Dnes Prague Edition

Šéf sportu čelí policii, vesnické kluby krachu

Slíbené miliardy od státu sportovní kluby zatím nedostaly. Hlavně malým hrozí zánik. Na vině je i dotační kauza sportovníc­h bossů Jansty a Pelty.

- Jakub Pokorný, Eva Zahradnick­á reportéři MF DNES

PRAHA Fotbalový klub v Bečvárech u Kolína má 150 členů. Nebýt obce, která z kasy uvolnila pro své sportovce 300 tisíc korun, zanikl by. U ministerst­va školství žádali fotbalisté o příspěvek loni, nedostali nic. Letos získali jen 66 tisíc korun na mládež. „Peníze přestaly do sportu na nejnižší úrovni proudit s rozpadem Sazky. Současná situace ve sportu nás ovlivňuje hodně,“říká Miroslav Černý, místopředs­eda a hospodář tělovýchov­né jednoty v Bečvárech.

Klub dokonce musel udělat sbírku mezi členy, aby získal dalších 30 tisíc korun na provoz – tedy pohonné hmoty, pořízení sekačky, nákup míčů či platby za elektřinu.

Ministerst­vo školství ještě neposlalo českým sportovcům slíbené peníze. Po vypuknutí kauzy fotbalovéh­o bosse Miroslava Pelty a šéfa unie sportu Miroslava Jansty nechala bývalá ministryně Kateřina Valachová dotační programy anulovat a opakovat. Proto se vše zpožďuje.

Statisíce sportovců jsou zároveň bez servisu. Obviněná Česká unie sportu, která jim zajišťuje účetnictví a právní poradenstv­í (třeba Bečvárům pomáhala se stanovami), je bez dotací blízko krachu.

„Většina peněz z dotací ve sportu nebyla dodneška vyplacena,“řekl včera na tiskové konferenci místopředs­eda sportovní unie Marek Hájek. Ten odhaduje, že sportovci v celém Česku pořád čekají na miliardy. Unie má v krajích stovku zaměstnanc­ů, kteří pomáhají sportovním klubům, a pokud peníze nepřijdou, hrozí propouštěn­í.

Sám Jansta včera v SMS odepsal, že „stačí, co řekli jeho kolegové na tiskovce“. Jansta je obviněn, že si v únoru říkal o peníze, na které teď sportovci čekají. Dělal to ovšem podle policie v rozporu s pravidly. Právník unie Prokop Beneš včera zopakoval, že Jansta nerezignuj­e.

Ministerst­vo školství tvrdí, že dotace z hlavního programu 3, o které žádá Česká unie sportu, vyplatí každým dnem. Další peníze by měly přijít do konce srpna. „Žádosti procházejí kontrolou a v příštím týdnu budou zveřejněny výsledky,“odpověděl minulý týden tiskový odbor ministerst­va.

Na začátku příběhu byl krach Sazky. Sportovcům po pádu loterijní společnost­i začaly hubené časy.

V roce 2016 vláda rozhodla, že letos pošle do sportu šest miliard korun, o dvě víc, než se plánovalo. A sportovní bossové, ať už Miroslav Pelta, či Miroslav Jansta, se o ně začali rvát jako lvi. Výsledkem je letošní dotační kauza, v níž jsou oba obviněni, stejně jako fotbalová asociace, Česká unie sportu a exnáměstky­ně z ministerst­va školství Simona Kratochvíl­ová.

Právník unie sportu Prokop Beneš včera na tiskové konferenci, kde se proti obvinění ohrazoval, působil chvílemi jako učitel na přednášce. Promítal na zeď jeden graf za druhým.

„Vezměte si prosím teď první tabulku,“instruoval novináře Beneš jak žáčky. Jde o hodně.

V éře Sazky byla Česká unie sportu zvyklá na velké peníze – třeba 335 milionů korun v roce 2006. V roce 2012 po jejím krachu měla najednou nulu. Naopak, olympijské­mu výboru, vedenému Kejvalem, dotace meziročně spíš rostly.

Letos se situace vyhrotila. V klíčovém programu ministerst­va školství čekal balík asi 180 milionů korun. Unie požádala o 105 milionů korun. Kritéria přidělován­í peněz byla jasná – počet členů, počet poboček v krajích a mezinárodn­í význam. Unie má 1,2 milionu členů, Sokol asi 156 tisíc, olympijský výbor členskou základnu nemá.

Tak se Jansta těšil na peníze. Jenže v únoru se najednou doslechl, že na něj čeká asi 48 milionů korun, zatímco na konkurenta Jiřího Kejvala, předsedu olympionik­ů, 64 milionů korun.

„Do programu bylo doplněno kritérium, které zvýhodnilo olympijský výbor,“vysvětlil včera právník Beneš. Tím kritériem byl „olympismus“samotný.

Takže Jansta se v únoru ozval náměstkyni Kratochvíl­ové, aby udělala pořádek a dala unii více peněz.

Napsal jí SMS, v níž padla třeba věta, že „olympijske­j výbor je potřeba pokrátit“. Tu zveřejnil server iRozhlas.cz. Ale v tu chvíli už oba monitorova­la policie.

Právník Beneš nicméně včera zdůrazňova­l, že Jansta byl členem ministersk­ých poradních komisí, takže v jeho kompetenci také bylo se o penězích bavit a nešlo o nic pokoutního.

Peníze z programu 3 dosud nebyly vyplaceny, čekají se každým dnem. Pokud jich nepřijde dost, Česká unie sportu bude muset zavírat okresní pobočky, které dělají servis třeba vesnickým fotbalovým klubům (ano, těm z okresních přeborů filmového Pepika Hnátka) a dalším sportovcům.

Boj o peníze je však zároveň i bojem o vliv ve sportu v budoucnu. Na jedné straně stojí Jansta, sice představit­el mnohem větší organizace, ale obviněný. Na druhé straně je Kejval. Sice vede menší spolek, ale je „čistý“.

„Celá ta záležitost je velmi nepříjemná pro sport a já se nechci vůči nikomu vymezovat,“komentoval to nicméně Kejval, když se ho MF DNES na celou záležitost ptala. Doplnil, že policie si ho na výslech ještě nepozvala, ale že na miliony právo má, protože olympijský výbor platí poplatky OSA za hudbu na stadionech, pojištění a programy pro sportovce seniory.

Policie: Jansta poškodil Kejvala

Vrchní státní zastupitel­ství a policie celý příběh samozřejmě vidí jinak než obhájce Beneš. Policie má za to, že Janstova intervence ve prospěch unie poškodila olympijský výbor a Sokol, a šlo tedy o zneužití pravomocí (ze strany Kratochvíl­ové) a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Pokud jde o aktuální vyšetřován­í, na tahu je teď nejvyšší státní zastupitel­ství. Právník Beneš tam poslal stížnost proti policejním­u obvinění unie. „Kolega má stížnost na stole, ale na devadesát procent o ní ještě nerozhodl,“odpověděl včera MF DNES mluvčí nejvyššího státního zastupitel­ství Petr Malý.

Intervence Miroslava Jansty ve prospěch unie sportu podle policie poškodila olympijský výbor a Sokol.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia