Dnes Prague Edition

Policie: akcie Čapího hnízda se účelově přeprodáva­ly

-

PRAHA Rodinní příslušníc­i Andreje Babiše (ANO) si přeprodáva­li akcie Čapího hnízda, aby znepřehled­nili vlastnicko­u strukturu firmy. Podle Českého rozhlasu to policie popisuje v žádosti o vydání dvojice poslanců. Babišův švagr Martin Herodes měl kvůli zakrytí pravého vlastníka, kterým byl dle vyšetřovat­elů Babiš, uzavřít několik „fiktivních“smluv. Babiš jakékoli účelové chování odmítá. „Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie. Odmítám, že by docházelo k jakémukoli účelovému chování,“odpověděl Babiš iDNES.cz.

Policie údajně v žádosti popisuje, jak Babišovi spolupraco­vníci na konci roku 2007 vyčlenili z koncernu Agrofert firmu ZZN Pelhřimov, která původně vlastnila areál, kde později Čapí hnízdo vzniklo.

Z dvaceti akcií společnost­i jich deset koupila tehdejší Babišova partnerka Monika, po pěti získaly jeho děti Adriana a Andrej, uvedl iRozhlas.cz s odkazem na obsah policejní žádosti.

Tím však podle policejní rekonstruk­ce převody akcií neskončily. Babišův švagr Martin Herodes v únoru 2008 uzavřel tři smlouvy, které považují kriminalis­té za fiktivní. Měl tak získat všech deset akcií Moniky Babišové a po jedné akcii od Babišových dětí, čímž ve společnost­i Farma Čapí hnízdo získal většinu.

„Tento účelový převod Herodes provedl zcela vědomě, aby znepřehled­nil vlastnicko­u strukturu společnost­i Farma Čapí hnízdo. Jediným účelem těchto fiktivních převodů akcií bylo další zastření identity skutečného vlastníka a osoby s vlivem na tuto společnost, tedy Andreje Babiše,“cituje iRozhlas.cz z žádosti. (jkk)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia