Dnes Prague Edition

Žďársko je plné zajímavých Santiniho staveb

-

Kostel ve Zvoli Stavby se spoustou symbolů po sobě zanechal architekt Santini. Díky spojení s osvíceným opatem. ŽĎÁRSKO Postava architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla (1677–1723) vzbuzuje po třech stoletích, která uplynula od jeho éry, čím dál větší obdiv. Po zchromlém muži pracujícím ve zběsilém tempu zbylo v Česku hned několik staveb světového významu jako chrámy ve Křtinách, Mariánské Týnici nebo Sedlci u Kutné Hory.

Ale nejvíc staveb zanechal geniální tvůrce díky spojení s opatem žďárského cisterciác­kého kláštera Václavem Vejmluvou právě na Žďársku, kde působil s přestávkam­i téměř dvě desítky let.

„Dvacátého dubna 1706 dostal Vejmluva poprvé informaci o tom, že je Santini ochotný dělat pro Žďár. Opat pro něj poslal povoz do Kutné Hory a jejich spolupráce poté trvala až do Santiniho smrti v roce 1723,“připomíná Stanislav Růžička, předseda spolku Putování

14. díl

Putování za Santinim

Příště: za Santinim, který sdružuje a propaguje stavby tohoto českého architekta italského původu.

Tento spolek se snaží prosadit Santiniho stavby na prestižní seznam UNESCO jako celek, tedy nepřidávat další solitéry jako zelenohors­ký poutní kostel svatého Jana Nepomuckéh­o nebo klášterní kostel v Sedlci.

Na Žďársku po sobě Santini zanechal – když nepočítáme slavnou Zelenou horu – spíše menší stavby. Nejsou to jen venkovské kostelíky, jako ten obyčtovský postavený na půdorysu želvy, v Horní Bobrové nebo ve Zvoli, kde má barokně přestavěný kostel půdorys řeckého kříže a střeše dominuje vedle dvou věžiček také lucerna ve tvaru knížecí čapky svatého Václava, ale také třeba zájezdní hostinec v sousedním Ostrově nad Oslavou.

Originální stavba na půdorysu písmene W za minulého režimu pořádně zchátrala, restituent­i postupně vrací stavbě, která vznikala ve stejné době jako svatojánsk­é poutní místo na Zelené hoře (1719–1722), původní tvář.

„Vejmluva Santiniho neustále vytěžoval. Každá jeho stavba je naprosto originální a něčím zajímavá,“vyzdvihuje Růžička. Připomíná také, že opat Vejmluva pocházel z Brna, a rozhodl se proto zvelebit tehdejší trasu ze svého rodného města do Žďáru. Po cestě tak vznikly tři kostely a také hospody. „Mělo to logiku, nebyl to náhodný výběr,“podotýká Stanislav Růžička.

 ?? Foto: Tomáš Blažek, MAFRA ??
Foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia