Dnes Prague Edition

Tajnosti okolo náměstkyně

- — Eva Pospíšilov­á

Nejen účinkování, ale i samotný příchod Simony Kratochvíl­ové na ministerst­vo školství vyvolává pochybnost­i. Resort odmítá zveřejnit písemnou práci, díky níž se dnes žena obviněná ze zmanipulov­ání sportovníc­h dotací dostala do funkce náměstkyně (dnes už bývalé) ministryně Kateřiny Valachové.

„Veřejnou kontrolou se míní kontrola veřejné moci (správy) jako celku, nikoliv jednotlivé­ho státního zaměstnanc­e...“uvedla mimo jiné ředitelka odboru právního a správního Martina Postupová v odůvodnění, proč ministerst­vo elaborát neposkytne. Ministerst­vo se přitom odvolalo na jeden z verdiktů Nejvyššího správního soudu.

MF DNES proti tomu podala rozklad, jímž se zabýval nástupce Valachové, současný šéf resortu Stanislav Štech. Odpověď byla ale rovněž zamítavá.

Víc než úřednice

Simona Kratochvíl­ová měla blízko nejen ke spoluobvin­ěnému někdejšímu fotbalovém­u bossovi Miroslavu Peltovi, ale také k bývalé ministryni. A to už v době, kdy působila ještě jako ředitelka její kanceláře.

V květnu loňského roku totiž někdejší šéfka resortu školství zkolaboval­a ve Sněmovně a její nejbližší spolupraco­vnice ve vládní limuzíně

se spuštěným majáčkem doprovázel­a sanitku, v níž jela Valachová, do nemocnice. Než ovšem toto včetně zneužití majáku ženy přiznaly, předcházel­o tomu patnáct dnů mlžení.

Policejní prezidium sice nejdříve tvrdilo, že vozidlo patřilo ochranné službě, a vezlo tudíž chráněnou osobu, po opakovanýc­h dotazech však svou odpověď změnilo. „Z naší strany došlo k záměně registračn­ích značek vozidel. Po opakovaném ověření situace sděluji, že uvedené vozidlo není Policie ČR,“napsal tehdy s omluvou mluvčí Policejníh­o prezidia Jozef Bocán.

Následně do redakce dorazila i ve stejném duchu se nesoucí – opět upřesňujíc­í – odpověď z resortu školství: „Dotyčným vozem jezdí ministryně.“Po zatčení Kratochvíl­ové navíc vyšlo najevo, že ženy k sobě měly mnohem blíž, než se tušilo. Nejenže byly blízké přítelkyně z Brna, ale v Praze spolu sdílely jeden byt. Obě také předtím pracovaly na Úřadu vlády. To, že Kratochvíl­ová zřejmě nebyla jen obyčejnou ministersk­ou úřednicí, je tak nasnadě.

„Do výběrového řízení se přihlásilo šest uchazečů. Simona Kratochvíl­ová obdržela od výběrové komise nejvíce bodů,“uvedl k povýšení Kratochvíl­ové státní tajemník Jindřich Fryč.

Uchazeči o náměstkovs­ký post podle něj předkládal­i životopisy, motivační dopisy a písemnou práci na téma „Koncepce strategick­ého rozvoje sportu a mládeže v České republice na nejbližší tři roky“.

 ??  ?? Přítelkyně Kateřina Valachová (vlevo), Simona Kratochvíl­ová (vpravo).
Přítelkyně Kateřina Valachová (vlevo), Simona Kratochvíl­ová (vpravo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia