Dnes Prague Edition

134 mrtvých, černý den zoo

Při povodních utrpěla zoo těžké ztráty, dnes je na velkou vodu připravena lépe

-

TROJA Pražskou zoologicko­u zahradu poničily povodně celkem třikrát. Poprvé ještě za druhé světové války, v březnu 1940, a naposledy teprve před čtyřmi roky. Nejvíce škod však napáchala pětisetlet­á voda v roce 2002.

Stejně tak jako celou Prahu tehdy zaskočila povodeň svou nezměrnou silou i zaměstnanc­e trojské zahrady. V poledne pondělí 12. srpna nařídil tehdejší ředitel zahrady Petr Fejk evakuaci zoo na úroveň padesátile­té vody – v pět odpoledne byla hotová. Přes noc zůstalo v zoo pro jistotu čtyřicet zaměstnanc­ů, kteří sledovali měnící se předpověď. Ta původní se ale brzy ukázala jako krutě nepřesná. „Přišla voda, která předčila veškeré představy i naše možnosti obrany. Kdo tu nebyl, nemůže tvrdit, že se to dalo čekat,“popisoval Fejk osudový den.

Začal závod o čas. Asi stovka ošetřovate­lů a zaměstnanc­ů evakuovala během několika hodin více než tisíc zvířat – zhruba sto savců, mezi nimi 11 kaloňů, 750 ptáků a 141 plazů. Přes veškerou jejich snahu ale nakonec 134 zvířat uhynulo. Buď utonula, nebo je usmrtili sami ošetřovate­lé, aby jim ušetřili trápení.

Zřejmě nejslavněj­ší zvířecí obětí povodní se stal lachtan Gaston, který poté, co voda zaplavila jeho výběh, unikl do Vltavy. Přestože byl spatřen na mnoha místech, nepodařilo se jej odchytit. Od ošetřovate­lů v Ústí nad Labem se alespoň nechal nakrmit. Gaston ve Vltavě a v Labi nakonec uplaval dohromady více než 300 kilometrů. Na břeh ho vytáhli až němečtí záchranáři nedaleko Magdeburgu. Při převozu do Prahy uhynul na následky stresu, únavy a vyčerpání.

Kromě něj ale zemřel například i sloní samec Kádir, kterého museli ošetřovate­lé utratit. Byl totiž agresivní a nezvladate­lný, což bývá u sloních samců běžné. Když se však vodní hladina začala zdvihat, hrozilo, že se slon utopí, nebo uplave z výběhu a ohrozí lidi.

Stejný příběh se pojil i s hrošicí Lentilkou, která se neznámo jak dostala ze zatopeného pavilonu do výběhu sloních samic. Když ale i tam stoupla voda nad úroveň bariér, měla už volnou cestu do Vltavy. V tu chvíli ji byli ošetřovate­lé nuceni usmrtit. Stejně tak jako uspali i jednoho lva a medvěda, které nestihli před vodou evakuovat.

Ze živelné zkázy si však vzala zoologická Pod vodou Obětavost

zahrada ponaučení a během následujíc­ích let zde došlo k mnoha změnám. Po sečtení škod přijala zoo strategii, podle které se měla neevakuova­telná zvířata přemístit do částí areálu, kterým zatopení nehrozí.

Nové Údolí slonů a Pavilon hrochů zahrada otevřela v roce 2013. Další povodeň ve stejném roce ale potvrdila, že na krajně nevhodném místě je také pavilon goril, i přes tamní protipovod­ňovou věž.

„Záchrana rodinné skupiny goril v situaci, kdy by se musela evakuovat z protipovod­ňové věže, by byla velice riskantní a podle mého názoru by nedopadla dobře a zemřely by při ní některé gorily, nebo nedej bože lidi,“říká nynější ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Proti stavbě nového pavilonu goril pod viničním domem Sklenářka ale protestuje městská část PrahaTroja, které se nelíbí jeho umístění. Dokonce kvůli tomu v červnu podala na město žalobu. Soud ale nenařídil předběžné opatření, takže zoo zatím nemusela přípravy stavby zastavit a v současnost­i se snaží získat všechna potřebná povolení.

Dále se pracuje na rozšíření protipovod­ňových opatření, která mají zoo ochránit jako celek. Spodní část areálu nicméně bude vždy hned přímo u Vltavy. „Opustit ji nemůžeme, protože jde o podstatnou součást zoologické zahrady. Musíme být smíření s tím, že velké povodně jako v roce 2002 ji zaplaví, ať už bude protipovod­ňová ochrana jakákoliv,“říká Bobek.

Ve spodní části areálu se tak snaží zahrada na velkou vodu připravit i jinak. Kromě zmíněného přesunu velkých zvířat třeba použitím stavebních materiálů, které se dají velmi snadno očistit a znovu zprovoznit poté, co voda odteče.

V současnost­i je zahrada chráněna pouze před dvacetilet­ou vodou. Vedení zoo však požaduje po magistrátu, Povodňový deník Co se dělo před 15 lety

17 a 18. srpna 2002 aby se ochrana zvýšila na stoletou, nebo alespoň na padesátile­tou vodu. Tak by zahrada v pořádku zvládla povodně v letech 1940 i 2013.

Výzkumný ústav vodohospod­ářský pro Prahu vypracoval fyzikální model Trojské kotliny, který má ukázat, jak by lokalitu zasáhla další povodeň. „Na něm se nyní dělají propočty, které nám pomohou zvolit nejvhodněj­ší způsob ochrany oblasti,“říká radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). Výsledky by měly být známy letos na podzim a město se na jejich základě rozhodne, jaký způsob protipovod­ňové ochrany zvolí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia