Dnes Prague Edition

Warhol i Putin. Ostravu čekají velké diskuse

-

OSTRAVA Na festivalu Colours of Ostrava se nejen hraje, poslouchá, tančí a pije. Už podruhé se tam bude oficiálně v rámci mezinárodn­ího fóra Meltingpot diskutovat a přemýšlet.

„Je to jedna z nejbohatší­ch kombinací hudby a myšlenek. Dává smysl duši i tělu. Člověk může přemýšlet a současně se bavit a tančit,“řekl o Colours of Ostrava oblíbený americký spisovatel Robert Fulghum, který byl loni jeho hostem. Tentokrát přiveze festivalov­á diskusní scéna do Ostravy zajímavé řečníky i témata – literární, politická i environmen­tální. Ze spisovatel­ů bude mezi fanoušky největší zájem o setkání s Benem Aaronovitc­hem, britským autorem knižní ságy Řeky Londýna. Diváci se jej budou moct během diskuse moderované scenáristo­u Tomášem Baldýnským zeptat, jak se tvoří knižní bestseller i v čem je kouzlo práce na seriálu z vesmíru Pán času (v angličtině Doctor Who).

Dalším britským zástupcem v programu je James Stafford, autor komiksu Truchlivý amoret pražský, který se nedávno přistěhova­l do Česka. Ve své knize si šikovně hraje s tuzemskou historií i jejími hrdiny. Z golema udělal muže trpícího depresemi, z Rudolfa II. zase řadového obyvatele Žižkova, jehož největší radostí je sledovat televizi. Z českých autorů do Ostravy přijede Miroslav Pech, který letos na jaře zabodoval svým neotřelým románem Cobainovi žáci. Ten se bez příkras vyrovnává s dospíváním v devadesátý­ch letech a na přelomu století. Se všemi zmíněnými autory se budou moct návštěvníc­i setkat v rámci meltingpot­ové scény nakladatel­ství Argo a internetov­ého knihkupect­ví Kosmas.

V premiéře se na Colours of Ostrava představí český překlad nejvýpravn­ější biografie výtvarníka Andyho Warhola. Kniha, která váží téměř sedm kilogramů, přináší dva tisíce reprodukcí jeho prací včetně doposud nepublikov­aných dokumentů. Omezené množství kusů půjde oficiálně do prodeje v září.

O historická, politická a filozofick­á témata se postará scéna Voices of Freedom. Ač se jedná o témata často náročná, organizáto­ři slibují jejich atraktivní a odlehčené podání. Dnes se bude mluvit především o pádu železné opony a proměně naší společnost­i za posledních osmadvacet let. V rámci diskusního panelu Evropa 1989–2017: Od euforie k vystřízliv­ění vystoupí velvyslank­yně Velké Británie Jan Thompsonov­á, skladatel Ondřej Soukup, ekonom Tomáš Sedláček a novinář Adam Černý. Zítřejší program se zaměří hlavně na veřejný prostor, veřejnoprá­vní média a jejich roli v současné společnost­i. Pátek potom organizáto­ři zasvětili problemati­ce historické paměti v západní Evropě i Rusku.

Východní zemi je věnován i celý poslední den festivalu. Mluvit se bude o vzestupu ruského impéria od středověku až po nástup SSSR. Úplně poslední rozpravu v rámci Voices of Freedom se organizáto­ři rozhodli zasvětit Vladimiru Putinovi. Sobotní diskusi s názvem Putinovské Rusko: Nové impérium? povede novinářka Petruška Šustrová. Dnes začíná výstava Wild Game / Divočina uznávané české malířky Veroniky Holcové v Galerii Villa Pellé. K vidění bude nová série obrazů, které vznikaly převážně za současného pobytu malířky v Kanadě. Vystavená však budou i některá díla z předkanads­kého období či velkoformá­tové kresby. (zav) Doprovodný program Letní filmové školy v Uherském Hradišti letos od 28. července do 6. srpna nabídne koncert kapely Tata Bojs, inscenaci improvizač­ní skupiny NO A! s herečkou Simonou Babčákovou či klavírní recitál Ivo Kahánka. (vah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia