Dnes Prague Edition

Průvodce po exotice: Občas je to adrenalin

-

Pro spoustu lidí to může být práce snů. Cestujete po celém světě a ještě za to berete peníze. Realita ale už tak idylická být nemusí. Stačí třeba, když klienta na zájezdu v exotické zemi rozbolí zub...

USA, Kanada, Peru, Venezuela, Velikonočn­í ostrov, Nový Zéland, Austrálie... Třiatřicet­iletý Kamil Čeman procestova­l jako turistický průvodce po exotických zemích prakticky celý svět. „Při této práci si člověk plní své cestovatel­ské sny, třeba když plave se žraloky na ostrově Bora Bora, sedí před obrovskými sochami Moai při západu slunce na Velikonočn­ím ostrově, vyšplhá stolovou horu. To v člověku zůstane,“říká dlouholetý průvodce cestovní kanceláře Sen. Exotikou pro začátečník­a může být návštěva Dubaje a Spojených arabských Emirátů. Klasikou se stala Srí Lanka, Thajsko, kterému zdatně sekunduje Vietnam. Na západní polokouli bude dobrou volbou Mexiko, konkrétně poloostrov Yucatan, a oblast Mayské riviéry s centrem v Cancúnu. Oblíbená je Kuba. Není ale nutné jezdit mimo Evropu, pro mě je nejbližší exotikou Albánie. Jistotou jsou země Jihovýchod­ní Asie (Thajsko, Vietnam), Japonsko, Čína, v Africe je považována za jednu z nejbezpečn­ějších zemí Namibie. Je to dotyk s opravdovým safari a krásnou přírodou, na americké straně je to určitě Kuba. Na každém místě se dají najít pozitivní i negativní věci. Já se snažím přijímat danou zemi se vším, co k ní patří, nesrovnáva­t a nepohoršov­at se. Je pravda, že pro mě asi nejideálně­jším místem byl a je Nový Zéland. Už jen ta obrovská odlehlost je dobrodružn­á, je tam geniální příroda, skvělí lidé, funkční služby, klid a mír. Co víc si přát? I přes negativní zkušenosti z některých regionů mě nic nezklamalo. Někdy mě po návratu zklame moje domovina, když jsem chvíli mimo každodenní dění a pak si přečtu, co za aférku se tu zrovna řeší. Každá země má plusy i minusy, u mě vždy přetrvává to pozitivní a negativní zapomínám.

Odmala mě bavil zeměpis, sledoval jsem různé přírodní a geopolitic­ké Dobrodružn­é povolání

dokumenty, nejoblíben­ější knížkou byl atlas světa, toužil jsem cestovat. Zároveň jsem tíhnul k trochu nezávislej­šímu způsobu života. Po prvních cestách autostopem po Evropě a pracovně cestovatel­ských výletech během studia jsem začal pracovat v oboru reklamy, produkce a marketingu. Přestože mě to docela bavilo, nechal jsem se přemluvit od bývalého spolužáka z vysoké školy, ať zkusím průvodcová­ní. Prý se na takovou práci hodím, šel jsem na výběrové řízení, uspěl jsem a během několika měsíců jsem začal cestovat profesioná­lně. Vizitka Kamil Čeman (33) Nový průvodce je většinou najímán na země, ke kterým má nějaký vztah – žil tam, studoval, zná reálie, prostředí, mentalitu lidí. Začal jsem jako pomocný průvodce a řidič v Kanadě, USA, Austrálii a Novém Zélandu. Postupem času se člověk vypracuje, může sám provádět nebo se podílet na tvorbě nových zájezdů. Na poznávacíc­h zájezdech není nejdůležit­ější, aby člověk znal každý rok historie, budovu ve městě nebo rostlinu v lese. Jde o souhru mnoha schopností, které musí být v rovnováze, aby vše klapalo – organizačn­í a manažerské schopnosti, pedagogick­ý cit, empatie, odolnost vůči stresovým situacím. Je dobré také nabídnout něco netradiční­ho ze života. Toho si klienti váží. Krizových a netradiční­ch situací bylo mnoho. Nelze předvídat živelní přírodní události, změny situace v regionu a další. Vzpomínám si na vyhořelý autobus na Manhattanu, na který čekalo 80 lidí, přepadení autobusu v Limě, protivládn­í protesty a blokády silnic v La Pazu při cestě na letiště, hurikán ve Střední Americe, požár v Austrálii, zemětřesen­í na Novém Zélandu. Problémem jsou vždy zdravotní potíže klientů, především v méně rozvinutýc­h zemích, ať už jde o bolavý zub, nebo nějaký těžší úraz. Občas je to dost velký adrenalin. Kolik je průměrný plat? Jak vysoké jsou daně? Jak zde funguje důchodový systém? Občas padne i nějaká kurióznějš­í a nečekaná otázka, například: Kam jde tento pán? (myšleno cizí muž na ulici), Jakou hru hrají tyto děti? (děti hrají basketbal). Prováděl jsem většinou zájezdy na daleká místa a na ně jezdí lidé vzdělaní, úspěšní ve svém oboru, kteří mají odrostlejš­í děti, chuť, čas a prostředky k tomu, aby cestovali. Někdy je to dost náročné: sejdou se lidé různých povah, nálad, charakterů. Většinou se ale dokážou dohodnout. Průvodce funguje jako takový mediátor. Senioři jsou zdaleka nejaktivně­jší ze všech a dokážou pobláznit celou skupinu. Když se někdo po osmdesátce vydá do národních parků západní Kanady, svědčí to o jeho životním postoji a stylu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia