Dnes Prague Edition

Smolař, který nikdy nepřestal věřit

-

Už před zápasem na tiskové konferenci vyprávěl, jak ho maličký záložník s rychlýma nohama a šestkou na zádech zaujal. A když utkání skončilo, chválil ho znovu: „Vyzdvihl bych výkon Václava Pilaře.“

I Pep Guardiola, trenér fotbalové Barcelony, si před šesti lety zapamatova­l jméno plzeňského šikuly. I když český tým v Lize mistrů s Messim a spol. právě prohrál 0:4, dočkala se jeho hvězdička ocenění.

Tehdy se zdálo, že Pilař míří za velkou kariérou. Do zahraničí, za úspěchy v reprezenta­ci, za krásným životem.

Tak úplně to neklaplo – místo letu vzhůru přišla série nešťastnýc­h karambolů, během které by i nejzarputi­lejší začali ztrácet naději. Ne tak Pilař. I když ho už spousta lidí odepsala, dnes večer bude u toho, až Plzeň zkusí vykročit za další evropskou slávou. Doma jde v posledním předkole Evropské ligy proti kyperské Larnace a on je zpátky. „Moc rozdílovýc­h hráčů v české lize není, i když teď se to možná příchodem cizinců trochu zlepší. Venca

dokáže rozhodovat zápasy svou nadstavbou. Hlavně ať vydrží zdravotně. Potom přibude i zápasů, které rozhodne. A já z toho budu mít radost,“prohlásil před výkopem trenér Pavel Vrba.

O víkendu naskočil Pilař poprvé v sezoně, v lize proti Olomouci odehrál poslední půlhodinu a během ní stihl jedinou – a krásnou – brankou zařídit hubené vítězství 1:0. Co se na tu chvíli načekal! Dva roky, dva měsíce a dva týdny utekly, než se v lize znovu trefil.

Mezitím prožil časy, kdy vážně hrozilo, že další gól už nikdy nepřidá. „Už jsme skoro nevěřili, že se může vrátit,“přiznal plzeňský vůdce David Limberský. „Venca to dokázal a my mu to strašně přejeme. Když mu vydrží zdraví, pořád může být hodně platný.“

Zdraví, to je u Pilaře základ všeho. Kvůli problémům s kotníky, prasklinám ve svalech a hlavně nekončícím­u trápení s bolavým kolenem vynechal 28letý driblér dohromady už skoro čtyři roky!

Přitom měl kariéru tak báječně rozjetou. Plzeňská jízda v lize i pohárech ho vynesla do reprezenta­ce, které na Euru před pěti lety pomohl ze skupiny dvěma góly, i do bundesligo­vého Wolfsburgu.

V přípravě se mu dařilo, dával góly, v Německu by zřejmě hned patřil do základní sestavy. Kdyby nepřišel zásadní zlom.

Těsně před startem bundesligy naskočil do reprezenta­ční přípravy proti Ukrajině a štěstí vyprchalo: s poškozeným předním zkříženým vazem v koleni měl pauzírovat původně půl roku, nakonec se návrat na hřiště protáhl na 421 dní!

Trenér Felix Magath, vyhlášený ras, na Pilaře tlačil, přitom léčba potřeboval­a spíš trpělivost a klid. Možná proto se pak vršily komplikace.

Proto také zůstala wolfsbursk­á kapitola bez jediného bundesligo­vého startu a na hostování ve Freiburgu, kde se problémy opakovaly, jich přibylo jen šest.

Návrat do Plzně před třemi lety přinesl naději, jenže po jedné sezoně, kdy Pilařovo tělo vydrželo, přišla další, kterou musel celou vynechat. A v té poslední stihl až závěrečnýc­h šest zápasů. Bojuje!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia