Dnes Prague Edition

Miliardový fond je bez rádců

Radní vyházel odborníky na výstavbu bydlení pro Pražany. Peníze chce dělit sám s politiky

-

PRAHA Deset let město nepostavil­o nové byty, jen je prodávalo. Vedení metropole se to rozhodlo změnit a už před časem zřídilo fond, v němž jsou tři miliardy korun určené na výstavbu nového bydlení, které nabídne Pražanům.

Nač mají jít peníze z fondu, posuzuje magistrátn­í komise pro rozvoj dostupného bydlení. V ní byli kromě několika politiků hlavně nezávislí odborníci na danou oblast. A právě ty nechal minulý týden v úterý magistrátn­í radní a šéf komise Radek Lacko (ANO) všechny odvolat. O vyhazovu se však dozvěděli až od redakce MF DNES. Nikdo jim doteď neřekl ani důvod.

„V 18 lidech bylo obtížné se scházet v úsnášenísc­hopném počtu. Proto se komise zúžila a jsou v ní nově jen politici a úředníci. Odborníky už nepotřebuj­eme, když už je hotová metodika, podle níž se má o investicíc­h rozhodovat,“zdůvodňuje změnu složení komise Lacko. S odvoláním někteří členové komise nesouhlasí. „Odborníci byli právě teď potřeba, když jsme posuzovali jednotlivé žádosti městských částí o podporu z fondu na své projekty. Jedna z věcí byla dost kontroverz­ní a neúčelová. Je zajímavé, že jsme se proti tomu ohradili, ale teď jsme byli odvoláni,“říká Vít Lesák, jeden z vyloučenýc­h a ředitel Platformy pro sociální bydlení.

Zároveň podle odvolaných členů komise hrozí, že se upustí od původní vize, aby se Praha stala developere­m a stavěla kvalitní budovy, v nichž nabídne ubytování svým obyvatelům. V nové podobě komise jsou totiž jen politici a úředníci věnující se investicím. Může se tak stát, že se o podobě domu bude rozhodovat jen podle ceny, jak už se málem stalo u plánované výstavby na Černém Mostě. Hlavně díky odborníkům nakonec prošla varianta, která dbala více na kvalitu a v době vzniku nebyla už zastaralá.

„Tuto vizi tam ale přestávám vidět. Místo toho je tlak na to, aby se začalo z fondu hned čerpat,“uvádí další z odvolaných, Roman Michálek z Centra pro výzkum měst a regionů Univerzity Karlovy.

Příkladem je právě zmíněný případ z červnového jednání komise. Na něm zástupci Prahy 8 žádali o 20 milionů korun na opravu bytů ve své správě, které mají následně sloužit jako dostupné bydlení určené mladým rodinám, seniorům, státním zaměstnanc­ům či handicapov­aným. Komisi se však projekt nezdál.

„Městská část by opravu mohla udělat ze svých prostředků. Navíc neřekla, o jaké byty jde, kolik jich bude bezbariéro­vých a komu připadnou,“popisuje dění na komisi její bývalý místopředs­eda a pražský zastupitel Matěj Stropnický (Trojkoalic­e/Zelení), který na post v komisi po jednání rezignoval.

Členové komise, která má sloužit jako poradní orgán magistrátn­í rady, totiž nedali doporučení, aby byl projekt městem podpořen. I tak však Lacko vedení města záměr předložil a byl schválen, následně i zastupitel­stvem. Tím podle Stropnické­ho obešel komisi a udělal si z ní jen stafáž.

„Doporučení není potřeba. Hlavně už nás v tu chvíli nebylo dost, abychom nějaké mohli přijmout, a já nechtěl čekat do září. Že se jim tam něco nelíbilo, na to mají právo, ale za mě to bylo v pořádku,“vysvětluje radní. „Každá troška do mlýna se hodí, hlavní je, aby se stavělo,“dodává.

Proto hodlá rychle projednat dvanáct projektů, které mají připravené městské části. A díky menší komisi by mělo schválení probíhat rychleji. Podle odvolaných členů je však problém, že se podporou projektů místních radnic celý fond vzdaluje od vize, s níž začínal. „Byla dohoda, že budou preferován­y projekty magistrátu, Je vás moc, všichni ven! městské části měly dostávat peníze jen okrajově,“popisuje Lesák. „Fond nemá být nabídkou finančních prostředků pro projekty místních radnic, které mají někde v šuplíku,“doplňuje jeho slova odvolaný člen komise Michal Uhl

Podle něj není pro městské části problém, aby vyčerpaly na své projekty celé tři miliardy korun. Jenže tím metropole nedosáhne toho, aby budovala moderní kvalitní stavby. S tím však nesouhlasí radní, podle něhož není s penězi ve fondu problém. Když dojdou, magistrát tam nalije další. Vzhledem k tomu, že jsou nově v komisi jen politici a úředníci, podle Stropnické­ho hrozí, že by nebyly všechny peníze rozdělován­y zcela spravedliv­ě s ohledem na výtky, které byly k projektu Prahy 8, jenž přesto získal finanční podporu. „Musíme být schopni přijít za rok před veřejnost a říct, jakým způsobem jsme rozdělili tři miliardy korun. Proč jsme je někomu poskytli a někomu ne a jaké jsme dostali záruky. Nemůže to být tak, že to dáme na projekty, které nejsou v souladu s pravidly fondu. Jinak budeme znovu čelit tomu, že se dávají peníze radnicím, které jsou napojené na vedení magistrátu,“uvádí Stropnický. Podle Lacka však není transparen­tnost nakládání s penězi ohrožena. Všechny investice musí nejdřív schválil radní, následně i zastupitel­stvo.

„Praha mohla být ostatním českým městům příkladem, jak dělat moderní sociální bytovou politiku. Důvěra v to je však nyní podlomena. Místo toho teď nezbývá než hlídat, co se s penězi bude dít,“míní ředitel Platformy pro sociální bydlení. Místo na výsluní tak bude město pod lupou.

Hlavní město v současnost­i ještě prodává v rámci privatizac­e byty, které vlastní. Až privatizac­e skončí, zůstane hlavnímu městu asi sedm tisíc bytů. Dostupným bydlením chce Praha nahradit prodané byty. Ty budou primárně třeba pro matky samoživite­lky, seniory, mladé lidi nebo státní zaměstnanc­e. Nájmy budou nižší, než je obvyklé.

 ?? Foto: MHMP ??
Foto: MHMP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia