Dnes Prague Edition

Zeman má dost podpisů na Hrad

- — Josef Kopecký

PRAHA Prezident Miloš Zeman je druhým kandidátem na post příští hlavy státu, jemuž se už podařilo nasbírat potřebný počet podpisů občanů, aby mohl svůj post obhajovat. Včera Zemanova manželka Ivana oznámila, že současný prezident zatím má 59 263 podpisů.

Se sběrem podpisů pro Zemana začala Zemanová a petiční tým, v jehož je čele, koncem dubna. Lidé si mohli petiční archy také stáhnout na internetu nebo je podepsat třeba v obchodech či restaurací­ch podporovat­elů. Podporu pro současného prezidenta sháněla i Strana práv občanů.

Prezidenta nikdo nechce dělat

Sociální demokraté, v jejichž čele Zeman dříve stál, zatím nenašli do hradní volby vlastního kandidáta. Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek při setkání s novináři řekl, že strana oslovila osobnosti ve svých řadách i několik nestraníků, žádný z nich ale o kandidatur­u nestojí. ČSSD ale stejně podle Zaorálka považuje za prvořadé hlasování o novém složení Sněmovny.

Jako první oznámil dostatek nasbíranýc­h podpisů kandidát na prezidenta Michal Horáček. V rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že má sedmdesát tisíc pečlivě zkontrolov­aných podpisů a že dalších jedenáct tisíc škrtl, protože by je kvůli formálním chybám stejně neuznalo ministerst­vo vnitra. Někteří lidé totiž nenapsali číslo občanského průkazu, ale řidičáku, či u bydliště orientační číslo místo popisného.

Bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš nedávno uvedl, že má přes čtyřicet tisíc podpisů. V nejbližšíc­h dnech bude mít setkání s dobrovolní­ky, kde jim chce poděkovat za sběr podpisů. Dá se tedy čekat, že i on poví, že už potřebné podpisy pro kandidatur­u má.

Jinou cestu zvolil místopředs­eda Senátu za ODS Jaroslav Kubera. Nevsadil na petici občanů, ale na to, že kandidátům stačí také buď dvacet podpisů poslanců, nebo deset podpisů senátorů. A to splnil, když podpisy získal mezi kolegy senátory. Zda ale skutečně bude kandidovat, se rozhodne až po volbách do Sněmovny.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Žádné dotazy, prosím „Jsem na svého muže hrdá,“řekla Ivana Zemanová na včerejším brífinku ke kandidatuř­e svého muže. Novináři nedostali možnost položit ani jedinou otázku.
Foto: Dan Materna, MAFRA Žádné dotazy, prosím „Jsem na svého muže hrdá,“řekla Ivana Zemanová na včerejším brífinku ke kandidatuř­e svého muže. Novináři nedostali možnost položit ani jedinou otázku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia