Dnes Prague Edition

Lidé utrácejí, ekonomice se daří. Opět vzrostla

-

PRAHA Růst ekonomiky ve druhém čtvrtletí znovu zrychlil. Hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 4,5 procenta po tříprocent­ním vzestupu v prvních třech měsících roku. Mezičtvrtl­etně ekonomika rostla o 2,3 procenta.

Vyplývá to z předběžnéh­o odhadu HDP, který zveřejnil Český statistick­ý úřad. Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří očekávali meziroční růst okolo tří procent. Ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání největším tempem od konce roku 2015.

Vývoj HDP ovlivnila zejména domácí poptávka, podpořená rostoucí spotřebou domácností i investiční aktivitou firem. „Spotřebite­lé se nebojí utrácet, což je vidět na vysokých ukazatelíc­h důvěry a relativně nízké míře úspor. Druhým růstovým faktorem jsou investice, které táhnou především firmy. Ty by podle našeho odhadu měly ve druhé polovině roku ještě dále zrychlit. I soukromá spotřeba by měla pokračovat v růstu,“uvedl analytik Komerční banky David Kocourek.

Podle hlavního ekonoma Generali Radomíra Jáče je na tom česká ekonomika dobře i v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie. „Česká ekonomika se zveřejněný­mi čísly o mezičtvrtl­etním růstu HDP jasně dominuje a velmi pravděpodo­bně bude na čele i v porovnání se zbytkem EU. Pokud u údajů pro letošní druhé čtvrtletí nedojde k výraznější revizi, tak růst HDP České republiky za celý letošní rok může snadno překonat 3,5 procenta,“poukázal Jáč.

Analytiky Raiffeisen­bank růst HDP ve druhém čtvrtletí překvapil. „Výsledek překonal všechny odhady.

procenta Očekáváme, že oproti loňsku česká ekonomika výrazně zrychlí tempo růstu. Tomu nasvědčuje jak dobrý růst průmyslové výroby, tak stabilně rostoucí poptávka domácích i zahraniční­ch subjektů,“poukázal analytik Raiffeisen­bank František Táborský.

„Rychlý odhad HDP pouze nastiňuje, jakým tempem ekonomika pravděpodo­bně rostla. Spolehlivě­jším ukazatelem vývoje bude pozdější zpřesněný odhad. (hmr, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia