Dnes Prague Edition

Srpen 1968 si vyžádal stovky mrtvých

-

PRAHA Sto třicet sedm Čechů a Slováků zemřelo do konce roku 1968 v důsledku obsazení vojsky Varšavské smlouvy. Píší to historici v nové knize Okupace 1968, kde zpřesnili počet obětí. Během pobytu okupačních vojsk v Českoslove­nsku celkem zemřelo přes 400 lidí.

Autoři publikace Prokop Tomek a Ivo Pejčoch přesnější údaje o obětech čerpali z dosud neznámých archivních materiálů z Česka i ze Slovenska. „Hodně životopisů se podařilo upřesnit díky spolupráci s rodinami obětí, od nich máme fotografie i mnoho údajů o jejich životech, profesních i osobních,“řekl Pejčoch. Poznamenal, že drtivá většina obětí zemřela v srpnu a do poloviny září 1968. Podle Tomka v prvních týdnech bylo zastřeleno více než 50 lidí.

Historici v knize uvádějí, že během prvních deseti dnů okupace zemřelo nejméně 80 Čechů a Slováků. Během září si okupace vyžádala dalších 23 obětí a v říjnu 18.

Situace se zklidnila až v listopadu po přesunu vojsk do kasáren. Oba historici se počtem zabitých Čechů a Slováků zabývali i v předchozí knize s názvem Černá kniha sovětské okupace. V ní zvýšili počet dosud uváděných obětí do konce roku 1968 ze 108 na 135. Nyní uvádějí počet zemřelých ještě o dva vyšší.

Pejčoch předpoklád­á, že číslo se už nebude výrazně navyšovat. „Nemůžeme vyloučit, že existuje ještě nějaká oběť zcela zapomenutá, ale musel by to být jeden či dva lidé,“podotkl.

V nové publikaci například uvedli, že nejstarší obětí byl legionář Antonín Abraham, kterého zabil sovětský tank v jeho 91 letech. (ČTK)

 ??  ?? Oběti okupace v roce 1968 Tento snímek vznikl na Vinohradsk­é třídě v Praze. Foto: Libor Hajský, ČTK
Oběti okupace v roce 1968 Tento snímek vznikl na Vinohradsk­é třídě v Praze. Foto: Libor Hajský, ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia