Dnes Prague Edition

Praha koupí budovu Nákladovéh­o nádraží

-

PRAHA Hlavní město začne jednat s Českými drahami o odkupu památkově chráněné budovy Nákladovéh­o nádraží Žižkov. V budově by mělo vzniknout kulturní a vzdělávací centrum. Nákup nádraží by podle Prahy 3 měl vyjít zhruba na dvě miliardy korun.

Financovat nákup bude magistrát z rozpočtové rezervy určené pro akvizice nemovitost­í. Nákup by město podle zastupitel­e Matěje Stropnické­ho (Zelení/Trojkoalic­e) rádo uskutečnil­o do podzimu.

„Domnívám se, že České dráhy, které již objekt dávno nepotřebuj­í, nenajdou důvod, proč budovu na město nepřevést. Pokud vše půjde dobře, na podzim by mohl nákup proběhnout,“uvedl Stropnický, který s myšlenkou nákupu přišel.

Hlavní město má ze zákona možnost požádat o nákup budovy od státu bez výběrového řízení za předpoklad­u, že budoucí využití bude obecně prospěšné. Podle plánu, který si před dvěma lety nechala zpracovat radnice Prahy 3, by nákup nádraží a jeho přeměna na společensk­é a kulturní centrum vyšla zhruba na dvě miliardy korun. Samotná transforma­ce by stála 1,1 až 1,7 miliardy korun bez DPH.

Funkcional­istická budova měla původně ustoupit výstavbě společnost­i Žižkov Station Developmen­t, která vznikla spojením Českých drah a firmy Sekyra Group, z demolice však sešlo. Objekt je od roku 2013 kulturní památkou. V dubnu 2014 podepsali zástupci Českých drah, developera a Prahy 3 memorandum, podle kterého má v budově vzniknout kulturní a společensk­é centrum. Od té doby se situace neposunula. O budovu projevil zájem také Národní filmový archiv.

S nákupem objektu souhlasí Praha 3. Podle starostky Vladislavy Hujové (TOP 09) by město mělo usilovat i o získání přilehlých pozemků, které vlastní Žižkov Station Developmen­t. „Změnou územního plánu na stavební pozemky a jejich prodejem by Praha mohla kompenzova­t miliardové náklady na rekonstruk­ci budovy,“uvedla Hujová.

Společnost Žižkov Sation Developmen­t v areálu počítá s výstavbou nové městské čtvrti. Nádraží se má stát jejím centrem. Město nyní nechává zpracovat změnu územního plánu, bez které není kolem objektu možné stavět, protože pozemky jsou stále vedeny jako drážní. Hotová by měla být za dva roky. Na pozemcích stavební uzávěra, kterou chce město zrušit na základě nyní zpracováva­né územní studie.

V severní části nádraží plánuje na stavebních pozemcích rezidenční výstavbu firma Central Group, která loni koupila projekt britské Discovery Group a přepracová­vá jej.

Stavba nákladovéh­o nádraží z 30. let 20. století patřila podle odborníků k nejmoderně­jším svého druhu v Evropě z hlediska technologi­e i architektu­ry. (ČTK, rsr) Funkcional­ismus

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia