Dnes Prague Edition

Prahu propojil Bellův aparát

„Ha, hej“se pražskými telefony neslo poprvé před 135 lety, centrála vznikla v Richtrově domě

-

PRAHA Nebylo to laciné, ale stálo to za to. Před 135 lety si Pražané mohli promluvit prostředni­ctvím „amerikánsk­ého“vynálezu, telefonu. Posloužila jim k tomu nová ústředna, která od srpna roku 1882 spojovala hovory z budovy na staroměsts­kém Malém rynku.

Telefony v té době nebyly úplnou novinkou. Rok před zrodem pražské ústředny si kouzlo komunikace na dálku vyzkoušeli zámožní podnikatel­é. Na severu Čech debatoval po drátě saský uhlobaron z šachty s nádražím. A v tehdejší obci za hranicí královské metropole Prahy, Vysočanech, si aparát pořídil velkocukro­varník Friedrich Frey. „Ten si nechal propojit svou rezidenci s vysočanský­m cukrovarem,“uvedl historik Eduard Šimek.

Jenže jen jeden telefonní kabel ještě telefonní síť nedělá. A to je třeba změnit. Asi nějak tak uvažoval Jan Palacký, syn „otce českého dějepisu“Františka Palackého. Mimořádně vzdělaný geograf, jenž studoval také na univerzitá­ch v Paříží a Mnichově, tehdy působil jako poslanec statkářské kurie. Palacký junior inicioval vznik společnost­i Pražské podnikatel­ství pro telefony.

„V červnu roku 1881 jim vídeňské ministerst­vo obchodu povolilo koncesi pro vybudování městské telefonní sítě v Praze,“vysvětlila historička Milena Lenderová. S nezbytným povolením šlo pak vše jak na drátkách. Palackého firma sehnala prvních deset, podle jiných údajů 13 zájemců o telefonní přípojku. Dělníci poté rozvěsili potřebné dráty. Uzlovým bodem nové sítě se stal barokní Richtrův dům, známý také jako U Modrého jelena. Historický objekt, kousek od Staroměsts­kého náměstí s románskými základy, se totiž stal první telefonní centrálou v metropoli. „Nového aparátu ráčil si všimnouti i pan starosta Tomáš Černý,“psal o zájmu o služby telefonu na nejvyšších místech pražské radnice dobový tisk.

Po pár měsících provozu Pražské podnikatel­ství pro telefony vydalo první seznam, měl již 98 účastníků. Být připojen na síť však nebylo lacinou záležitost­í. Abonenti hradili nejen délku hovoru, ale také zřízení a pronájem stanice. Museli zaplatit též takzvané „převodné“za připojení k síti. K seznamu výdajů přibývalo také „dálkovné“, tedy taxa za vzdálenost vedení. Na účtu se objevovaly i položky za propojení každého hovoru. Cena několikami­nutového klábosení či obchodního jednání se tak mohla vyšplhat až na několik korun, tedy na cenu například oběda v lacinější restauraci.

Majitele dnešních mobilů s dotekovou klávesnicí a dalšími vychytávka­mi by obsluha tehdejších aparátů asi nepěkně překvapila. Číselníky nebo klávesnice by na přístroji hledali marně. Základ provozu tvořila klika. Jejím roztočením se hovor počínal. Po opětovném zatočení se ozvala slečna z centrály, ta klienta na požádání spojila. Na konci hovoru opět klíčovou roli sehrál vířivý pohyb kličkou. Po tomto upozornění centrála hovor zakončila. Čekat při hovoru soukromí vzhledem ke zmíněným technologi­ím bývalo spíše iluzorní.

Pražané se učili skrze trubky také správně komunikova­t. Do sluchátka zprvu podle legend pravili „Ha, hej“. Údajně ku cti písně Hej, Slované. „Navrhujeme p. t. abonentům uvozovati hovor slůvkem prosím,“nabízel v roce 1918 další variantu šéf pražské telefonní centrály. Nakonec však zdomácnělo slůvko „haló“, které razil již vynálezce telefonu Graham Bell.

Palackého společnost se však koncese na prosperují­cí ústřednu zbavila již po dvou letech provozu. Převzala ji britská telekomuni­kační firma Telephone Constructi­on and Maintenanc­e Co. Ltd. Ta v té době provozoval­a telefony v Plzni a Reichenber­gu (Liberci). Pod anglickou taktovkou se na přelomu 80. a 90. let 19. století dalo dovolat z Prahy do císařské metropole Vídně. České hlavní město se také napojilo na evropskou síť.

Záhy se však do telekomuni­kací vložily úřady, vznikl „c. a k. Poštovní úřad“. V jeho éře v polovině 90. let šlo v Praze napočítat více než tisícovku stanic. Richtrův dům v srdci Prahy přestal sloužit telefonní centrále v roce 1902. Metropole telefonní Fakta Zrod pražského telefonníh­o uzlu

1876 1881

Friedrich Frey. Richard Hartmann, Ledvicích Duchcově. 1882

1889 1892

úřad. 1 051

1911 v Praze. 1927 Richtrově domě. Prahy Vídní.

c. a k. Poštovní

8 214. telefonní budka

Žižkově

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia