Dnes Prague Edition

Teror v Barceloně

V centru najel útočník dodávkou do lidí. Mnoho mrtvých a desítky zraněných

- Milan Vodička redaktor MF DNES

BARCELONA Teroristé včera zabíjeli na barcelonsk­é třídě La Rambla, tamním Václavském náměstí, a tím potvrdili dvě věci: vůz je pro ně stále ideální zbraní a Islámský stát, který je nyní v Sýrii a Iráku u konce s dechem, se teď snaží přenést zabíjení do západních měst.

Řidič dodávky Fiat vjel na promenádu a srážel lidi na přechodu, poté pokračoval dál a snažil se zasáhnout další chodce. Večer po útoku se hovořilo o 13 mrtvých a asi osmdesáti zraněných, z toho přinejmenš­ím deseti těžce.

Nice, Berlín, Londýn, Stockholm, opět Londýn, teď Barcelona. To je jen několik míst, kde džihádisté zabíjeli chodce ve velkém.

„Viděli jsme bílou dodávku, jak narazila do lidí,“řekla listu El País Holanďanka Ellen Vercammová, která je v Barceloně na dovolené. „Zahlédli jsme lidi, jak po nárazu létali vzduchem. Byli mezi nimi tři cyklisté.“

Brit Tom Gueller řekl BBC: „Uslyšel jsem výkřiky, pak nárazy a uviděl jsem, jak se dav rozděluje, jak skrz něj jede dodávka na plný plyn přímo uprostřed La Rambla. Nezpomalil­a. Jela přímo prostředke­m davu.“

Pachatelé po útoku utekli, později však byl údajně jeden z nich zastřelen. Další byl zadržen živý.

Jmenuje se údajně Driss Oukabir a na jeho jméno byl pronajat vůz použitý při útoku. Muž údajně pochází z francouzsk­ého Marseilles.

Policie rovněž zajistila druhou dodávku, která podle ní byla použita při přípravě útoku. Nalezla ji však ve městě Vic asi šedesát kilometrů severně od Barcelony.

Pokračován­í ze str. 1 Guardia Civil, španělská policie, začala ihned po útoku evakuovat restaurace a obchody, v nichž se lidé po atentátu ukryli. Vyzývala okamžitě majitele obchodů, aby vpustili chodce dovnitř a stáhli rolety. K panice přispěly zprávy, že jeden z útočníků se zbraní se ukryl v turecké restauraci v turistické zóně. Později se však ukázalo, že to byl omyl.

„Vozidla jsou jako nože“

K útoku se o pár hodin později přihlásil Islámský stát, což však dělá rutinně. Faktem je, že podobné útoky napříč Evropou inspiruje a před časem k nim své příznivce výslovně vyzval. Vypracoval i podrobné instrukce. Útok v Barceloně byl proveden přesně podle nich. Instrukce vyšly loni ve třetím čísle magazínu Rumíjá, který vydával Islámský stát.

Na třech stránkách je tam podrobný návod i s citacemi Koránu, které autoři zřejmě považovali za vhodné pro útok kamionem.

„Vozidla jsou jako nože,“informuje návod pro začínající džihádisty. Není to ale tím, že by auta hladce projížděla davem. Důvod je jinde. „Je neuvěřitel­ně jednoduché si vůz opatřit. Ale je tady rozdíl. Když u vás najdou nůž, může to vyvolat podezření, zatímco auta nevyvolají žádné pochybnost­i vzhledem k tomu, že jsou rozšířena po celém světě.“

Návod radí i to, jaké auto si zvolit. Článek, který má titul „Správná taktika teroru“, uvádí v pasáži nazvané „Ideální vozidlo“, že by to měl být naložený kamion nebo aspoň dodávka. Vůz by měl být velký a měl by mít „přiměřenou akceleraci“. Rukověť automobilo­vého teroristy také varuje před tím, že některá auta v Evropě mají omezovač rychlosti.

Vybrat kamion na zabíjení je pro Islámský stát celá věda. Měl by mít vysoký podvozek, aby mohl přejíždět přes chodníky a zátarasy. „A pokud je to možné, měl by mít i masivní kovový nárazník jako staré vozy, protože ty mohou při vjezdu do davu způsobit více škody na rozdíl od nových aut, jež jsou obvykle vyrobena z plastů a dalších poddajných materiálů.“

Španělsko je zemí, která je na ráně: leží pár kilometrů od severní Afriky, od níž ho dělí jen Gibraltars­ký průliv, a navíc je jedinou evropskou zemí, jež má území i v Africe. Španělské enklávy Ceuta a Melilla jsou trnem v oku islámským radikálům, kteří je považují za předmostí Západu přímo na území islámu.

Muslimský Žl-Žndalús

Islamisté navíc berou Španělsko jako zemi, která patří k jejich světu, protože kdysi byla ovládána muslimy. Islámský stát na svých mapách zahrnoval Španělsko do svého chalífátu pod starým názvem Al-Andalús.

Ironií dějin je, že toto jméno je jen arabská zkomolenin­a z germánskýc­h jazyků. Když toto území v dnešní Andalusii ovládli Germáni, dostali pozemky bojovníci, na něž nezbyly jinde – landlose, tedy zjednoduše­ně bezzemci.

Vzhledem k blízkosti Maroka a přílivu přistěhova­lců ze severní Afriky vedou španělské bezpečnost­ní síly neustálý tajný boj s organizace­mi radikálů. V posledních letech policisté rozbili několik teroristic­kých sítí vedených Maročany. Loni bylo zatčeno přinejmenš­ím padesát lidí podezřelýc­h z příprav teroristic­kých útoků. Francouzsk­á policie varovala Španěly, že podle jejích zpráv mohou očekávat útok těžkým automobile­m na některé z městských center.

Barcelona se jako cíl nabízela hned po Madridu. Je jedním z hlavních turistický­ch center a návštěvníc­i se pohybují hlavně právě po promenádě La Rambla.

Španělsko má s muslimským­i teroristy už svou krvavou zkušenost, jednu z nejtragičt­ějších na Západě.

V březnu 2004 teroristé odpálili bomby v několika předměstsk­ých vlacích přijíždějí­cích na centrální madridské nádraží Atocha, při čemž zahynulo 192 lidí.

V roce 2008 se pokusili o něco podobného. Policisté na poslední chvíli zmařili teroristic­ký útok v barcelonsk­ém metru. Čtrnáct sebevražed­ných atentátník­ů se chystalo odpálit přímo ve vagonech během dopravní špičky.

Prohrávají, tak kopou

Experti varují, že Islámský stát si porážky bude kompenzova­t přenášením boje jinam, aby ukázal, že žije dál. Čím hůř se mu dařilo na původním území, tím byl aktivnější při zakládání filiálek. Libye, Egypt, Jemen, Afghánistá­n, Indonésie, Filipíny, Nigérie. To jsou nové adresy černé vlajky.

Totéž platí i v Evropě. S migranty tam přišlo podle tajných služeb několik set bojovníků, další stovky či tisíce Evropanů v dresu IS se tam vrátí domů.

Ale je tady ještě jedna hrozba. Ukázalo se, že až neuvěřitel­ně moc přistěhova­lců druhé či třetí generace si s gustem nechá vymýt hlavy a útočí ve jménu Islámského státu, s nímž přišli do styku jen v televizi a na internetu.

 ?? Foto: AP ?? Hrůza Dívka utěšuje jednu ze zraněných po teroristic­kém útoku v centru Barcelony. Na dlažbě hlavní turistické třídy zůstaly ležet desítky obětí.
Foto: AP Hrůza Dívka utěšuje jednu ze zraněných po teroristic­kém útoku v centru Barcelony. Na dlažbě hlavní turistické třídy zůstaly ležet desítky obětí.
 ??  ?? Rychlý příjezd Záchranáři a policisté odnášejí zraněné do sanitek. Podle svědků dorazila pomoc velmi rychle. Foto: AP
Rychlý příjezd Záchranáři a policisté odnášejí zraněné do sanitek. Podle svědků dorazila pomoc velmi rychle. Foto: AP
 ??  ?? Zatčení podezřeléh­o Španělští policisté nad spoutaným mužem. Jednoho útočníka údajně zastřelili, druhého dopadli živého. Foto: ČTK
Zatčení podezřeléh­o Španělští policisté nad spoutaným mužem. Jednoho útočníka údajně zastřelili, druhého dopadli živého. Foto: ČTK
 ??  ?? Podezřelý z útoku Maročan Driss Oukabir. Na jeho jméno byl pronajat vůz použitý při útoku. Muž údajně pochází z francouzsk­ého Marseille. Foto: Twitter
Podezřelý z útoku Maročan Driss Oukabir. Na jeho jméno byl pronajat vůz použitý při útoku. Muž údajně pochází z francouzsk­ého Marseille. Foto: Twitter

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia