Dnes Prague Edition

Pastrňákův odchod z Bostonu? Klid, zbytečný poplach

-

Počkat, tohle už tady jednou bylo. Co jednou, rovnou několikrát. Hokejový Boston rokuje o nové smlouvě s mladou hvězdou a po týdnech neúspěšnéh­o jednání se rozhodne k ráznému kroku. Talentovan­ého borce pošle o dům dál.

Poznal to před lety útočník Phil Kessel a před dvěma roky šikovný obránce Dougie Hamilton. Bude David Pastrňák dalším na řadě?

„Nepřekvapi­lo by mě to, kdyby se Bruins rozhodli Pastrňáka vyměnit,“odpálil rozbušku spekulací analytik NHL Network a agent Brian Lawton.

Šlo o pouhý výkřik do tmy, nebo o informaci, na které může být kus pravdy?

Jako pravděpodo­bnější se jeví druhá možnost. Každopádně pohled do minulosti varuje. Bruins v téhle situaci už několikrát jednali netrpělivě a fanouškům klubu pak jen většinou zamrzl úsměv.

Ztráty Hamiltona či dříve střelce Seguina bolí klub dodnes. Spálí se i s Pastrňákem? „Nikam nepůjde,“odpálil spekulace bývalý generální manažer Bruins Don Sweeney. Proč si však dává tak načas? Jednání mezi oběma stranami v současnost­i připomínaj­í zákopovou válku. Ani jeden z táborů nechce ustoupit ani o píď.

„Momentálně jsme stále ve fázi jednání. Nějaké návrhy už byly zmíněny, ale zatím se neshodujem­e. Jsme trochu na mrtvém bodě,“řekl MF DNES hráčův agent Aleš Volek.

Z bostonské strany se konkrétněj­ší informace nedozvíte.

Zajímavý pohled však nabízí novinář CSN Joe Haggerty. Ten už v průběhu června informoval, že Boston by rád podepsal jedenadvac­etiletého útočníka na šest let s průměrným ročním platem šest milionů dolarů. Tedy podobný kontrakt, jaký si před rokem vysloužila švédská hvězda Filip Forsberg z Nashvillu.

Co bylo před rokem, ovšem nemusí platit dnes. A tím se podle Haggertyho řídí Pastrňákův tábor, který si chytře uvědomuje, za jaké peníze podepsaly hvězdy během letošního léta. Pastrňáka navíc příznačně srovnává s Němcem Leonem Draisaitle­m, druhým nejprodukt­ivnějším hráčem Edmontonu.

„Pastrňákův agent pořád čeká, jaký kontrakt podepíše Draisaitl. Nemá důvod spěchat. Jejich první tři sezony v NHL jsou téměř srovnateln­é,“přibližuje redaktor CSN.

A novou, osmiletou smlouvu uzavřel Draisaitl s Edmontonem právě včera, vyšplhala se až na 8,5 milionu dolarů za sezonu. Tolik Boston nejspíš není ochoten obětovat.

„S blížící se sezonou však nebudou mít na výběr. Nemohou do ní vstoupit takhle oslabeni. Pastrňákův tábor v tomhle boji bude mít každým dnem navrch,“soudí renomovaný novinář.

Ale že by rodák z Havířova začal sezonu jinde, si nedokáže představit.

„Boston se poučí z chyb. Pastrňák navíc na rozdíl od Hamiltona a Kessela chce v klubu zůstat,“dodává.

Punc tajemnosti však celé záležitost­i dodává ještě jeden fakt. Českého střelce zastupuje stejný agent jako Dougieho Hamiltona a Louiho Erikssona. Tedy hvězdy, jež s Bostonem v posledních dvou letech nenašly společnou řeč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia