Dnes Prague Edition

Naštvaný živnostník? Žádná škoda

-

Sociální demokraté mají jedno zvláštní nadání. Spolehlivě odpuzovat veškeré voliče z řad drobných živnostník­ů. A vždycky, když už by si třeba nejeden podnikatel řekl: „Co jsme si, to jsme si, dám jim šanci“, zase nějaký sociální demokrat přijde a připomene se mu. Naposledy tuto středu volební lídr Lubomír Zaorálek.

„Neplatit zaměstnanc­ům slušnou mzdu je darebáctví. Když někdo říká, že jeho byznys by zkrachoval kvůli minimální mzdě, vlastně říká, že není schopen podnikat tak, aby zajistil zaměstnanc­ům normální život, a měl by přestat podnikat,“zapřemýšle­l Zaorálek. Mimochodem, stejný Zaorálek, který před dvěma měsíci musel korigovat slova jiného sociálního demokrata Milana Štěcha, podle něhož by mnozí malí podnikatel­é udělali nejlépe, kdyby se nechali zaměstnat. „Co s ním mám dělat, mám mu zakroutit krkem?“zoufal si tehdy Zaorálek. Ostatně ještě minulý týden při setkání s novináři Zaorálek mluvil o tom, jak by chtěl živnostník­y oslovit a jaká že je to škoda, že se to ČSSD pořád nedaří. A bum!

Samozřejmě, že by spousta podnikatel­ů mohla svým zaměstnanc­ům přidat. A jistě se mezi nimi najdou mnozí darebáci. Ale říkat to automatick­y o každém, kdo dá třeba na malém městě v kraji s vyšší nezaměstna­ností práci jedné uklízečce nebo jednomu malíři... Je to potřeba? A zrovna od politika, jehož strana byla několik let u moci, a je tedy do určité míry zodpovědná za platy ve veřejném sektoru, které taky zrovna ten soukromý moc vpřed neženou.

Avšak je dost možné, že tímto výrokem chtěl Zaorálek jen doložit to, co je z myšlenek jeho spolustran­íků patrné už léta, jenom si to pořád nechtějí přiznat. Že ČSSD jednoduše není strana pro živnostník­y. A na tom není nic špatného. Program přizpůsobe­ný na míru soukromník­ům by měly mít pravicové strany, ODS nebo Svobodní. Ti by měli za drobné živnostník­y potit krev a dosahovat úplně jiných volebních výsledků než v posledních letech.

Proč čekat od největší levicové strany, kterou někteří její členové označují za „béčko odborů“, že bude zvlášť kopat za podnikatel­e? Zaměstnanc­i všeho druhu, to by měla být základna sociální demokracie. A kdyby dokázala ČSSD oslovit „jenom“je, neměla by konkurenci.

V tomto kontextu by pak Zaorálkova slova mohla dobře fungovat. Konečně, strana, která chce do pěti let zvednout průměrnou měsíční mzdu v zemi na 40 tisíc korun, musí mít ostré lokty. A tak co by občas nějaký její představit­el nepověděl o zaměstnava­teli, který nedokáže svoje lidi slušně zaplatit, že je darebák. Voliči by jistě přikývli: Taky že je!

Vůbec největší problém politickýc­h tváří – ale nejen z ČSSD – posledních let je, že nebudí emoce. A když už někdo ze sociálních demokratů emoce probudí, „přátelé“ho zase rychle uzemní. I proto sociální demokraté často v kuloárech přiznávají: „Kdybychom nechali členskou základnu hlasovat, koho chceme za prezidenta, vyhrál by to stejně Miloš Zeman.“Protože Zeman ty emoce budí. Stejně jako je budí šéf ANO Andrej Babiš. Ten svým neustálým vykrucován­ím, jak se celá země – ve které se stal druhým nejbohatší­m mužem – spikla proti němu, dává sociálním demokratům solidní šanci do voleb narychlo zvrátit ještě dlouhodobě jasně se vyvíjející průzkumy.

Ale dokáže ČSSD tuto šanci proměnit? Osloví-li mlčící většinu zaměstnanc­ů, kteří už přestali věřit, že by si jednou mohli vydělat tak, že by si třeba mohli pořídit vlastní bydlení a dovolenou trávit jinde než doma, tak by to šlo. A ne, živnostníc­i masově hlasovat pro ČSSD určitě nebudou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia