Dnes Prague Edition

Na zámek, k pohraniční­mu opevnění i štolám

-

Opavsko. Krajina břidlice, kterou lemuje pohraniční opevnění, ale také místo, kde najdete spoustu historický­ch památek. Třeba jeden z nejpohádko­vějších zámků u nás – ten v Hradci nad Moravicí.

Oblast, kde zámek stojí, osídlili naši předci pravděpodo­bně už na počátku 8. století. Tehdy v Hradci nad Moravicí postavili hradisko. O pár století později jej Přemyslovc­i přebudoval­i na hrad a v 16. století pak začala přestavba na renesanční sídlo s okrasnou zahradou a lesoparkem. Dnes je zámek v Hradci nad Moravicí, kde kdysi pobývaly takové osobnosti jako Ludwig van Beethoven, Ferenc Liszt či Josef Mánes, jedním z největších lákadel regionu. Není divu, místo je to totiž opravdu pohádkové.

V Bílém zámku na vás čekají prohlídkov­é okruhy, které vás zavedou do společensk­ých salonů i knížecího bytu, doplňkový okruh nevynechá hostinské apartmá, přijímací síň, zámeckou kapli se sakristií či erbovní sál. Součástí areálu je také novogotick­ý Červený zámek a Bílá věž. A určitě nevynechej­te ani procházku zámeckým parkem.

Pokud se rozhodnete poznávat historii ne tak dávnou, zamiřte do míst, kde stojí opavské pohraniční opevnění. Přístupné jsou objekty v Milostovic­ích či Hlučíně-Darkovičká­ch. V Milostovic­ích najdete například bunkr OP-S 25, v Hlučíně zase trojici pěchotních srubů a jeden lehký objekt LO vzor 37A, takzvaný řopík.

Areál je jakýmsi symbolem klíčových událostí českoslove­nských dějin. Je úzce spojen s mnichovsko­u dohodou a ztrátou Sudet a tím pádem také s jedním z dramatický­ch jako v pohádce momentů historie Slezska. Vede přes něj i zeleně značená naučná stezka, která měří 6,5 kilometru.

Další naučnou stezku najdete na Budišovsku. Navazuje na Muzeum břidlice v Budišově nad Budišovkou a seznámí vás s historií těžby jílovité břidlice, nejtypičtě­jší nerostné suroviny Nízkého Jeseníku. Cestou objevíte několik zaniklých důlních děl, malebné břidlicové haldy, jezírka v zatopených těžebních jámách a možná i zkamenělin­y živočichů a rostlin. Jinou stezkou podobného ražení je naučná stezka Dědictví břidlice vedoucí údolím řeky Moravice, jejíž délka činí asi pět kilometrů.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ??
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia