Dnes Prague Edition

Pesimistic­ké důsledky politickéh­o snění

-

Optimistic­ký pohled na politickou situaci, následujíc­í po žádosti policie o vydání dvojice poslanců Jaroslava Faltýnka a Andreje Babiše, nabízí velmi pesimistic­kou budoucnost.

Optimista by čekal, že reakce policie na Babišovy neprůhledn­é triky s akciemi, které mu přinesly 50 milionů korun, mu sníží preference. Důsledkem toho však může být přenos politické moci do rukou prezidenta Miloše Zemana nebo jeho hlavních rádců.

To i kvůli načasování následujíc­ích prezidents­kých a sněmovních voleb znamená velkou politickou nestabilit­u a v případě Zemana je namístě se obávat i dalšího ohýbání ústavy na jeho stranu.

Obyčejný optimista očekává důvěru občanů ve státní instituce a jejich inteligenc­i. To znamená, že počítá s tím, že když někdo označí nějaký projekt za nejlepší nápad svého života, už mu jen málokdo uvěří tvrzení, že s ním nemá nic společného.

To je případ Babiše. Farmu Čapí hnízdo Babiš dříve prezentova­l jako svůj nápad. Jenže jako majitel Agrofertu těžko mohl dostat dotaci 50 milionů korun na její vybudování. Přesto se mu to povedlo. Farmu krátkodobě převedl na svou rodinu.

Kauza se sice táhla dlouho, ztratila na přehlednos­ti a doprovodil­a ji afektovaná kampaň Babišových odpůrců nahrávajíc­í právě hnutí ANO, ale optimista si stejně řekne, že i tak tento postup musí každému přijít minimálně podezřelý. A tento pocit by u občanů měly ještě posílit kroky policie.

Optimistic­ký, možná přehnaně, je tento vývoj proto, že dnes mnozí občané spíše než státním institucím věří v alternativ­ní vysvětlení prezentova­né populisty. Třeba o tom, že někdo z pozadí ovládá policii.

I kdyby další politický vývoj v Česku odpovídal představám optimistů, mohou doufat maximálně v to, že preference hnutí ANO klesnou někam ke dvaceti procentům. I tak by vyhrálo volby. Nastala by však také konstelace, za které by povolební vyjednáván­í byla velmi složitá, ne-li nemožná.

Většina Babišových soupeřů už teď dává najevo, že s ním vládnout nechce. Očekávalo se ale, že třeba v ODS či ČSSD se najde někdo, koho možnost vládnout zláká. Jenže udělat z Babiše prvního premiéra nejen s přízviskem miliardář, ale také trestně stíhaný, teď už bude mít příliš těžké jakýkoli politik, nehledě na jeho vnitrostra­nickou pozici.

Jako nejreálněj­ší koaliční partner pro ANO se tak jeví antisystém­ové strany jako Okamurova Strana přímé demokracie nebo komunisté. Takovouto kombinaci však nedokáže zprovoznit ani Babiš. Ten navíc chce být sice premiérem, ale ne takovým, který se do historie zapíše, že vedl trojlístek miliardář-komunista-rasista.

Jenže Sobotkova vláda bude muset podat demisi po první schůzi nové Sněmovny a pak přijde na řadu prezident Zeman a jeho okolí. Naskýtalo by se jim hned několik možností ke hře. Mohl by nechat vybraného politika (nejspíš Babiše) vládnout bez důvěry Sněmovny, jako nechal Václav Klaus roku 2006 vládnout Mirka Topolánka.

Ale mohl by postupovat ještě radikálněj­i a zopakovat svůj vlastní kousek z roku 2013, kdy absenci stojedničk­y ve Sněmovně vyřešil vládou Jiřího Rusnoka. Ani ta sice 101 hlasů nezískala, ale Zeman ji nechal vést zemi několik měsíců. Do jeho rozhodován­í navíc bude promlouvat jeho kampaň před prezidents­kými volbami. Hrozí tedy velmi nestabilní situace, která může trvat až do března, kdy přijde nový prezident.

To je ten pesimistic­ký důsledek snění optimisty, který Zemanovi dá šanci si na pár měsíců vytvořit vládu podle jeho gusta. Otázka ovšem je, jestli bude odpovídat také gustu českých voličů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia