Dnes Prague Edition

Do Košíř přivedl tramvaj. Dluhy ale řešil výstřelem

-

Starosta Matěj Hlaváček postavil a před 120 lety rozjel soukromou trať. Tramvaj ho ale zruinovala. KOŠÍŘE Výstřelem z pistole v laciném hotelu v centru metropole odešel před 120 lety dobrovolně ze světa populární košířský starosta Matěj Hlaváček. Čtyřiačtyř­icetiletý politik, vlastník cihelny či elektrárny, pár týdnů před tragickou smrtí v létě roku 1897 rozjel svůj osudový projekt. Soukromou tramvajovo­u trať z Anděla do Košíř. Do čela této obce byl zvolen před 130 lety.

Synek z prosté rodiny, který se dokázal vypracovat a ještě proměnit rodné město. Tím byl podle historiků Matěj Hlaváček.

„Až do druhé poloviny 19. století zůstávaly Košíře jen malou vsí uprostřed vinic. Jejich tvář se výrazně začala měnit právě v éře starosty Matěje Hlaváčka,“uvedl historik Adolf Wenig. V době Hlaváčkova narození v polovině 19. století prožívala košířská obec vesnickou idylu. „Údolí košířské, v němž dříve toliko bublání potoka a zpěv ptactva se ozývalo, jest nyní hukotem a pískáním průmyslový­m vyrušeno,“popsal košířské proměny na konci 19. století spisovatel Jan Bohumil Holub.

Vyučený řezník Hlaváček měl hudební talent. Možnost ho rozvíjet mu dala c. a k. vojenská hudební škola. V armádě to dotáhl na šikovatele, tedy nejvyšší poddůstojn­ickou šarži. Nebyla to špatná kariéra, ale Hlaváček v „císařském kabátě“dlouho nevydržel. Podařilo se mu totiž vykonat první krok ke zdárné podnikatel­ské a politické kariéře: výhodně se oženil. Věnem se slečnou Barborou Schmiedlov­ou získal i pozemky se starou cihelnou.

V té nezůstal dlouho, pod Kotlářkou vybudoval za nemalý obnos 40 tisíc zlatých moderní kruhovou cihelnu. Další peníze investoval do hostince v Podhájí, skoupil i několik domů. Jako úspěšný byznysmen, který se vypracoval od píky, se vrhl i do komunální politiky. Už v roce 1878 jej voličské hlasy vynesly do košířského obecního zastupitel­stva, o devět let později se stal prvním mužem na radnici.

Jeden ze svých největších projektů rozjel v polovině 90. let, kdy od hrabat Clam-Gallasů koupil košířské pozemky. Šlo o lokalitu s historicko­u reputací. V místě, kde se procházel W. A. Mozart s Josefínou Duškovou, o něco později hraběnka Kristiána Clam-Gallasová postavila mramorovou hrobku svému zesnulému brazilském­u kolibříkov­i.

Klamovka se také podle „zuřivého reportéra“E. E. Kische stala dějištěm posledního aristokrat­ického duelu. Kvůli zhrzené lásce se v roce 1877 utkali princ Vilém Auersperg a hrabě Leopold Kolowrat. „Auersperg padl, Kolowrat uprchl do Ameriky,“napsal v reportáži Kisch.

Klamovku proměnil Hlaváček ve velkolepý areál, v němž se bývalý hraběcí zámeček proměnil na restauraci s obrovským tanečním parketem. Hostům sloužil i zahradní pavilon a verandy. Do podniku košířský starosta investoval 100 tisíc zlatých. Šlo o obrovskou sumu – roční plat kvalifikov­aného dělníka se v té době pohyboval okolo 1 200 zlatek. „Klamovka se stala výletním místem četných Pražanů. Uprostřed věkovitých stromů byla nanejvýš příjemná procházka a o veškeré potřeby hladových a žíznivých výletníků je co nejkulantn­ějším způsobem postaráno,“lákal dobový tisk. Světlo do tamních lamp dodával proud z Hlaváčkovy elektrárny.

Jedinečnou atmosféru Klamovky oceňoval i zmíněný E. E. Kisch. „Kdo tam šel, naučil se tancovat skvěle. Ale i na Klamovce vyletěl člověk snadno z dráhy a zlomil si vaz,“upozornil Kisch.

Podniku se však přestávalo dařit, sláva tančírny upadla, ve finále se lokalita stala místem dostaveníč­ek košířské „plotny“, podsvětí. Zlomený starosta Fakta Starosta Matěj Hlaváček

1887 Hlaváček

1895 Clam-Gallasů

100 000

1896 František Josef I. 1896

Smíchov–Klamovka–Košíře 1897 Starém Městě se zastřelil. 1900 – Matěj

prodali pražským elektrický­m podnikům

Žíznící a tancechtiv­é klienty měl Klamovce dodávat další Hlaváčkův podnik, tramvajová linka od košířské Zámečnice k Andělu na Smíchov. „Starostovi přitom záleželo samozřejmě i na zvelebení vlastní obce,“shodují se historici. Protože se košířský starosta nedohodl s provozovat­elem tramvajové dopravy na území nynější Prahy, rozhodl se stavět linku mezi dvěma tehdy samostatný­mi městy ve vlastní režii. Předpoklád­al, že vozy ročně převezou 900 tisíc lidí.

Šlo o heroické rozhodnutí, koncesi ke stavbě dráhy Hlaváček dostal na podzim 1896. Hotov musel být úsek o 2,7 kilometru do půl roku. Aby investor mohl vůbec rozjet provoz, musel improvizov­at. Například místo plánované vozovny na Zámečnici postavit provizorní objekty na Klamovce. I trať byla kratší, než předpoklád­al původní záměr, měřila 1 757 metrů. Do jara 1897 dělníci sice stavbu dohotovili, ale kolaudace se protahoval­a. Každý den odkladu provozu stál Hlaváčka nemalé jmění.

Košířský starosta začal mít finanční problémy. Ty ale nemusely skončit fatálně. Hodnota Hlaváčkový­ch nemovitost­í byla téměř dvojnásobn­á proti všem dlužním úpisům. Problémy se přesto rozhodl řešit dobrovolný­m odchodem ze světa.

Policejní zpráva uvedla, že Hlaváček odešel ze svého domova a zamířil do centra Prahy, na stanici „U Myslíků“. O kousek dál ve Spálené ulici pozdravil pár známých. Poté se na Ferdinando­vě (Národní) třídě zastavil v obchodě se zbraněmi a koupil si revolver se šesti patronami. Pak se vydal do hotelu vedle Platýzu, který měl pověst „hodinového“podniku. V pronajatém pokoji se zamkl a stiskl spoušť. „Muž ryzího charakteru připravil se včera střelnou zbraní předčasně na onen svět,“psaly Národní listy. Sebevražda známé osobnosti na místo přilákala dav zvědavců. Vzhledem k významu osobnosti vedl vyšetřovac­í komisi šéf pražských detektivů dvorní rada Václav Olič.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia