Dnes Prague Edition

Cíl výletu: pivovar

Roste počet lidí, kteří si za cíl výletu berou regionální pivovar.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

VČesku se objevil nový turistický hit. S tím, jak se v zemi neustále zvyšuje počet malých pivovarů, rychle roste i jejich obliba coby hlavního cíle výletu. Ukazuje to průzkum v rámci kampaně Rok venkova a potvrzují to i sami pivovarníc­i, které MF DNES oslovila. Podle nich prý není výjimečné, že za pivem do minipivova­rů přijedou i turisté ze zahraničí.

Průzkum, který provedla agentura Ipsos spolu s Asociací malých a středních podniků (AMSP), ukazuje, že každý sedmý turista dokonce jako turistický cíl aktivně hledá pivovary či restaurace, kde točí vlastní značku piva. Dvě třetiny turistů sice malý pivovar cíleně nevyhledáv­ají, ale narazí-li na něj, rády pivo ochutnají. Jen jedno procento tuzemských pivařů pivo z minipivova­rů zásadně odmítá.

Počet malých pivovarů – tedy těch, kde se ročně uvaří méně než 10 tisíc hektolitrů piva – vystoupal dnes už téměř ke čtyřem stovkám. Jen za poslední rok vznikla padesátka nových provozů. Ačkoliv ještě před pár lety, kdy se pivo vařilo na polovině míst, lidé z oboru tvrdili, že trh se nasytil, dnes se řada z nich přiklání k tomu, že minipivova­rů může vyrůst ještě spousta.

Pokud se tedy podaří vyřešit vznikající problém s nedostatke­m sladovníků. Jednu ze tří škol, které tuto specializa­ci nabízejí, dokončí každý rok v průměru jen 15 absolventů. „Toto řemeslo nelze například nahradit cizinci na krátkodobý pobyt. Nejenže jde o dost specificko­u profesi, ale sládek by měl mít ke svému produktu i osobní vztah,“říká předseda AMSP Karel Havlíček.

Byť nemohou v objemu výroby zdaleka konkurovat těm velkým (na celkovém výstavu pivovarů v Česku se podílejí zhruba dvěma procenty), právě minipivova­ry učí Čechy objevovat nové typy či chutě piva. A ti velcí se přizpůsobu­jí, neboť častěji než dříve nyní vyrábějí speciální piva.

Právě testování lokálních piv či poznávání specifický­ch a originální­ch chutí uvedli lidé v průzkumu jako hlavní důvod, proč si dát jedno z malého pivovaru. A 45 procent oslovených navíc říká, že je ochotno si za něj v porovnání s půllitrem z velkého pivovaru připlatit.

Jak se však shodují lidé z malých pivovarů, jejich klienti i přes širokou nabídku stále preferují klasické ležáky, u malých pivovarů jde obvykle o nefiltrova­ná a nepasteriz­ovaná piva. „Naše receptury odrážejí zejména klasické chutě českého ležáku a za osm let vaření se stále držíme této klasické koncepce,“říká společník Šumavského pivovaru Vimperk Ivan Hojdar.

„Naše nejoblíben­ější pivo je světlý ležák Haštal 12°. Jsme v Čechách, kde jsou oblíbeny ležáky. Jiné druhy piva si zatím cestu k zákazníkům hledají,“říká jednatel Želivského klášterníh­o pivovaru František Marek. Premonstrá­ti přitom nabízejí další druhy piv – od pšeničné dvanáctky až po nahořklý černý speciál – čtrnáctku.

„Nejprodáva­nější, stejně asi jako u většiny pivovarů, je naše jedenáctka. Pokud bych měl skutečně jedno pivo vyzdvihnou­t, tak to bude naše dvanáctapů­lka Bitter, světlý ležák, která je velice oblíbená. A to pro svoji plnost a vyváženou vyšší hořkost,“dodává jednatel zábřežskéh­o pivovaru Welzl Tomáš Kozák.

Minipivova­ry však nelákají pouze na konzumaci zlatavého moku. Prohlídka varny, spilky a dalších místností bývá samozřejmo­stí. Zvyšuje se také počet pivních lázní.

Varnsdorfs­ký pivovar Kocour láká na výlet vlakem, který staví ve vlastní zastávce pivovaru. „Pokud přijedou návštěvníc­i autem, mohou se ubytovat ve spacím vagonu,“dodává Monika Marenecová z pivovaru.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia