Dnes Prague Edition

Nepodařená reklama

ODA na kampaň najala kontroverz­ního youtubera, po týdnu spolupráci zrušila

-

Značka ODA je známá zejména z politiky 90. let. Oživit stranu pro letošní volby se rozhodl miliardář Pavel Sehnal. Překvapivě si k tomu vybral spolupráci s kontroverz­ním youtuberem pod přezdívkou MikeJePan. Ten má na sociální síti YouTube na 270 tisíc pravidelně sledujícíc­h. Jenže většina z nich v době, kdy zkratka ODA něco znamenala, nebyla na světě.

Mikael Oganesjan (který přezdívku MikeJePan používá) je známý tím, že ve svých videích páchá přestupky a následně se vulgárně dohaduje s policisty. Jezdí v autě s modrým majákem, nerespektu­je značky nebo rychlostní limity.

Nedělá to však jen z rebelství. Propaguje tak byznys, na který je navázaný – pojištění proti pokutám. Tato služba údajně řidiče za pravidelný poplatek pomocí právních kliček vyseká z každého přestupku, který spáchá. Před některými firmami, s nimiž byl Oganesjan v minulosti spojen, mimo jiné varovala třeba Česká národní banka.

„Vašich videí jsem viděl spoustu. Protože je tam ten dobrý úmysl a já ho z toho cítím, rád s vámi do toho projektu půjdu,“vyprávěl Sehnal před týdnem na společném videu s youtuberem. To vzniklo v čestlickém akvaparku, který Sehnal vlastní. Svérázným způsobem společně nejenom propagoval­i ODA, ale dělali i nábor na kandidátky. Strana do voleb ve všech krajích potřebuje na 450 lidí.

Spolupráce Sehnala s Mikem Pánem, jak se nedávno Oganesjan nechal Přešlap

přejmenova­t, vydržela jen týden. Včera byznysmen MF DNES řekl, že plánovanou spolupráci „omezí“.

Důvodem je to, že ODA, jejíž volební preference jsou zatím pod hranicí statistick­é chyby, zažila po zveřejnění videa nevídanou vlnu ohlasů na svých sociálních sítích. A to značně negativníc­h.

„Snažili jsme se oslovit komunitu mladých lidí mezi 18 a 25 lety. Je jich v Česku na 800 tisíc. Sliby vyšších důchodů, lepšího zdravotnic­tví či nižších daní pro ně ale nejsou aktuální. Pro republiku je špatné, že tito lidé mají volební právo, ale k volbám často nechodí. Jsme překvapeni až zděšeni tím, že zbytek populace tak málo pochopil náš příběh,“stěžoval si včera Sehnal.

Sehnal se prý setkal hned s několika dalšími youtubery a pokoušel se oslovit i vysokoškol­ské studentské organizace a akademické senáty. Kvůli prázdninám komunikace se studenty vázne. S veřejnou spoluprací nakonec souhlasil dva měsíce před volbami jen Oganesjan.

Ten prý přišel například s myšlenkou natočit s ODA podnikatel­skou akademii, která by mladým lidem ukazovala, jak podnikat. K tomu ale nejspíš nedojde. „Budeme nuceni spolupráci zredukovat. Bojím se toho, že když budeme pokračovat, budeme získávat mladé, ale ztrácet starší voliče,“řekl Sehnal. Tvrdí, že ODA Oganesjano­vi nezaplatil­a ani korunu. Mike Pán

„Je mi v zásadně jedno, jestli spolupráce bude pokračovat. Mám 270 tisíc fanoušků. Na negativní reakce jsem zvyklý. Řada lidí je naštvaná, že jdeme proti státu a ještě z toho máme obrovský byznys,“zhodnotil Oganesjan své podnikání.

Debakl ODA neznamená, že zavedeným stranám by se lanaření mladých dařilo lépe. „Všichni se snaží. Žádné z nich se to ale nedaří do té míry, aby mladé voliče dostatečně aktivizova­la a šli ve větším počtu volit,“uvedl sociolog Jan Herzmann.

Není přitom pravda, že by mladí lidé o politiku neměli zájem. „Analýzy sociálních sítí ukazují, že ta témata sledují,“dodal sociolog.

Čeští youtubeři propojení s politiky odmítají ze strachu, že přijdou o fanoušky, kteří jim vydělávají desítky tisíc korun měsíčně.

V zahraničí se přitom politickým stranám spolupráce s mladými daří. Například německý youtuber Netz udělal rozhovor s kancléřkou Angelou Merkelovou, který vidělo už přes pět milionů lidí.

Sehnal si pochvaluje, že se ODA přihlásilo přes dva tisíce Oganejsano­vých fanoušků, kteří chtějí se stranou spolupraco­vat. Několik z nich nejspíše skončí na kandidátce ODA.

 ?? Foto: archiv ??
Foto: archiv
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia