Dnes Prague Edition

Za vyhlídkami do Českého Švýcarska

-

Vybrat tu nejkrásněj­ší vyhlídku v Českém Švýcarku – nejmladším českém národním parku – není vůbec jednoduchý úkol, protože stačí vylézt na jakýkoli zdejší kopec a otevře se vám fantastick­ý výhled na rozeklané skalní věže i do hlubokých údolí.

Pokud nemáte na výlet příliš času, stačí vyjet asi 2,5 kilometru jihozápadn­ě od Hřenska do obce Labská stráň a odtud už je to jen skok na nejstarší upravenou vyhlídku Belveder. V roce 1711 ji nechal postavit majitel zdejšího panství František Karel Clary-Aldringen a je z ní krásný výhled do kaňonu řeky Labe a na stolové hory Zirkelstei­n a Kaiserkron­e na německé straně hranice.

Jde vlastně o skalní plošinu ve výšce 130 metrů nad řekou, která byla původně upravena na vyhlídkovo­u terasu s umělou jeskyní a sloužila jako místo pro koncerty romantické šlechty. Ta sem přijížděla čtyřkilome­trovou kočárovou cestou alejí z Bynovce, kde byl zámek Aldringenů. V roce 1791 však vyhořel a šlechta v důsledku toho ztratila o Belveder zájem, na vyhlídce je ovšem stále patrný rodový erb Aldringenů. Dnes

39. díl

Vyhlídky Českého Švýcarska Příště: se u skalní plošiny nachází hotel Belveder a kromě obdivování zdejších krásných výhledů lze také sejít po schodech dolů do labského údolí.

Pokud máte více času, určitě zajeďte do Jetřichovi­c, kde objevíte další krásnou rozhlednu - Mariinu vyhlídku, která je jedním ze symbolů národního parku. Původně byla stejně jako řada zdejších vyhlídek požární pozorovate­lnou, pro turisty byla zpřístupně­na v roce 1856 knížetem Ferdinande­m Kinským. A z původního názvu Velký Ostrý byla přejmenová­na podle jeho manželky, kněžny Marie Anny Kinské.

Na vrcholku skály 428 metrů nad mořem je dřevěný altánek, který mnohokrát po úderu blesku vyhořel, vždy byl ale obnoven a z vyhlídky je úžasný výhled na lesy, skály a kopce, jako jsou například Růžovský vrch, Strážiště či Studenec. Mariina vyhlídka

Není to ovšem jediná vyhlídka u Jetřichovi­c, můžete pokračovat po červené turistické stezce, která vede ke dvěma dalším postaveným rodem Kinských – k Vilemínině vyhlídce a Rudolfově kameni.

Jako první dojdete k nejseverně­jší, 439 metrů vysoké stěně s Vilemínino­u vyhlídkou. Poslední zastávkou červené trasy je Rudolfův kámen. Dostal jméno podle knížete Rudolfa Kinského, který skálu navštívil v roce 1824 a nechal zde vybudovat vyhlídku se 170 schody.

Nedávno byla znovu opravena a je zde báječný rozhled na skalní město v Jetřichovi­ckých skalách a široké okolí.

 ?? Foto: Václav Sojka ??
Foto: Václav Sojka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia