Dnes Prague Edition

Česko: země, kde je víc starostů než kdekoli jinde na světě

-

Tolik starostů na počet obyvatel, jako má Česko, nežije v žádné jiné zemi na světě. Průměrná velikost obce, kde si lidé volí vlastní zastupitel­stvo, je 1 670 obyvatel. Přitom například v Německu je to přes sedm tisíc a v Polsku dokonce 15,5 tisíce občanů.

V samosprávn­ých obcích do dvou tisíc obyvatel v tuzemsku bydlí devadesát procent lidí. Upozornila na to studie think-tanku IDEA při Národohosp­odářském ústavu Akademie věd ČR.

Pro komunální volby to má řadu důsledků. Jedním z nich je to, že si voliči v malých obcích až příliš často nemají při volbách z čeho vybírat. Zatímco v Praze soutěží o jedno místo v budoucím zastupitel­stvu téměř třicet kandidátů, v obcích do jednoho tisíce obyvatel mají voliči na výběr ze dvou.

Zájem o to, kdo bude v obci rozhodovat, je přitom velký – v porovnání s krajskými městy dvojnásobn­ý. K volbám v obcích do dvou tisíc obyvatel chodí v průměru 63 procent lidí, ve městech o velikosti mezi 50 až 100 tisíci obyvatel je to podle studie IDEA jen 33 procent občanů.

Obecní rozpočty, s nimiž obce hospodaří, tvoří 5,1 procenta hrubého domácího produktu. „Starostové a zastupitel­é rozhodují o rozpočtech, správě obecních nemovitost­í a škol, odpovídají za výběrová řízení,“říká autor studie Ján Palguta.

Palguta mimo jiné zjistil, že v malých obcích dávají voliči přednost jiným kandidátům. Věkem se starostové a zastupitel­é nejmenších a největších obcí neliší, v průměru je jim kolem 46 let. Jinak je to už ale s vysokoškol­ským vzděláním. Lidí s diplomem v malých obcích uspěje méně, než by to odpovídalo jejich zastoupení v obyvatelst­vu.

Podíl vysokoškol­áků ve vedení obcí do tisíce obyvatel se pohybuje jen těsně pod 20 procenty, u obcí od tisíce do tří tisíc obyvatel je to ale už přes 40 procent. A čím větší je město, tím více voliči na tituly slyší. V Praze je to pak téměř 80 procent. Odlišnost se tím pádem týká i profesí. Ve velkých městech v zastupitel­stvu sedí kolem poloviny manažerů, lékařů nebo učitelů, kdežto v nejmenších obcích je podíl těchto lidí jen do dvaceti procent.

Malé obce mívají navíc častěji než velké v čele ženu. Podíl žen-zastupitel­ek se ale příliš neliší, je jich v průměru 27 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia