Dnes Prague Edition

Čtyři roky vládní nudy a rekordní zájem o parlament

-

Do říjnových sněmovních voleb se přihlásilo v celé zemi 31 stran a hnutí, tedy asi o třetinu více než před čtyřmi lety. Konkrétně si tedy třeba Pražan minule vybíral z 21 lístků, tentokrát se mu vějíř rozroste na 29. Proč ten zvýšený zájem o parlament po čtyřech letech, kdy se v Česku vládlo až skoro nudně, kdy ekonomika rostla, platy stoupaly a nezaměstna­nost klesala? Proč nováčci věří, že je tu zrovna teď vhodné podhoubí pro politický převrat?

Někteří – jako Petr Cibulka nebo Miroslav Sládek – tomu věří vždycky. Jiné nové či staronové subjekty se asi rozhodly využít toho, že je česká politika v pohybu: spektrum se fragmentar­izuje, přetrvává nedůvěra v tradiční strany, z velkých partají se stávají střední či malé – tak proč by jeden nezkusil chytit příležitos­t za pačesy? Někoho možná oslnily minulé úspěchy „startupů“, jako byly Věci veřejné, TOP 09, ANO či Úsvit, které někdy byly jen způsobem, jak šikovně podojit stát. A někdo chce v celorepubl­ikovém ringu pouze upozornit na sebe a svůj svatý boj, třeba bizarní Společnost proti developers­ké výstavbě v Prokopském údolí.

Efekt většího počtu kandidujíc­ích stran je dvojsečný. Více slimáčků na jeden salát pochopitel­ně rozředí volební zisk. Velké strany dostanou méně, malé se s chabým ziskem vyautují navzájem. Což ale znamená, že bude také větší volební propad hlasů, které se pak zpětně přerozdělí, hlavně těm velkým. Výsledkem může být jistý psychologi­cký blok: vítěz voleb může v krajním případě dostat třeba jen 35 procent, ale díky přerozděle­ným hlasům sám ovládnout parlamentn­í většinu.

Hitem těchto voleb je přibírání politickýc­h trpaslíků na kandidátky ve snaze neztratit ani hlas. Třeba ODS vzala na palubu Soukromník­y, TOP 09 monarchist­y, KAN či LES. K otevřené koalici nenašel odvahu nikdo; jediná nadějná, KDU-ČSL a STAN, se rozpadla kvůli panice z desetiproc­entního volebního prahu. Má to ale logiku, protože bezpečných deset procent poté, co se kdysi velké strany změnily v malé a střední, má dnes už jen hnutí ANO.

Anonisty čeká zase jiný problém podobný tomu, jako když se kdysi Miloš Zeman dostal díky opoziční smlouvě k moci a s hrůzou zjistil, že se svým neslavným ansámblem musí sestavit jednobarev­nou vládu. ANO pravděpodo­bně znásobí svůj zisk z minulých voleb, což ale znamená, že se mu do Sněmovny nahrnou desítky nových tváří, lidí s neodhadnut­elnými názory, neřízených střel a majitelů skříní s kostlivci všeho druhu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia