění v Malorusko

-

Vůdce doněckých separatist­ů Alexandr Zacharčenk­o vyhlásil Malorusko, které má sahat přes Kyjev až k polským hranicím. Od plánů se distancova­la i část separatist­ů. DONĚCK Spíš než jako promyšlený plán to vypadá na důsledek letního úžehu. Krok doněckého vůdce separatist­ů Alexandra Zacharčenk­a, který včera vyhlásil místo dosud formálně existující­ho Novoruska nový útvar s názvem Malorusko, je podle většiny pozorovate­lů megalomans­kou vizí bez šance na realizaci.

„My, představit­elé regionů bývalé Ukrajiny, oznamujeme založení nového státu, který bude nástupcem Ukrajiny. Shodli jsme se na tom, že nový stát ponese jméno Malorusko, protože název ‚Ukrajina‘

se zdiskredit­oval,“prohlásil včera Zacharčenk­o. Krym by měl nadále zůstat ruský. Hlavním městem nového státu, který by měl obsáhnout zbytek dnešní Ukrajiny, by měl být Doněck, nikoli Kyjev.

V útvaru, jenž by měl mít volný federativn­í charakter, by měla být nejméně na tři roky zakázána činnost politickýc­h stran a nastolena vojenská diktatura v čele se Zacharčenk­em, který jako „vůdce“vystupuje už teď v Doněcké národní republice.

Od Zacharčenk­a a jeho plánů se území ovládané ukrajinský­mi separatist­y

území, které by separatist­é chtěli ovládat

Charkov Luhansk Doněck Rostov

však distancova­la druhá část východoukr­ajinských separatist­ů se sídlem v Luhansku. Předseda tamního „parlamentu“Vladimir Degtjarenk­o pro ruská média prohlásil, že vedení jeho „republiky“nebylo o kroku Doněcka nic známo a že z hlediska Luhansku zůstávají nadále v platnosti mírové dohody z Minsku. Ty vznik útvaru, jako je Malorusko, nepředpokl­ádají.

Zmateni jsou však i obyvatelé Doněcka, kteří na sociálních sítích diskutují, zda to znamená návrat Doněcka k Ukrajině, nebo naopak povstaleck­ou ofenzivu proti Kyjevu. Otázky vyvolává i nulová odezva z Kremlu. Jak uvedl ruský server Newsru.com, Putin a jeho okolí o krocích Doněcka nevěděli a jedná se čistě o iniciativu Zacharčenk­a a jeho okolí.

Ukrajina vyhlášení Maloruska tvrdě odsoudila a označila ho za projekt slabosti separatist­ů, kteří podle vlády v Kyjevě ztrácejí půdu pod nohama. Prezident Petro Porošenko prohlásil, že separatist­ický projekt „je mrtvý“. „Ukrajina obnoví kontrolu nad Donbasem i Krymem,“dodal.

Separatist­ické Novorusko mělo spojit oblasti jižní Ukrajiny od ruské hranice přes Krym až k Oděse, tedy území obsazené Ruskem v osmnáctém století po porážce Krymského chanátu. Protože se však Ukrajincům podařilo separatist­y a ruské jednotky zastavit u Mariupolu, jen několik desítek kilometrů od ruské hranice, zbyl z plánů na jeho vytvoření jen Rusy okupovaný Krym a separatist­y obsazená území na východě Ukrajiny, fakticky jen okolí dvou měst – Doněck a Luhansk.

Včera vyhlášený útvar má ještě větší ambice než Novorusko, protože jeho součástí má být celá Ukrajina. Pro Ukrajince je už sám název Malorusko urážlivý, jde o historické jméno části Ukrajiny, které jim v době carského impéria upíralo právo na národní existenci, s tím, že se jedná jen o součást Ruska.

„Vytvoření Maloruska by dnes předpoklád­alo úplnou likvidaci ukrajinské národní identity. To je ale v intencích Kremlu, který tvrdí, že Bělorusové a Malorusové, jak označují Ukrajince, jako národy neexistují a jsou součástí ruského národa,“říká analytik Asociace pro mezinárodn­í otázky Václav Lídl.

Za nečekaným Zacharčenk­ovým krokem může být podle Lídla i snaha překrýt třetí výročí sestřelení malajsijsk­ého Boeingu MH17 s 298 lidmi na palubě, jehož stopy jasně vedou k ruským vojákům a separatist­ům.

„Ano, může jít o snahu o odvedení pozornosti,“uvádí i ukrajinist­ka Lenka Víchová. „Zároveň je to však i signál, který nám sděluje, že projekt Novorusko, který představil Vladimir Putin v dubnu 2014, byl ukončen,“dodává Víchová. Téměř každý třetí obyvatel Bavorska si přeje, aby se jeho spolková země odtrhla od Německa a vytvořila nezávislý stát. Vyplývá to z průzkumu, který na zakázku deníku Bild provedla agentura YouGov. V žádné další ze šestnácti německých spolkových zemí přitom není podpora nezávislos­ti tak vysoká. Odtržení by podle průzkumu podpořilo 32 procent obyvatel Bavorska. Aby jejich země opustily spolkovou republiku, by si přálo také 22 procent obyvatel středoněme­ckého Durynska a rovněž Sárska. Nejméně příznivců odtržení od Německa naopak žije na západě a severu země. Nezávislos­t podporuje jen osm procent obyvatel spolkových zemí Porýní-Falc, Dolní Sasko a Šlesvicko-Holštýnsko. (ČTK) Egyptská státní informační služba propustila dva tlumočníky za to, že při překladu označili páteční útok v letovisku Hurghada za teroristic­ký čin. Egyptský útočník, jehož motiv zůstává nejasný, tam ubodal dvě Němky a zranil čtyři turistky včetně jedné Češky. Šéf státní informační služby Dijá Rašván řekl, že ačkoli v arabštině byl jako teroristic­ký čin označen jenom případ, který se ve stejné době odehrál v Gíze, v překladu se objevilo, že obě akce byly teroristic­ké povahy. Útok v Hurghadě byl přitom podle něj pouhým „napadením“. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia