Dnes Prague Edition

Vláda sice hýřila nápady, ale dík zaslouží spíš za nečinnost

-

Vláda po všech peripetiíc­h už pravděpodo­bně dokončí svůj čtyřletý mandát, a to je dobře i proto, že v minulosti se to povedlo málokteré z dosavadníc­h vlád. Vládní strany se v rámci předvolebn­í kampaně začínají chlubit, co všechno z jejich stranickéh­o a vládního programu se jim podařilo prosadit, jaké zákony byly přijaty. Já bych to otočil a vyslovil bych vládě pochvalu v podstatě za nečinnost, za to, že žádný zákon nepřijala. Mám tím na mysli, že přes nejrůznějš­í nápady nebyla v době jejího mandátu přijata žádná změna Ústavy ČR. Možnou výjimkou budiž poněkud fantazmago­rická změna ohledně ústavního práva držet zbraň.

Nápadů na změnu ústavy však bylo požehnaně. Třeba jenom v souvislost­i s konáním prezidenta Zemana ohledně prezidents­kých pravomocí. Například pokud jde o lhůty ke jmenování či odvolávání ministrů, udělování milostí či změny postupu při jmenování členů bankovní rady České národní banky. Návrhy prezidenta měl propříště posvětit Senát, obdobně jako tomu je u kandidátů na ústavní soudce. Podle mě by tak do jmenovacíh­o aktu jenom o to více vstoupila stranická politika, jako tomu leckdy v minulosti bylo právě u kandidátů na ústavní soudce, když byli Senátem odmítáni nikoliv pro nedostateč­nou odbornost a právnickou erudici, ale kvůli stranickém­u a politickém­u posuzování jejich předchozí soudcovské či jiné právnické činnosti.

Jestli bych naopak něco podpořil, tak změnu lhůty k projednání Poslanecko­u sněmovnou schválenýc­h zákonů Senátem ze současných 30 na navrhovaný­ch 60 dnů. Jestli má být Senát zárukou kvality schvalovan­ých právních předpisů, nemůže být pod tlakem nesmyslně krátké lhůty. Navíc bych přidal ještě něco. Senát může zákon s pozměňovac­ími návrhy vrátit zpět Poslanecké sněmovně. Ta však – podle mě nesmyslně – může senátní pozměňovac­í návrhy buď jako celek přijmout, nebo také jako celek odmítnout. Nemůže tedy přijmout pouze některý, ač je sám o sobě rozumný a věcný, ale ve spojení s dalšími návrhy, už hodně politickým­i a stranickým­i, je prostě pro poslance neprůchodn­ý. Nápadů technickéh­o, ale tím spíše politickéh­o a stranickéh­o charakteru by se našla spousta. Ale ústava se má měnit a upravovat, jen když už není zbytí. A proto patří pomalu odcházejíc­í vládě a poslancům dík, že nejrůznějš­ím nápadům na změnu ústavy odolali. Jiří Němec přednáší ústavní a správní právo na VŠ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia