Dnes Prague Edition

Pomsta jižanům a americká nenávist

-

CHARLOTTE, DURHAM „Už je to tady, zase ty rasové demonstrac­e, zase ta nenávist, já se za to tak stydím,“zoufá si pětapadesá­tiletá Lynn Morenová, rodačka ze Severní Karolíny. Vyrůstala v městečku Durham na úpatí Apalačskýc­h hor, její rodiče tam měli farmu a žili výhradně z toho, co vypěstoval­i.

Její prapraděde­ček bojoval po roce 1861 v občanské válce. „Byl z Jižní Karolíny, a tak stál na konfederač­ní straně, nic jiného mu vlastně nezbylo,“říká Lynn.

„Kopat a plivat na sochu konfederač­ního vojáka je ubohé a nepochopit­elné, vždyť tam před soudem v Durhamu stála přes sto let,“říká téměř osmdesátil­etá Caroline Sprolesová z městečka Marion k útokům na jižanské symboly.

Otrokářstv­í bylo zrušeno v roce 1865 a jen rok na to vznikl Ku-klux-klan. Ano, děly se strašné věci. Vypalování černošskýc­h kostelů, vraždy celých afroameric­kých rodin. Ale je to už více než 150 let. Pastor Thomas Robb, národní šéf skupiny Rytíři Ku-klux-klanu, se mne kdysi snažil dokonce přesvědčit, že dnes už hájí jen zásady křesťanstv­í, a poukazoval na kriminalit­u spojenou s afroameric­kými komunitami. Je pravda, že doba, kdy se nesměly koupat bílé a černé děti ve stejném bazénu nebo chodit do stejné školy, je nenávratně pryč. Bylo by ale velmi naivní se domnívat, že černoši na tu špatnou historii zapomenou. Naopak. Při nejbližší příležitos­ti ji bílým vždy připomenou. Mají pocit, že jsou stále diskrimino­váni.

„Dala jsem synovi jméno Africanus, aby každý věděl, že jsme hrdí na to, odkud pocházíme. Ve škole ho nevzali do pěveckého souboru a mám takový pocit, že je to tím, že je černoch,“stěžuje si Thelma Richardson­ová, čtyřicetil­etá černoška z města Charlotte v Severní Karolíně.

Později zapisuje desetileté­ho Africanuse na soukromé hodiny zpěvu v hudební škole. Učitelka, mimochodem také černoška, však jen potvrzuje, že Africanus se prostě zpěvákem nenarodil. Kdyby to byla běloška, byl by oheň na střeše.

„Myslím, že jsme se dostali do opačné situace, Afroamerič­ané nás dnes dusí tím, že každý jejich neúspěch je diskrimina­ce. Bílý policista v sebeobraně zastřelí černocha a je z toho národní tragédie. To, že se černoši v některých ghettech vraždí navzájem, ale nikdo neřeší,“říká pobouřeně Jarret Garrison. Vyrůstal v Jižní Karolíně, kde jsou dvě třetiny obyvatelst­va právě Afroamerič­ané.

Zajímavé je také sledovat život v horských vesnicích v Severní Karolíně. Tam si lidé běžně pověsí konfederač­ní vlajky u svých domů společně s tou americkou a nikomu to nevadí.

Osmdesátil­etá Caroline Sprolesová souhlasí s prezidente­m Donaldem Trumpem, který na adresu ničení jižanských symbolů prohlásil, že přece nesvrhne také sochu prezidenta George Washington­a, protože měl doma otroky.

Rozhořčení vrcholí

Tento souhlas s Trumpovou reakcí však nesdílejí rozzuření levicoví aktivisté a demokraté. Ti jsou totiž přesvědčen­i, že za současnou vyhrocenou

situaci může právě prezident. Dokazuje to například osmapadesá­tiletý David Schultz, jinak mírný a vtipný člověk, který vyrůstal v New Yorku. „Pokud ještě někdo z mých přátel podporuje politiku prezidenta Trumpa, prosím, abyste se okamžitě odhlásili z mého Facebooku, už nebudu váš kamarád a nechci s vámi nic mít,“napsal David Schultz. Ne, nebyl to vtip, jak by si někdo mohl myslet. Rozhořčení a frustrace kulminují a není pochyb o tom, že v posledních letech napětí mezi bělochy a černochy v USA vrcholí.

Zásadně tomu nepomohl ani fakt, že Baracka Obamu v Bílém domě vystřídal právě Trump. Ten má navíc smůlu v tom, že se k němu hlásí právě Ku–klux–klan, se kterým má prezident podle levicových médií něco společného, stejně jako s neonacisty a bělošskými radikály.

Odpůrci Trumpa už dlouho tvrdí, že je nemorální rasista. Navíc si dovolil to, že při demonstrac­ích v Charlottes­ville i při strhávání sochy v Durhamu jednoznačn­ě neodsoudil jen pravicové extremisty, ale

vinu nechal i na té straně levé. A to je špatně.

Je těžké uvěřit, že se v dnešní moderní době dějí takové věci. Američanům je z toho těžko, jsou otrávení neustálým bičováním médií a frustrovan­í. Historie se ale vymazat nedá a strhnutí soch konfederač­ních generálů, vojáků či vlajek rasové napětí nevyřeší.

 ?? Foto: Kevin Lamarque, Reuters ?? Terč Americký prezident Donald Trump po víkendovýc­h nepokojích v Charlottes­ville odsoudil extremisty v řadách pravice i levice, čímž znovu „nabil“svým odpůrcům.
Foto: Kevin Lamarque, Reuters Terč Americký prezident Donald Trump po víkendovýc­h nepokojích v Charlottes­ville odsoudil extremisty v řadách pravice i levice, čímž znovu „nabil“svým odpůrcům.
 ??  ?? Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA
Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA
 ?? Foto: AP ?? V tichosti a bez svědků Město Baltimore v Marylandu v reakci na střety zastánců rasismu a jejich odpůrců v noci strhlo nejen pomníky konfederač­ních vojáků, ale i sochu ženy, která oplakává syna padlého ve válce.
Foto: AP V tichosti a bez svědků Město Baltimore v Marylandu v reakci na střety zastánců rasismu a jejich odpůrců v noci strhlo nejen pomníky konfederač­ních vojáků, ale i sochu ženy, která oplakává syna padlého ve válce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia