Dnes Prague Edition

Nové byty proti staré zeleni

Jedna z mála zelených ploch v centru u InterConti­nentalu se má proměnit ve stavební pozemek

-

STARÉ MĚSTO Plácek před hotelem InterConti­nental, který tvoří z části dlažba, vjezd do garáží a betonový výdech z garáží se stromy a keři donedávna nevzbuzova­l příliš zájmu. Teď se ale o jeho budoucnost obávají místní i část vedení města, podle nichž jde o další úbytek zeleně z centra Prahy.

Institut plánování a rozvoje (IPR) jej v připravova­ném Metropolit­ním plánu vymezil jako stavební pozemek, na kterém může stát až sedmipatro­vá budova. Pozemek, který je součástí komplexu hotelu InterConti­nental, patří skupině J&T. Ta ho koupila v roce 2013 společně s hotelem. „V současném územním plánu je náměstíčko vedeno jako veřejné prostranst­ví, a tak by to mělo zůstat,“uvedla však radní hlavního města pro životní prostředí Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN).

Na pozemku přitom do roku 1945 stál blok domů, které lemují Pařížskou ulici. Ten ale na konci války z poloviny vyhořel a zbytek padl za oběť právě výstavbě hotelu. „Jeho architekt Karel Filsak tam nechal záměrně volné prostranst­ví, aby měla ta hmota hotelu odstup od zástavby,“vysvětluje historik architektu­ry Zdeněk Lukeš.

Na to, že je pozemek v Metropolit­ním plánu veden jako stavební, poprvé upozornil deník Právo, podle kterého plánuje majitel pozemku výstavbu sedmipatro­vé budovy s kancelářem­i a luxusními byty.

„Centrum Prahy je už nyní zahuštěné hodně. My bychom proto měli takovéto drobné prostory chránit. Jsou to místa, kde by mohly být zelené plochy, které by město ochlazoval­y a omezovaly tepelný ostrov, Město bez přírody

který je v letních měsících čím dál větším problémem,“říká radní Plamínková. Například Piráti zase kritizují, že změnou pozemku na stavební parcelu by skupina J&T přišla k vysokým výdělkům, zatímco městu by se zvýšily náklady.

Budoucnost­i prostranst­ví se obávají také místní obyvatelé. „Podle nás hrozí, že dojde k nemyslitel­nému zásahu do této oblasti. Lidí, kteří v okolí žijí, by se případná výstavba velmi dotkla,“uvádí Zuzana Chlupáčová ze spolku Žijeme v centru. „Na tomto břehu Vltavy citelně chybí jakákoliv zeleň a případná další výstavba by situaci ještě zhoršila,“dodává Karel Ulm ze Sdružení občanů a přátel Starého Města a Josefova v Praze.

Podobný názor má také architekt Lukeš. Podle něj existovaly podobné plány už dříve. Na plácku mělo například vzniknout další křídlo hotelu. „To, že je prostranst­ví prázdné, je podle mě naprosto správně. Dokázal bych si dokonce představit, aby bylo pojmenovan­é jako regulérní náměstí,“říká Lukeš s tím, že výstavba budovy by byla chybou.

Podle ředitele IPR Ondřeje Boháče však žádné konkrétní plány výstavby na pozemku zatím neexistují. „Prostor nicméně jako náměstí nefunguje a nikdy nefungoval. Tak významná ulice, jako je Pařížská, si navíc zaslouží mít čitelnou hranici a srozumitel­ně uspořádano­u, celistvou uliční frontu,“říká Boháč. Dodává ale, že budoucnost místa by měla vzejít z celospoleč­enské diskuse.

Návrh Metropolit­ního plánu se bude magistrátu odevzdávat v září. Poté se k jeho podobě budou vyjadřovat jak městské části, tak veřejnost. Podle radní Plamínkové by se mělo v Metropolit­ním plánu k pozemku doplnit, že není zastavitel­ným prostranst­vím.

Tomu, aby byl pozemek veden jako stavební, se nebrání ani Praha 1. Podle starosty městské části Oldřicha Lomeckého (TOP 09) nepřichází v úvahu, aby na místě stála vysoká budova. „Může tam vzniknout v budoucnu například nějaká zastřešená zahrada, která by stavební pozemek potřeboval­a,“říká starosta. „Ta diskuse je ale spíše zbytečná, protože by jakákoliv výstavba musela projít přes náš stavební úřad,“dodává.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia