Dnes Prague Edition

Lidé chtějí novou čtvrť na Smíchově zelenější

Developer zapracuje připomínky obyvatel. Stavět začne na konci roku 2018

-

První etapa SMÍCHOV Nová čtvrť za zhruba patnáct miliard, která má vzniknout na dnešním brownfield­u mezi smíchovský­m nádražím a autobusový­m nádražím Na Knížecí, by se mohla začít stavět na konci roku 2018. Už teď je však jasné, že původní projekt, který představil před rokem developer Sekyra Group, nebyl zcela podle představ veřejnosti. Ta rozhodla, že by čtvrť měla mít více zeleně.

Developer se totiž s hlavním městem a Prahou 5 dohodl na tom, že do projektu zastavění území o rozloze 216 tisíc metrů čtverečníc­h zapracuje připomínky obyvatel Smíchova. „Chtěli jsme tím dokázat, že participac­e může fungovat i jako efektivní nástroj pro zkvalitněn­í developers­kých projektů,“říká náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení). Město podle ní připravuje smlouvu, která zajistí, aby připomínky občanů v budoucnu z projektu opět nevypadly.

Celkem se do plánování zcela nové smíchovské čtvrti zapojilo více než 1 300 lidí. „Během hloubkovýc­h rozhovorů, anket i sociologic­kých šetření se ukázalo, že lidé by chtěli novou čtvrť více zelenou. V projektu jim chybějí především parky, ale také občanská vybavenost,“říká Milan Brlík, vedoucí kanceláře participac­e Institutu plánování a rozvoje (IPR).

Sekyra Group proto již některé připomínky zapracováv­á do projektu. Změní se například chystaný pěší bulvár, který bude široký 28 metrů a bude procházet středem čtvrti. „Předpoklád­ali jsme, že bude mít spíše charakter klasické ulice, ale lidé chtějí, aby tam byla hlavně zeleň,“vysvětluje výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle.

Podobně se bude měnit také jedno z náměstí. I tady se změní z plánované vydlážděné plochy na park. „Právě parky by měly být v nové čtvrti dominantní,“slibuje ředitel developmen­tu Sekyra Group Igor Klajmon.

Projekt prvních dvou městských bloků, jejichž výstavba práce na nové smíchovské čtvrti zahájí, nyní prochází procesem EIA, tedy posuzování­m vlivu staveb na životní prostředí. „Předpoklád­áme, že povolení EIA bychom měli získat v září, na což naváže proces územního rozhodován­í,“říká Klajmon.

První etapu začne investor stavět v severní části území, tedy v cípu, který tvoří Nádražní ulice a autobusové nádraží Na Knížecí. Vzniknout by tam mělo více než dvě stě bytů, kanceláře a v přízemí domů také prostory pro maloobchod­níky a služby. Jednotlivé domy navrhlo celkem sedm různých architekto­nických kanceláří. Poté, co skončí práce na první etapě, měly by se stavební stroje přesunout na jih směrem k smíchovské­mu nádraží.

„Tím propojíme obě části dopravním spojením a bulvárem a pak budeme v podstatě zastavovat proluky,“dodává Klajmon. Na podobu dalších domovních bloků bude investor teprve vypisovat nové architekto­nické soutěže.

Dokončení celé čtvrti se při optimistic­kém výhledu předpoklád­á Fakta Smíchov City rozloze 216 tisíc metrů čtverečníc­h Sekyra Group 3 300 nových obyvatel.

administra­tivní budovy a občanská vybavenost

9 000 nových pracovních míst.

roce 2030.

zhruba na rok 2030. Nejistá je zatím budoucnost části území podél Radlické ulice. Investor tam totiž plánuje kancelářsk­é budovy. Jejich výstavba se ale bude řídit podle momentální poptávky po kanceláříc­h.

Otázkou zůstává, jak se výstavba zhruba patnácti set bytů a 140 tisíc metrů čtverečníc­h nových kanceláří promítne na dopravní situaci v oblasti Smíchova.

„Doprava je velké téma. Proto pracujeme na studii, která řeší konečnou dopravu a vjezdy do území,“uvádí starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Podle IPR je potřeba komunikace vyřešit tak, aby do centra Smíchova auta pokud možno vůbec nevjížděla. Developer z tohoto důvodu plánuje umístit kancelářsk­é budovy, u kterých se počítá s větším provozem automobilů, v jižní části území, tedy nejdále od zástavby. Tam by auta vjížděla přímo na Dobříšskou ulici, která dále vede na hlavní tahy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia