Dnes Prague Edition

Návrat krále Rafy: od ztráty víry zpět ke světové jedničce

-

CINCINNATI Nebude mít tenisky ušpiněné do oranžova, byť by se tak slušelo. Nemusí vůbec končit vítězně. A přesto má Rafael Nadal tu milou jistotu, že zase jednou bude na samém vrcholu svého sportu.

Už 141 týdnů strávil fenomenáln­í Španěl v roli světové jedničky a bez ohledu na to, jak začal v Cincinnati v noci na dnešek proti Gasquetovi (viz sport.idnes.cz) a jak daleko na amerických betonech dojde, přidá brzy i týden číslo 142.

„Je to něco výjimečnéh­o. Do této pozice se dostanu díky tomu, že mám v sobě stále vášeň a lásku k tenisu,“ pronesl Nadal, jemuž bude nejvyšší pozice patřit od 21. srpna. Jde o návrat po třech letech a vzplanutí vášně je snad ze všeho nejdůležit­ější. Ani triumfátor se totiž nevyhnul horším časům: když v milované Paříži vyhrál v roce 2014 Roland Garros, začala mu i tříletá grandslamo­vá pauza. A šampion trpěl.

Stačí jeho slova z března 2015: „Není to otázka tenisu, nýbrž toho, abych se dokázal dostatečně uvolnit. Herně se lepším, ale v důležitých momentech mě trápí příliš mnoho nervozity, snad až úzkosti.“

Přibývajíc­í zranění se mísila s absencí víry. Bylo toho moc. A bylo zle.

Jenže letos je mnohé jinak. Vrátil se nejen skvělý Nadal-tenista, vrátil se i vášnivý sportovec. A navíc mu rovněž pomohly okolnosti, k návratu na trůn rozhodně ano.

Andy Murray i Novak Djokovič jsou ze hry, byť u obou jejich letošní (ne)forma naznačoval­a, že by možná žebříčkem padali i při aktivní účasti; za snový rok 2016 obhajovali příliš mnoho bodů. A Roger Federer, který měl se svým věčným kumpánem Rafou svést v Cincinnati přímý souboj, se odhlásil.

„Já byl v jejich pozici už tolikrát... Vynechal jsem toho mnohem více než ostatní tenisté. I to je součástí sportu. Snad budou brzy zpátky! Tenis je potřebuje,“říká Nadal.

Od nástupu na scénu slavil grandslamo­vý titul každý rok, letos tříleté sucho ukončil – kde jinde – na Roland Garros. A antuku velebí nejen Poprvé od roku 2014 co do trofejí, nýbrž i žebříčkově. Před startem v Cincinnati totiž měl 7 555 bodů, z toho 4 680 dobyl právě na oranžové drti, což znamená 62 procent zisku. Na téměř dvě třetiny bodů mu stačil jediný povrch.

Jako by tím sám tak trochu potvrzoval nedávné Federerovy úvahy o tom, zda nejsou vítězství až příliš štědře honorována, když třeba poražený semifinali­sta na grandslamu bere 720 bodů, zatímco vítěz rovné 2 000 čili takřka trojnásobe­k.

Tohle je asi jediná cesta, jak se pardálové ze slovutné Velké čtyřky mohou dál udržet tak vysoko. Federer mimo grandslamy hraje převážně „tisícovkov­é“akce; pokud se připraví tak, že je schopen vítězit, bohatě mu to kompenzuje menší vytíženost. Nadal má z antuky všechny čtyři trofeje roku – a stačí to.

„Za posledních dvanáct měsíců se toho stalo vážně hodně. Zranění, jiné těžké chvíle... I proto se snažím žít přítomnost­í a užívat si ji,“řekl v USA a nezapomněl zmínit arcirivala: „Roger má stejně jako já skvělou sezonu. Myslím, že šanci být jedničkou ještě dostaneme oba. Tak uvidíme, jak to dopadne.“

I pokud by v Cincinnati vyhrál, Federer jej po US Open bude teoreticky moci přeskočit – a čím dříve by v Ohiu klopýtl, tím větší šance pro Švýcara. Rok 2017 začal jejich velkolepým finále v Melbourne, nyní do již tak bájného soupeření přibývá ještě boj o trůn. A ten král Rafa rozhodně nepustí jen tak.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia