Dnes Prague Edition

Rakousko: trestejme aktivisty stejně jako pašeráky lidí

-

Mezi aktivisty ve Středozemn­ím moři a pašeráky lidí není velký rozdíl a musí být potrestáni, zní z Rakouska a Německa. VÍDEŇ Kritika nevládních organizací, které ze Středozemn­ího moře dovážejí africké migranty zejména k italským břehům, nabírá na síle. Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka obvinil posádky jejich lodí ve včerejším rozhovoru pro německý deník Bild z napomáhání obchodu s lidmi.

Aktivisté z některých organizací podle něj s pašeráky přímo spolupracu­jí a za tuto činnost by měli být potrestáni.

Ke kritice nevládních organizací působících ve Středozemn­ím moři se včera přidal také Sobotkův německý kolega Thomas de Maiziere. „Těmi, kdo v současné době rozhodují, kdo se dostane do Evropy a kdo ne, jsou pašeráci. A vybírají si podle toho, jak plnou mají jejich zákazníci peněženku. To je ta nejméně humánní konstelace,“řekl v rozhovoru pro Německý rozhlas.

Aktivisté na lodích nevládních organizací jsou podle Sobotky „samozvaným­i zachránci“, kteří v první řadě musí přestat pomáhat pašerákům s převozem lidí do Evropy. „Není možné, aby se svými loďmi pronikali do libyjských výsostných vod a tam uprchlíky přebírali přímo od pašeráků lidí,“říká. Lidem v nouzi je podle něj nutné pomoci, ale jinak.

Podle Maiziera Itálie vyšetřuje případy, kdy lodě aktivistů vypínají svá lokalizačn­í zařízení a vjíždějí přímo do libyjských vod, kde k sobě pomocí reflektorů plavidla s migranty navádějí. Do Evropy navíc přes Středozemn­í moře přichází stále méně uprchlíků z válečných oblastí jako Sýrie a Irák. Nahrazují je obyvatelé západoafri­ckých zemí, kteří se stěhují za lepší hospodářsk­ou situací.

Do Itálie od libyjských břehů letos zatím dorazilo přes 93 tisíc migrantů, což je o 17 procent víc než během stejného období loni. Většina z nich pochází z Nigérie, Bangladéše, Guiney, Pobřeží slonoviny a Gambie. V současné době Itálie zajišťuje existenci dvou set tisíc migrantů v různých přijímacíc­h zařízeních. Pro letošní rok tamní vláda počítá s tím, že do země se přes Středozemn­í moře z Afriky dostane rekordních 220 tisíc lidí, o 40 tisíc více než loni.

Podle Sobotky navíc třetina všech migrantů zadržených na rakouském území není registrová­na v žádném jiném členském státě EU. „To znamená, že je do Rakouska propašoval­y zločinecké skupiny,“řekl ministr. Situace se podle něj navíc bude dále zhoršovat.

V takovém případě by Rakousko zavedlo kontroly v Brennerské­m průsmyku na hranicích s Itálií. Uzavřít tuto hranici je podle něj vláda schopna do 24 hodin.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia