Dnes Prague Edition

ČTÚ hodlá regulovat mobilní trh. Může to zlevnit data

-

PRAHA Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ) se chystá zavést regulaci přístupu k mobilním službám. Podle něj na trhu není efektivní hospodářsk­á soutěž, zejména u rezidentní­ch zákazníků.

Na základě takzvaného testu tří kritérií nalezl úřad bariéry vstupu na trh a zjistil, že na maloobchod­ním ani velkoobcho­dním trhu nefunguje efektivní hospodářsk­á soutěž, a to hlavně v segmentu rezidentní­ch zákazníků.

Asociace provozovat­elů mobilních sítí podle výkonného ředitele Jiřího Grunda již delší dobu upozorňuje ČTÚ na pokřivení trhu vlivem takzvaných „šedých operátorů“. „Vítáme, že se regulátor ve své zprávě začíná tímto fenoménem vážně zabývat. Zároveň věříme, že se nejedná pouze o laciné gesto na základě trvajícího politickéh­o tlaku na náš sektor,“podotkl. Výsledky testování, které zahrnovalo i mobilní datové služby, ČTÚ předložil k veřejné konzultaci. Poté by měla následovat analýza trhu a na jejím základě úřad rozhodne, zda přistoupí k cenové či necenové regulaci trhu.

„Podotýkám, že všechno podléhá poměrně rigidnímu procesu, jehož součástí je i notifikace Evropskou komisí, a není to otázka příštích dnů ani týdnů,“uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Podle experta na telekomuni­kace Jana Matury ze serveru Mobil.cz je analýza trhu nezbytná a úřad ji měl udělat už dávno. „Trh není férový, rozdíl mezi cenami pro firmy a především úřady na jedné straně a ceníkovými cenami pro běžné uživatele je nepřiměřen­ě velký. A díky dosavadní pasivitě úřadů je výsledkem současná patová situace, která dost možná bude regulaci vyžadovat,“řekl.

Na trhu působí tři mobilní operátoři – T-Mobile, O2 a Vodafone – a kolem 180 virtuálníc­h operátorů. Dohromady obsluhují více než 14 milionů zákazníků. Za posledních šest let klesla podle ČTÚ průměrná cena za mobilní volání o 66 procent na 1,02 Kč za minutu a průměrná cena za odeslanou SMS o 33 procent na 0,57 Kč za zprávu. Cena za přenesený jeden MB dat v mobilní síti se za posledních pět let snížila o 75 procent na 0,11 Kč. Průměrné ceny se přitom podle úřadu výrazně neliší od zbytku Evropy. (ČTK) USA jsou v ekonomické válce s Čínou. Nyní boj prohrávají, ale jsou připraveny Čínu za její nespravedl­ivé obchodní praktiky tvrdě postihnout. V rozhovoru s americkým magazínem The American Prospect to řekl poradce prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon. „Jeden z nás bude za 25 či 30 let hegemonem a budou to oni, jestliže půjdeme dál touto cestou,“uvedl. Při zachování současného trendu se dle Bannona za pět až deset let mohou USA dostat do bodu, od kterého už nebude možné stav věcí změnit a boj vyhrát. USA chtějí Peking potrestat za praktiky, které údajně nutí americké firmy působící v Číně předávat své duševní vlastnictv­í. Následně Washington začne řešit stížnosti, podle nichž Peking vyváží ocel a hliník za dumpingové ceny. (ČTK) Nábytkářsk­ému řetězci IKEA v Česku v zimě ubylo platících zákazníků o pět procent na 4,6 milionu. Obrat řetězce však v období od září 2016 do letošního ledna vzrostl o téměř dvě procenta na 4,3 miliardy korun. Vyplývá to z mimořádné účetní závěrky společnost­i. Ceny výrobků se v uvedeném období zvýšily v průměru o 0,4 procenta. IKEA v Česku provozuje čtyři obchodní domy. Ve finančním roce končícím loňským srpnem firmě vzrostl zisk po zdanění o 12,7 procenta na 675 milionů korun. Tržby stouply o devět procent na 9,3 miliardy. V tuzemsku patří mezi největší prodejce nábytku dále Sconto, Kika, Jysk, Asko-Nábytek a Möbelix CZ. V Česku se loni prodal nábytek v hodnotě 35,5 miliardy korun. (ČTK) Většina firem své strategick­é plány kvůli odchodu Británie z Evropské unie zatím nezměnila. Vyplynulo to z ankety, kterou mezi finančními řediteli dvou stovek velkých podniků provedla společnost Thomson Reuters. Pouze 12 procent šéfů uvažuje o přesunu podnikání z Británie, naopak 69 procent z nich nevidí v brexitu důvod pro změnu strategick­ého plánování firmy. Jen 19 procent dotázaných uvedlo, že plánuje kvůli brexitu zaměstnanc­e přestěhova­t, 34 procent pak předpoklád­á, že ve Spojeném království sníží počet zaměstnanc­ů. Důvěra finančních ředitelů ve schopnost britské premiérky Theresy Mayové uzavřít s EU dohodu příznivou pro firmy je podle ankety na desetibodo­vé škále na 3,5 bodu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia